#586: ?/Szpunt – Coffeecup

Wśród bogactwa używanych przez browary dodatków, kawa wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością. Najczęściej spotkać go można w piwach ciemnych, co dodatkowo podbija i...

#585: ?/Brokreacja – Trip-Hop Galaxy Mosaic Simcoe

DDH to skrót często w polskim krafcie spotykany. Moda ta przyszła do nas zza oceanu i... niewiele z niej wynika, ponieważ te trzy literki...

#584: Kulmbacher – Mönchshof Original Pils

Niemieckie piwowarstwo lagerami stoi. Praktycznie każdy browar (a przynajmniej ogromna większość) w swojej ofercie ma mniej lub bardziej udanego pilsa. Określenie to często jest...

#583: Lasowiak – Krawaciarz

Jakiś czas temu założyłem sobie, że przynajmniej raz w miesiącu na moim blogu będę brał na warsztat browar, z którym wcześniej nie miałem do...

#582: Czarna Owca – exlibRIS (A.D. 2018)

Czarna Owca była jednym z pierwszych browarów kraftowych, z którym nawiązałem współpracę barterową. Od tamtej pory minęły już prawie dokładnie dwa lata, a więc...

#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager

Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...

#580: Profesja – Szofer

Kraftowe piwa bezalkoholowe to było dla mnie największe zaskoczenie ubiegłego roku. Pojawiło się ich naprawdę sporo i prezentowały generalnie naprawdę dobry poziom, dając w...

#579: Browar Jana/Piwne Podziemie – Permanent Vacation

Vermont IPA, czy też new england IPA pojawiały się u mnie już wielokrotnie. Natomiast z określeniem "north east IPA" spotykam się dziś pierwszy raz...

#578: Brasserie de Rochefort – Trapistes Rochefort 10

Od ostatniego wpisu z cyklu Piwna Klasyka minęły już trzy miesiące. Jest to więc najwyższy czas, aby ponownie sięgnąć po coś klasycznego. Dobrze się...

#577: ?/Hopito – Pina Chocolada

Wszelkiej maści IPA powinny być pite jak najszybciej - z czasem zmniejsza się chmielowość w aromacie, a baza słodowa się utlenia, co może dawać...

#576: Browar na Jurze – Kwaśny Mniszek

W swoich zapasach mam zwykle około 20 butelek piwa. Aby ogarniać to, co akurat posiadam, praktycznie od samego początku prowadzę sobie arkusz kalkulacyjny, w...

#575: AleBrowar – New Wave Gose Blueberry

AleBrowar, będący jednym z nestorów polskiej piwnej rewolucji, w pewnym momencie odpadł z czołówki kraftu. Zbiegło się to z budową oraz procesem uruchomienia własnego...

#574: Błonie/Nook – Czas na Przerwę

Ostatnio królowały u mnie piwa ciemne, przeplatane od czasu do czasu innymi rzadziej u mnie spotykanymi stylami. "Ipki" jakoś zeszły na drugi plan. Przydałoby...

#573: Beer Bros./Hoppy Beaver – Nice To Meet You

Czasem się zdarza, że w ramach tzw. darów losu dane piwo otrzymuję przed jego premierą. Rzadko, ale jednak się zdarza ;). Ostatnio swoimi dwoma...

#572: Przystanek Tleń – Sour Cherry Wild Ale White Wine BA

Leżakowanie w beczkach po winie potrafi dać naprawdę ciekawe efekty. Oprócz typowo drewnianych nut, jak np. dębowa wanilina, wnoszą często aromaty typowe dla wina....

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Sąd arbitrażowy: przejęcie cieszyńskiego browaru zgodne z umową

Należąca do Adama Ledy spółka Leda FI sp. z o.o. przegrała proces przed Sądem Arbitrażowym ze spółką MJG Investments FIZAN będącą obecnym współwłaścicielem Arcyksiążecego...

Duvel padł ofiarą ataku cybernetycznego

Pięć browarów belgijskiego Duvela padło ofiarą ataku hakerskiego. Konieczne było wstrzymanie produkcji. Do zdarzenia doszło w ubiegłym tygodniu.Jak czytamy w komunikatach dot. zdarzenia, w...

Już w ten weekend jubileuszowa edycja Piwowarów

Już w najbliższy weekend, tj. 8 i 9 marca w Łodzi odbędą się X Piwowary. Podczas targów swoje stoiska będzie mieć blisko 30 polskich...

Hoppy Bock nowym piwem z Browaru Amber

Browar Amber przygotował nowe piwo, które trafiło do serii Po Godzinach. To Hoppy Bock, czyli mocno chmielony podwójny koźlak (doppelbock).- Nasz nowy, mocno chmielony...

Piwo jopejskie z AleBrowaru trafia do sprzedaży

AleBrowar wprowadza do sprzedaży piwo jopejskie. Autorem odtworzonej historycznej receptury jest Arkadiusz Wenta, który przez 12 lat współpracował m.in. z Pomorskim Parkiem Naukowo Technologicznym.–...