Fot. materiały prasowe

Na rynek trafia nowe piwo sygnowane marką AleBrowaru. To Hooded Black Barley Pils, w którego zasypie znalazła się prastara odmiana jęczmienia odtworzona na Politechnice Bydgoskiej.

Dzięki wieloletniej pracy naukowców pod kierownictwem prof. Małgorzaty Szczepanek z Politechniki Bydgoskiej udało się odtworzyć czarny jęczmień kapturkowy. Jego uprawą zajęła się z kolei Spółdzielnia Produktów Rolnictwa Ekologicznego „Dolina Mogilnicy”.

Reklama

– Jęczmień należy do gatunków najwcześniej udomowionych przez człowieka. We współcześnie uprawianych odmianach jęczmienia składniki odżywcze powoli zanikają bądź są w małych stężeniach. Z kolei starożytne odmiany, uprawiane dodatkowo metodą ekologiczną, mają tych składników ogromną ilość. Przekłada się to na unikalne właściwości warzonego na bazie słodu z czarnego jęczmienia piwa – informuje Arkadiusz Wenta z AleBrowaru.

Hooded Black Barley Pils ma charakteryzować się czystym profilem smakowym. Ma być gładkie, słodowe, z nutą szlachetnych chmieli, z lekko ciemniejszą barwą pochodzącą od ciemnego ziarna.

Nowe piwo ma trafić do sprzedaży w specjalistycznych hurtowniach i sklepach zajmujących się sprzedażą produktów z certyfikatem ekologicznym.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama