Do portfolio AleBrowaru trafiła ostatnio nowa marka – Organic. Na ten moment w sprzedaży jest dostępna kombucha w kilku smakach, a już wkrótce do sklepów trafią również innego rodzaju napoje.
– Idąc za rynkowymi trendami i potrzebami konsumentów AleBrowar pracował w ostatnich miesiącach nad nową, autorską marką AleBrowar Organic. Pojawią się pod nią nie tylko sztandarowe, piwne nowości, ale także pokaźna grupa rzemieślniczych napojów bezalkoholowych, takich jak kombucha, lemoniady chmielowe oraz napoje antyoksydacyjne – informuje Mazurska Manufaktura.
Pod marką AleBrowar Organic są już dostępne kombuche w różnych smakach. Kombucha to jedno z rynkowych odkryć ostatnich sezonów, mimo że historia tego fermentowanego napoju sięga tysięcy lat wstecz.
– Ekologia wkracza do niemal każdej dziedziny naszego życia. Jesteśmy coraz bardziej świadomi naszych wyborów zakupowych. Skrupulatnie analizujemy składy i pochodzenie nabywanych przez nas produktów. Z drugiej strony widzimy też, jak dynamicznie rozwija się segment piw i napojów bezalkoholowych. Stąd też stawiamy w tym sezonie mocno właśnie na trend NoLo, prezentując – w ramach AleBrowar Organic – kombuchę w kilku wariantach, a już niebawem także lemoniadę chmielową. Chcemy, by napoje te stały się ciekawą, letnią propozycją dla spragnionych nowych smaków, jak i atrakcyjną alternatywą dla naszych piw. Myślę, że to ciekawe i oryginalne dopełnienie naszego portfolio – mówi Arkadiusz Wenta, jeden z założycieli AleBrowaru i pomysłodawca marki organicznej.
AleBrowar zapowiada też wypuszczenie na rynek lemoniady chmielowej Hop Lemonade, stworzonej na bazie gazowanej wody chmielowej z 25-procentowym dodatkiem naturalnego soku NFC wyciskanego na zimno. Lemoniady organiczne będą dostępne w pięciu smakach: cytryny, pomarańczy, grejpfruta, ananasa oraz brzoskwini.
W lipcu AleBrowar planuje także premierę swojego ekologicznego piwa Hooded Black Barley Pils, stworzonego na bazie czarnego jęczmienia.
– Jęczmień należy do gatunków najwcześniej udomowionych przez człowieka. Przez ponad 40 lat naukowcy z Politechniki Bydgoskiej pracowali nad reintrodukcją pierwotnych gatunków jęczmienia. Czarny jęczmień jest jednym z nich, a ekologiczne metody jego uprawy mają pozytywny wpływ na poziom antyoksydantów, fitosteroli, witamin i minerałów zawartych w tym zbożu – dodaje Arkadiusz Wenta z AleBrowaru.
W marcu, w ramach planu rynkowej konsolidacji, część udziałów działającego od 2012 r. AleBrowaru przejęła Mazurska Manufaktura S.A., producent kraftowych alkoholi mocnych i piw regionalnych.