Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało porter warmiński na Listę Produktów Tradycyjnych – informuje Portal Spożywczy. Jest to 18. piwna pozycja na tej prowadzonej od 2004 r. liście. 

Jak czytamy na stronie ww. ministerstwa, porter warmiński to „ciemne, mocne piwo z pianką na powierzchni”, które charakteryzuje „bogaty słodowy smak i aromat z nutami karmelowymi lub orzechowymi (a nawet toffi) oraz tostowymi (do wrażenia słodyczy lukrecji)”. Przybliżona też została historia tego warzonego na Warmii i Mazurach piwa:

Reklama
Na obszarze Prus Wschodnich, czyli dzisiejszych Warmii i Mazur, piwo porter pojawiło się wraz z rewolucją przemysłową, a swoją pozycję ugruntowało w pierwszej połowie XX wieku. Na podstawie obowiązującego wówczas prawa podatkowego, piwa warzone na tym terenie dzielono na 4 kategorie: zwykłe, wyszynkowe, pełne i mocne. Wśród tych ostatnich zgłaszane były piwa warzone w stylu koźlak i porter. Na podstawie zachowanych zgłoszeń podatkowych możemy stwierdzić, że wśród piw mocnych warzone były też portery, a w okresie międzywojennym okres bujnego rozkwitu przezywały browary z terenu dzisiejszych Warmii i Mazur. Na Warmii i Mazurach porter warzono także po II wojnie światowej. Powstawał tu porter – piwo ciemne mocne. Było to piwo warzone na podstawie normy z roku 1960 (PN60/A – 79098) o ekstrakcie 22% i zawartości alkoholu przekraczającej 5%. Norma ta dopuszczała stosowanie w przypadku piw o wysokich ekstraktach, jak też piw lekkich opartych na wodach wysłodkowych piw mocnych składniki pochodzenia słodowego, ale także cukier jako dozwolone sposoby na podnoszenie ekstraktu nastawnego brzeczki. Piwo porter warmiński charakteryzuje się wysokim stężeniem brzeczki nastawnej, czarnym kolorem oraz charakterystycznymi walorami smakowymi i aromatycznymi. Od samego początku tak mocne piwo stanowiło ukoronowanie oferty browarów. Warzenie porteru wymagało mistrzowskich umiejętności piwowara oraz czasu. Jest to bowiem styl wymagający, zarówno na etapie produkcji, jak też w czasie leżakowania.Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Warto wiedzieć, że zgłoszenie danego produktu oraz jego wpisanie na listę nie oznacza zastrzeżenia prawa jego produkcji przez konkretnego producenta, ani jego ochrony prawnej.  

Do tradycji warzenia porteru warmińskiego wprost odwołuje się olsztyński Browar Kormoran, który w swojej ofercie ma porter bałtycki sprzedawany pod nazwą „Porter Warmiński” właśnie.

Pośród 18 rodzajów piwa wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziemy też m.in. piwo szczecińskie oraz lipiańskie piwo Zaczynaj.

Reklama