fot. Browar Bojanowo/Facebook

Bojan Hikiyama oraz Bojan Mikoshi to dwa nowofalowe piwa, które zostały uwarzone przez Browar Bojanowo wspólnie z japońskim browarem HINOBREWING.co. Obie nowości są już w sprzedaży.

Bojan Hikiyama to ryżowe american pale ale, w którego zasypie znalazł się ryż.

Reklama

– Tym razem postawiliśmy na lekkość i pijalność piwa ponieważ właśnie takie piwa są spożywane podczas Festiwalu Hino Matsuri który był inspiracją do uwarzenia obydwu piw – czytamy na stronie Browaru Bojanowo.

Z kolei Bojan Mikoshi jest piwem w stylu wheat IPA, do którego dodano 20 kg drzewa Hinoki czyli cyprysika japońskiego.

– Drzewo to ma nie tylko fantastyczny cytrusowy aromat ale jest również wykorzystywane do budowy świątyń i ich dekoracji. Zawiera w sobie również elementy konserwujące w związku z czym, podobnie do chmielu, doskonale pasuje do piwa, którego zadaniem jest przybliżenie kultury japońskiej polskim konsumentom. W przeszłości w beczkach właśnie z tego drzewa leżakowane było też Sake, a dziś nadal używa się go do fermentacji i produkcji Miso oraz sosu sojowego – dodaje browar.

HINOBREWING.co to browar, który został założony w 2018 r. przez trzy osoby – Japończyka Hiroakiego Tanakę, Polaka Przemysława Chumieckiego oraz Brytyjczyka Toma Vincenta. Ten minibrowar działa w mieście Hino w prefekturze Shiga.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama