fot. Browar Palatum/Facebook

Marcin “Mason” Chmielarz dołączył do zespołu Browaru Palatum. Wiadomość ta może okazać się interesująca szczególnie dla miłośników wędzonych porterów bałtyckich ;).

Marcin “Mason” Chmielarz jest bowiem znany ze swojego zamiłowania zarówno do porterów bałtyckich, jak i piw dymionych. Jest też pomysłodawcą Święta Porteru Bałtyckiego. Kilka lat temu Chmielarz uwarzył Altbiera w Browarze Jabłonowo oraz warzył kontraktowo pod szyldem Browaru Mason, a jedno z jego piw – Mason Mc Stout (czyli wędzony rye stout) – do dziś jest bardzo ciepło wspominany. Uczestniczył również w wielu innych kooperacyjnych projektach. Łącznie Mason jest współautorem 79 piw, uwarzonych w 34 różnych browarach. Marcin Chmielarz był też menadżerem kilku znanych multitapów.

– Jesteśmy przekonani, że jego pasja i wiedza pozwoli nam warzyć coraz lepsze i ciekawsze piwa – czytamy na facebookowym fanpejdżu Browaru Palatum.

Palatum zastrzega jednak, że póki co opiera się pomysłom uwarzenia piwa wędzonego ;).

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku