fot. Browar Fortuna/Facebook

Wiemy, kiedy zadebiutuje Fortunatus II – kolejny limitowany „dzikus” z Browaru Fortuna. Tym razem będzie to sour cherry wild ale. Trunek do lokali trafi 16 sierpnia.

Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale to piwo, do którego dodany został sok NFC z polskich wiśni, po czym było wtórnie fermentowane dzikimi drożdżami w beczkach po winie z winnicy Château Kirwan. Dodano naprawdę sporo soku – ten stanowi aż 48% składu całości.

Browar przyznaje, że tworząc Fortunatusa II wzorował się na belgijskim klasyku lambikarskim, a dokładniej na stylu oude kriek.

Główna impreza odbędzie się w Morzu Piwa w Gdyni. Lista pozostałych lokali (ma być ich 20) zostanie opublikowana na dniach.

Link do wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/648148765666265/

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku