#1027: Artezan – Elektrolit

Lubię gose, czyli niemieckie kwaśne piwa z dodatkiem soli oraz (zazwyczaj) kolendry - szczególnie te tradycyjne, bez zbędnych dodatków. Niestety ciężko takie piwo obecnie...

#1024: Wąsosz/Revolta – Tropical Wheat Limited Edition

Portal Chmielnik Jakubowy to obecnie m.in. zbiór trochę ponad tysiąca recenzji piw - głównie polskich, ale również z zagranicy. Przez te kilka lat przewinęło...

#1022: Miejski Browar Stargard – Orkiszowe Morela/Marakuja

Jak przez długi czas nie miałem do czynienia z piwami z Miejskiego Browaru Stargard, tak ostatnio dwukrotnie w krótkim czasie miałem okazję próbować warzonych...

#1021: ?/Funky Fluid & Lervig – Gelato Bløtkake

Sieć sklepów Lidl mocno rozwija swoją ofertę polskich piw kraftowych, co nie jest dobrą wiadomością dla tzw. kanału specjalistycznego. I ja to jak najbardziej...

#1007: Waszczukowe – Juicy IPA

IPA to niejako ikona piwnej rewolucji. Swoją popularność zawdzięcza pochodzącemu od nowofalowych odmian chmielu aromatu owoców tropikalnych, czasem żywicy. Niektóre browary czasem decydują się...

#1005: Bielawska Wytwórnia Napojów/Pivovsky & Solipiwko – Hop Blanco

Ten rok zaowocował sporym wysypem piw w stylu double IPA - głównie to zasługa popularności wariantów "hazy" oraz "new england", które z ekstraktywnego, dość...

#983: Nepomucen/Karczewski – Biegacz

Browar Karczewski powraca na łamy Chmielnika Jakubowego - tym razem dość szybko (bo po niecałych trzech tygodniach). No, ale w końcu dziś zajmę się...

#947: Maryensztadt – Darkness My Friend: Chocolate Cherry Cream Stout

Powoli wracam do życia po COVIDzie, który to był przyczyną pustek na portalu przez ostatnie dwa tygodnie. Nie przechodziłem tej choroby w sposób jakiś...

#891: Zarzecze/Wrężel – Mangove

Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem w okolicach roku 2011/2012, hefeweizeny były uważane (szczególnie w browarach restauracyjnych) za piwo skierowane do kobiet, w odróżnieniu...

#885: Amber – Po Godzinach: Apple Wheat

Są różne przyczyny powstawania konkretnych stylów piwa - lokalnie dostępne surowce, ograniczenia technologiczne, przepisy podatkowe, moda, kreatywność piwowara. Jest też na współczesnym rynku styl,...

#864: Browar Grodzisk – Bezalkoholowe Mango Ale

Wakacje już za nami i w sumie tak się jakoś w tym roku złożyło, że nie miałem dłuższego urlopu. OK, byłem tydzień nad jeziorem...

#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019

31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...

#858: PINTA – Mini Maxi Red

Kraftowe piwa bezalkoholowe trafiły do sklepów znanej niemieckiej sieci na L. I bardzo dobrze! To bardzo dobra szansa na to, aby konsument, który na...

#856: AleBrowar/Maltgarden & Bierland & Ostecx Créative – Pool Party Fantasy

Ostatnimi czasy Browar Maltgarden mocno eksploatuje dwa tematy. Pierwszym z nich są "hejzi ipki", które wyewoluowały z new englandów. Drugim rodzajem piw wypuszczanych w...

#852: Błonie/Brewery Hills – Passion Fruit

Lato powoli zbliża się ku końcowi (choć za oknem zdecydowanie tego nie widać), a ja w tym sezonie nie sięgnąłem jeszcze po żadne berliner...

Daj lajka! :)

2,236FaniLubię
1,685ObserwującyObserwuj
511ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

#1041: ReCraft/Piwne Podziemie – Lady Luck

Dotychczas Browar Piwne Podziemie pojawiał się na Chmielniku Jakubowym przy okazji recenzji piw górnej fermentacji. Wszystkie reprezentowały w miarę równy naprawdę dobry poziom. Lagera...

Wrocław: w pierwszej restauracji Europy będzie browar

Piwnica Świdnicka we Wrocławiu jest uznawana za pierwszą restaurację w Europie. W średniowieczu słynęła z serwowania znanego w skali europejskiej piwa świdnickiego. Obecnie w...

Kormoran zapowiada doppelbocki w kooperacji z Browarnikiem Tomkiem i PolishHops

Blog Browarnik Tomek obchodzi w tym roku 10-lecie istnienia. Z tej okazji jego autor - Tomasz Janiak - nawiązał współpracę z Browarem Kormoran i...

#1040: Waszczukowe – RIS z Puszczy Barrel Aged

W dalszym ciągu robię sobie mały odpoczynek od piw typu IPA, ze szczególnym uwzględnieniem hazy "ipek". To dobra okazja, aby sięgnąć po te style,...

PSPD testuje elektroniczną legitymację

Rozpoczęły się beta testy elektronicznej legitymacji członków Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Można z niej korzystać zarówno w przeglądarce, jak również można ją zainstalować w...

Najlepsze piwa w stylu fruit ale:

#177: Browar na Jurze – Wiśnia w Czekoladzie

Piwa z sokiem są często uważane za "kobiece", jednocześnie pogardzane przez facetów. Jest to podejście wielce krzywdzące, ponieważ taki trunek wcale nie musi być...

#732: Fortuna – Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale BA

Browar Fortuna ostatnimi czasy mocno się rozszalał. Mam tu na myśli oczywiście warzenie bardzo ciekawych piw. Duża w tym zapewne zasługa Marcina Ostajewskiego ;)....

#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019

31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...

#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu

Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...

#200: Browar na Jurze/PINTA – Kwas Theta

Dwusetna recenzja na blogu to okazja, która aż się prosi, aby uczcić ją czymś specjalnym. Padło więc na piwo Kwas Theta z Browaru PINTA....