Funky Fruit
Przepraszam za ucięcie góry tego zdjęcia. Nie wiem, jak to się stało :/.

Browar Funky Fruit to jeden z tych browarów, po których piwa sięgam w zasadzie w ciemno. Miałem już z nim do czynienia kilkukrotnie i za każdym razem byłem usatysfakcjonowany. Do tej pory pełnej recenzji doczekały się Gonna Be Late (west coast IPA) oraz Deep Funk (foreign extra stout). Dziś z kolei zamierzam sprawdzić, jak Funky Fluid radzi sobie z piwami owocowymi na przykładzie morelowego fruit wheat pn. Funky Fruit.

Morela to ciekawy owoc. Mówi się o nim, że należy go użyć wtedy, gdy chcesz osiągnąć piwo o smaku… brzoskwiniowym. Tak, nie przewidziało się Wam. Sama brzoskwinia bowiem po obróbce traci swój brzoskwiniowy aromat, który staje się mdły i mało ciekawy. Inaczej jest z morelą, która zachowuje swój charakter.

Funky Fruit to piwo w stylu fruit wheat, czyli hybrydy fruit ale’a oraz american wheat. Co warto zaznaczyć jest to piwo lekkie – ma jedynie 3,8% alkoholu przy ekstrakcie na poziomie 12° Plato. Udało się to osiągnąć poprzez dodanie do brzeczki laktoza, która jest cukrem złożonym nieferementowalnym przez drożdże. Cały skład tego trunku prezentuje się następująco: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, płatki pszenne, laktoza, puree morelowe, chmiele (Iunga, Cascade) oraz drożdże. Biorąc to pod uwagę spodziewam się więc piwa słodkiego i owocowego. Ciekaw jestem, ile do smaku wniosą użyte chmiele – być może laktozowa słodycz będzie skontrowana wyraźną goryczką. A to okaże się już za chwilę :).

Aha, jak wszystkie etykiety Browaru Funky Fluid, tak i ta mi się bardzo podoba. Jest bardzo kolorowa, czytelna, przykuwająca wzrok.

Piwo jest pasteryzowane, niefiltrowane.

Funky Fluid to browar kontraktowy założony przez dwie osoby: Michała Langiera oraz Karola Mizielskiego. Zadebiutował na początku października ubiegłego roku.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Styl: fruit wheat
Ekstrakt:
 12° Plato  
Alk. obj.:
 3,8%
IBU:
 b/d

Data przy­dat­no­ści: 28.02.2020 r.

Kolor: Pomarańczowe. Mętne.
Piana: Niezbyt imponująca – niezbyt wysoka, umiarkowanie trwała. Zostawia śladlowy lejsing.
Zapach: Intensywnie owocowy, brzoskwiniowy, morelowy, z lekkim cytrusem.
Smak: Funky Fruit to piwo lekkie, sesyjne i niesamowicie orzeźwiające. Nie jest przy tym puste. Sprawia wrażenie pełnego, treściwego – nie jest też przesadnie słodkie, czego się obawiałem. Dominuje owocowość – nie wiem, czy odróżniłbym, czy dodano tu morele, czy brzoskwinie. Goryczka niska.
Wysycenie: Średnie.

Funky Fruit
Funky Fruit

Jakkolwiek do wyglądu można się doczepić – głównie do piany. Poza tym w smaku mamy intensywną owocowość. Piwo jest pełne i treściwe, a właśnie na brak pełni bardzo często „cierpią” trunki z dodatkiem laktozy. Jest to zapewne zasługa użycia zarówno płatków owsianych, jak i pszennych. Spodziewałem się chyba trochę większej chmielowości – w aromacie pojawia się lekki cytrus, to w smaku chmiel praktycznie całkowicie zaginął. Piwo oceniam jako smaczne.

Cena: piwo otrzymane w prezencie