Dubbel

Piwa w klasycznych belgijskich stylach – takich jak dubbel, czy tripel – pojawiają się na moim portalu niezbyt często. Dzieje się tak z dwóch powodów – po pierwsze polskie browary kraftowe rzadko sięgają po tego rodzaju trunki, po drugie – nie należą one do moich ulubionych, za którymi bym się specjalnie uganiał. No, ale jak Browar Trzech Kumpli wypuszcza piwo pn. Dubbel, to nie ma innego wyjścia – trzeba je spróbować :P.

Bardzo ceniony przeze mnie Browar Lotny Trzech Kumpli postanowił wprowadzić serię trzech piw uwarzonych w klasycznych belgijskich stylach. Dwa z nich – Dubbel oraz Tripel – są już na rynku. Na Quadrupla musimy jeszcze chwilę poczekać.

Oba obecne w sklepach piwa mają śliczne etykiety, których projekt wzorowany jest na kunsztownie wykonanych witrażach, które możemy spotkać w kościołach. Motyw ten jest już sprawdzony przez Trzech Kumpli – wszak ich flagowe piwo, Pan IPAni, ma etykietę właśnie w tym stylu. Wygląda to naprawdę super :).

Dubbel to piwo o klasztornym rodowodzie, które dla wielu może wydawać się nudne, ale nie jest łatwo zrobić dobrego przedstawiciela tego stylu. Z uwagi na dość dużą zawartość alkoholu, często można trafić na nieułożone, alkoholowe w smaku dubble. Zresztą zobaczmy, co o swoim piwie pisze na etykiecie Browar Trzech Kumpli:

Dubbel jest najlżejszym piwem z tej serii. Bursztynowe, lekko zamglone, o złożonym aromacie pochodzącym z pracy belgijskich drożdży i bogatej mieszanki słodów prosto z Belgii. Poczujesz wędzone śliwki, rodzynki, ale też suszone wiśnie przeplatane aromatami karmelowymi i tostowymi. Całość spina lekko przyprawowo-pieprzowy akcent i miła słodowa pełnia. Uważaj, bo to piwo jest zdradliwie mocne!czytamy na etykiecie Dubbla.

Dubbel z Browaru Trzech Kumpli ma ekstrakt na poziomie 18° Plato, co pozwoliło uzyskać 8% alkoholu. Na etykiecie niestety nie podano szczegółowego składu, nad czym ubolewam. No dobra, koniec ględzenia – czas zająć się degustacją :).

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Styl: belgian dubbel
Ekstrakt:
 18° Plato  
Alk. obj.:
 8%
IBU:
 b/d

Data przy­dat­no­ści: 04.11.2020 r.

Kolor: Brązowe, lekko opalizujące.
Piana: Niska, szybko praktycznie całkowicie opada.
Zapach: Karmel, melasa, nieco winne owoce.
Smak: Dość słodkie, wyraźnie karmelkowe. Jak na dubbla przystało, w smaku jest sporo ciemnych owoców – rodzynki, wiśnia w likierze. Mam też skojarzenie z ciemnym razowym chlebem ze śliwką suszoną. Na finiszu ujawnia się nieco fenolowych przypraw. Goryczka niska. Alkohol bardzo dobrze ukryty.
Wysycenie: Jak na dubbla – niskie.

Dubbel

Rzadko to piszę, szczególnie odnośnie mocnych piw – ale brakowało mi w Dubblu wysycenia. Poza tym jest wszystko na swoim miejscu – trunek jest wyraźnie owocowy, karmelowy z nutką przypraw. Bez wahania mogę napisać, że jest to naprawdę smaczne i udane piwo. Ciekaw jestem, jak Trzem Kumplom wyjdzie quadrupel :).

Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy ze sklepem specjalistycznym Chmiel – Świat Piwa ze Szczecina

PRZEGLĄD RECENZJI
Ocena
80 %
Poprzedni artykułTrzy przegazowane piwa od Piwnego Podziemia!
Następny artykułSzczecin: przed nami trzecia ligowa bitwa
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.