#1024: Wąsosz/Revolta – Tropical Wheat Limited Edition

Portal Chmielnik Jakubowy to obecnie m.in. zbiór trochę ponad tysiąca recenzji piw - głównie polskich, ale również z zagranicy. Przez te kilka lat przewinęło...

#1022: Miejski Browar Stargard – Orkiszowe Morela/Marakuja

Jak przez długi czas nie miałem do czynienia z piwami z Miejskiego Browaru Stargard, tak ostatnio dwukrotnie w krótkim czasie miałem okazję próbować warzonych...

#1021: ?/Funky Fluid & Lervig – Gelato Bløtkake

Sieć sklepów Lidl mocno rozwija swoją ofertę polskich piw kraftowych, co nie jest dobrą wiadomością dla tzw. kanału specjalistycznego. I ja to jak najbardziej...

#1007: Waszczukowe – Juicy IPA

IPA to niejako ikona piwnej rewolucji. Swoją popularność zawdzięcza pochodzącemu od nowofalowych odmian chmielu aromatu owoców tropikalnych, czasem żywicy. Niektóre browary czasem decydują się...

#1005: Bielawska Wytwórnia Napojów/Pivovsky & Solipiwko – Hop Blanco

Ten rok zaowocował sporym wysypem piw w stylu double IPA - głównie to zasługa popularności wariantów "hazy" oraz "new england", które z ekstraktywnego, dość...

#983: Nepomucen/Karczewski – Biegacz

Browar Karczewski powraca na łamy Chmielnika Jakubowego - tym razem dość szybko (bo po niecałych trzech tygodniach). No, ale w końcu dziś zajmę się...

#947: Maryensztadt – Darkness My Friend: Chocolate Cherry Cream Stout

Powoli wracam do życia po COVIDzie, który to był przyczyną pustek na portalu przez ostatnie dwa tygodnie. Nie przechodziłem tej choroby w sposób jakiś...

#891: Zarzecze/Wrężel – Mangove

Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem w okolicach roku 2011/2012, hefeweizeny były uważane (szczególnie w browarach restauracyjnych) za piwo skierowane do kobiet, w odróżnieniu...

#885: Amber – Po Godzinach: Apple Wheat

Są różne przyczyny powstawania konkretnych stylów piwa - lokalnie dostępne surowce, ograniczenia technologiczne, przepisy podatkowe, moda, kreatywność piwowara. Jest też na współczesnym rynku styl,...

#864: Browar Grodzisk – Bezalkoholowe Mango Ale

Wakacje już za nami i w sumie tak się jakoś w tym roku złożyło, że nie miałem dłuższego urlopu. OK, byłem tydzień nad jeziorem...

#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019

31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...

#858: PINTA – Mini Maxi Red

Kraftowe piwa bezalkoholowe trafiły do sklepów znanej niemieckiej sieci na L. I bardzo dobrze! To bardzo dobra szansa na to, aby konsument, który na...

#856: AleBrowar/Maltgarden & Bierland & Ostecx Créative – Pool Party Fantasy

Ostatnimi czasy Browar Maltgarden mocno eksploatuje dwa tematy. Pierwszym z nich są "hejzi ipki", które wyewoluowały z new englandów. Drugim rodzajem piw wypuszczanych w...

#852: Błonie/Brewery Hills – Passion Fruit

Lato powoli zbliża się ku końcowi (choć za oknem zdecydowanie tego nie widać), a ja w tym sezonie nie sięgnąłem jeszcze po żadne berliner...

#829: Profesja/Rockmill & Go For World – Source of Life

O kooperacjach nawiązanych przez polskie browary kraftowe piszę często. Stosunkowo rzadko jednak tego rodzaju współpraca wybiega poza świat piwa. Czasem jednak jest inaczej i...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
559ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Marcin Szarowski uwarzył konkursowe piwo w Bojanowie

Zwycięskie piwo Konkursu Piw Domowych w Bojanowie w kategorii "Tropical Stout" zostało uwarzone. Jego autorem jest Marcin Szarowski.- Jesteśmy już po gotowaniu piwa Tropical...

Browar PINTA powraca do serii „collabów”

Browar PINTA zapowiedział powrót do jednej ze swoich linii produktowych, a mianowicie do serii PINTA COLLAB PL. Na rynek trafią dwa piwa - jedno...

#1164: Fortuna & Robert Makłowicz – Miłosław & Makłowicz: ArcyIPA

Chorwacja do niedawna była moim corocznym celem urlopowym. Byłem tam kilkanaście razy i przez ten czas zjeździłem niemalże całą Dalmację od Zadaru aż po...

#1163: ?/Funky Fluid – Acid Trip: Nelson Sauvin & Passion Fruit

Jak już wielokrotnie pisałem tu na Portalu, nie przepadam za triple IPA. Mimo intensywnego chmielenia tego rodzaju trunki są zazwyczaj bardzo słodkie, ciężki, zalepiające....

Wieści Tygodnia #321

Co tydzień publi­kuję dla Was na portalu zesta­wie­nie piw­nych nowo­ści mija­ją­cego tygo­dnia – szcze­gólny naci­sk kładę na infor­ma­cje o nowy­ch piwa­ch na rynku, ale...

Najlepsze piwa w stylu fruit ale:

#177: Browar na Jurze – Wiśnia w Czekoladzie

Piwa z sokiem są często uważane za "kobiece", jednocześnie pogardzane przez facetów. Jest to podejście wielce krzywdzące, ponieważ taki trunek wcale nie musi być...

#732: Fortuna – Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale BA

Browar Fortuna ostatnimi czasy mocno się rozszalał. Mam tu na myśli oczywiście warzenie bardzo ciekawych piw. Duża w tym zapewne zasługa Marcina Ostajewskiego ;)....

#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019

31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...

#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu

Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...

#1051: Brofaktura – Peach Sour Witbier

Witbier to ciekawy, wywodzący się z Belgii styl, który - jak już wiele razy wspomniałem - w pewnym momencie praktycznie zniknął z piwnej mapy...