Styl: whisky stout
Ekstrakt: 14,9%
Alk. obj.: 5,9%
IBU: 40

Data przydatności: 21.03.2016 r.

Kolor: czarne, nieprzejrzyste.
Piana: Średnia, redukuje się całkowicie.
Zapach: Lekko maślane, czekoladowe, z nutą torfową.
Smak: Maślany (diacetyl), czekoladowe, palone, lekko asfaltowe, treściwe, goryczka przede wszystkim palona, ale raczej o średniej intensywności. Na podniebieniu na długo zostaje posmak czekolady.
Wysycenie: W normie.
Data przydatności do spożycia: 21.03.2016.

Piwo w jednym z moich ulubionych stylów. Użycie słody whisky zapowiada niecodzienne doznania smakowe – spodziewać się należy asfaltu, spalonych kabli, czyli czegoś co dla zwykłego piwosza jest czymś nie do pomyślenia, jeśli chodzi o smak piwa. W tym wypadku już z butelki od razu można było wyczuć mleczność (idącą w kierunku masła), której w tym piwie być nie powinno. Poza tym, że maślaność sprawiła, że wyraźne stały się nuty czekoladowe i przybrały formę mlecznej czekolady. Niestety posmaki torfowe na tym ucierpiały i przez to są trochę schowane.

Ocena: 3,6/5

Cena: 8 PLN w internetowym sklepie specjalistycznym