154 piwowarów wysłało swoje piwa w tym roku do konkursu Kuźnia Piwowarów 2018. Spośród nich wybranych zostało 12, którzy za dwa tygodnie wezmą w tzw. „przesłuchaniu”. Wyniki eliminacji ogłosił w sobotę na swoim kanale na Youtube Tomek Kopyra.

Do kolejnego etapu przeszli:

  1. Piwo niskoalkoholowe:
    • Piotr Przymusiak z Plewisk
    • Kostas Bimtsas ze Świebodzic
    • Mikołaj Pieczyński z Poznania
    • rezerwa: Zbigniew Błaszczyk ze Zgierza
  2. Dark fruit ale:
    • Paweł Poręba z Niedomic
    • Paweł Wilczyński z Poznania
    • Szymon Sobieszczyk z Łodzi
    • rezerwa: Janusz Kulesza z Białegostoku
  3. Coffee pale ale
    • Krzysztof Onyszko z Warszawy
    • Damian Karwot z Chorzowa
    • Sebastian Makowski z Lublina
    • rezerwa: Daniel Marchwat z Jeleniej Góry
  4. Milkshake IPA
    • Tomasz Korczak z Żywca
    • Łukasz Wasilewski z Milanówka
    • Sławomir Zakrzewski z Bytomia
    • rezerwa: Izabela Janowska z Warszawy

Wymienione powyżej osoby za dwa tygodnie przyjadą do Piotrkowa Trybunalskiego, aby zaprezentować się przed jury. Osoby rezerwowe zostały wybrane na wypadek, gdyby któryś z wyróżnionych piwowarów nie mógł przyjechać do Piotrkowa w wyznaczonym terminie. Zwycięzcy każdej z czterech kategorii uwarzą później swoje piwo w Jan Olbrachcie Rzemieślniczym na skalę komercyjną.

Mam nadzieję, że nie zrobiłem błędu w żadnym z powyższych nazwisk – przepisywałem je ze słuchu z filmu Kopyra: