#239: ?/Hopster – Sour APA Marakuja

Lubię, jak na etykiecie piwa browar je warzący zamieszcza jak największą ilość informacji. Do tych podstawowych, które w mojej opinii powinny być uwzględnione, należą...

#1173: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Crazy King: Mango & Limonka

Aż trudno uwierzyć, że w ciągu ostatniego tygodnia wypiłem tylko jedno piwo ;). Stało się tak, bo - po pierwsze - popołudniami musiałem wyjeżdżać,...

#740: ?/Absztyfikant – Pass This Love

Browary, których piwa dostępne są głównie (lub wyłącznie) w kegach, na moim portalu z reguły się nie pojawiają. Nawet jeśli sięgam po ich trunki...

#572: Przystanek Tleń – Sour Cherry Wild Ale White Wine BA

Leżakowanie w beczkach po winie potrafi dać naprawdę ciekawe efekty. Oprócz typowo drewnianych nut, jak np. dębowa wanilina, wnoszą często aromaty typowe dla wina....

#947: Maryensztadt – Darkness My Friend: Chocolate Cherry Cream Stout

Powoli wracam do życia po COVIDzie, który to był przyczyną pustek na portalu przez ostatnie dwa tygodnie. Nie przechodziłem tej choroby w sposób jakiś...

#673: BeerLab – Discoveries Sour Passion

Ponoć znów zbliżają się upały - chociaż dotrą do nas akurat wtedy, kiedy skończę swój urlop ;). A jak upały, to najlepiej sięgnąć po...

#664: Przystanek Tleń – Gose z Wiśniami

Gose to jeden z tych nielicznych tradycyjnych, klasycznych niemieckich stylów piwa, które są bardzo wdzięczne dla nowofalowych browarów rzemieślniczych, co miałem okazję zaobserwować m.in....

#686: Gryf/Harpagan – Poharatany Parobek

W moim regionie (Pomorze Zachodnie) jest już generalnie po żniwach. Z tym okresem kojarzy mi się szczególnie jeden styl piwa - saison, który na...

#644: Nepomucen – Charlotte

Szarlotka, czy też po prostu jabłecznik, to jedno z moich ulubionych ciast. Szczególnie lubię te warianty na kruchym, cienkim cieście i ze sporą ilością...

#1046: Maryensztadt/Hopito & Deer Bear – Sour Double IPA

Przerwa od mocno chmielonych piw dobrze mi zrobiła. Powoli będę do nich wracał, ponieważ w swoich zapasach mam kilka interesujących tego rodzaju piw. Na...

#785: Błonie/Brewery Hills – Banana Peach

Browar Brewery Hills mocno promuje puszki i na każdym kroku podkreśla zalety tego opakowania (a jest ich wiele). Jakiś czas temu jego ekipa wpadła...

#1022: Miejski Browar Stargard – Orkiszowe Morela/Marakuja

Jak przez długi czas nie miałem do czynienia z piwami z Miejskiego Browaru Stargard, tak ostatnio dwukrotnie w krótkim czasie miałem okazję próbować warzonych...

#500: De Proef/Mikkeller – Spontanframboos

500 recenzji - aż trudno uwierzyć, że przez niemal trzy lata mojej blogowej działalności zrecenzowałem aż pół tysiąca piw. Były to głównie piwa polskie,...

#494: Jan Olbracht/Piwoteka&Golem – Przedpiekle

Są w Polsce browary, na których jak dotąd nigdy się nie zawiodłem. Dziś zaprezentuję Wam owoc współpracy dwóch z nich - browarów: Piwoteka oraz...

#597: Sady/Moczybroda – Żar Tropików

Weizen - trudno o bardziej klasyczny styl ;). Niektórzy zapewne słowo "klasyczny" z chęcią zamieniliby na wyraz "nudny". Ja jednak bawarskie pszenice lubię, choć...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Najlepsze piwa w stylu fruit ale:

#732: Fortuna – Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale BA

Browar Fortuna ostatnimi czasy mocno się rozszalał. Mam tu na myśli oczywiście warzenie bardzo ciekawych piw. Duża w tym zapewne zasługa Marcina Ostajewskiego ;)....

#177: Browar na Jurze – Wiśnia w Czekoladzie

Piwa z sokiem są często uważane za "kobiece", jednocześnie pogardzane przez facetów. Jest to podejście wielce krzywdzące, ponieważ taki trunek wcale nie musi być...

#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019

31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...

#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu

Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...

#1051: Brofaktura – Peach Sour Witbier

Witbier to ciekawy, wywodzący się z Belgii styl, który - jak już wiele razy wspomniałem - w pewnym momencie praktycznie zniknął z piwnej mapy...