15272054_1271952819543231_5942936505121706634_oW niedzielę, 11 grudnia br., w szczecińskim pubie The Office, którego współwłaścicielem jest prezes Zachodniopomorskiego Oddziału Terenowego PSPD Marcin Stefaniak, odbędą się warsztaty piwowarskie, podczas których warzony będzie dymiony (wędzony) lager. Dodatkową atrakcją tego wydarzenia będzie możliwość degustacji piwa uwarzonego przez Andrzeja Milera podczas I Szczecińskiego Festiwalu Piwa, którym jest Vermont IPA.

Impreza odbędzie się, tak jak już wyżej wspomniałem, w pubie The Office na szczecińskim Starym Mieście (ul. Osiek 10), rozpocznie się o godz. 14:00 i potrwa do około godz. 19:00. W jej trakcie ędzie można się zapoznać z narzędziami oraz porozmawiać z praktykującymi piwowarami domowymi. Same warsztaty będą skupione wokół tematu warzenia piw dolnej fermentacji. Współorganizatorem imprezy jest ZOT PSPD.

Reklama

Tak jak już wyżej wspomniałem, jutro będzie można spróbować wyjątkowego piwa, które warzone było na „scenie” I Szczecińskiego Festiwalu Piwa. Pieczę nad tym tematem sprawował utytułowany piwowar domowy ze Szczecina, a obecnie także piwowar startującego właśnie Browaru Rockmill, Andrzej Miler. Z tym india pale ale wiąże się nietypowa sytuacja, ponieważ w trakcie festiwalu zginęła (została skradziona?) część chmielu przygotowana na potrzeby powstającego piwa. Koniec końców z jednej bazy powstały dwie wersje – mocniejsza, przefermentowana norweskimi drożdżami Kveik i słabsza na neutralnych drożdżach. Obie wersje zostały też inaczej nachmielone na zimno.

Wydarzenie na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/341610102877179/

Reklama