#1110: Lubrow – I’m not Pastry (red)

Nie tak dawno narzekałem na to, w jakim kierunku ewoluowały pastry stouty, które bardzo często są przeładowane dodatkami i całe piwo staje się tym...

#1100: ?/Wrężel – Big Game: Three

Na chmielnikowym Portalu o Piwie funkcjonuje całkiem sporo różnych działów, do których wpadają artykuły z konkretnych kategorii. Jakiś czas temu wydzieliłem m.in. Strefę kawową...

#1091: Zarzecze/BIRBANT – Wulver

W minioną sobotę minęło dokładnie sześć lat od uruchomienia strony internetowej Chmielnika Jakubowego, która obecnie przeobraziła się w całkiem spory portal informacyjny. Z tej...

#1052: Bytów/Maltgarden – I’m Your Barista (Panama Geisha Deborah Nirvana)

I'm Your Barista to moja ulubiona seria piw z Browaru Maltgarden - uwielbiam bowiem dobrze zrobione imperialne stouty, a jeszcze bardziej - kawę. A...

#1040: Waszczukowe – RIS z Puszczy Barrel Aged

W dalszym ciągu robię sobie mały odpoczynek od piw typu IPA, ze szczególnym uwzględnieniem hazy "ipek". To dobra okazja, aby sięgnąć po te style,...

#1033: Lervig – Konrad’s Stout

Norweski imperialny stout w cenie kilkunastu złotych za 0,33 litra w popularnej w Polsce sieci handlowej - taki scenariusz jeszcze niedawno nam się nawet...

#1023: PINTA & Maltgarden – Cocoa More Cocoa More Cocoa

Z piw typu pastry najbardziej podchodzą mi imperial pastry stouty. Ich główną zaletą jest to, że nie trzeba wcale miliona różnych aromatów, aby osiągnąć...

#1020: Waszczukowe – RIS z Puszczy

Aktualnie lato w Polsce postanowiło trochę odpocząć i mamy iście jesienną pogodę. Chwilowo warto więc odłożyć jasne i lekkie piwa, a sięgnąć po mocniejsze...

#1011: ?/NOOK – Musko

Ze wszystkich whisky, jakich do tej pory próbowałem, najbardziej pasują mi te torfowe - w tym Ardbeg oraz Laphroaig. Są dla mnie po prostu...

#999: ?/Hopito – Barrels Time #1

Pitne miody to obecnie - obok piwa - moje ulubione trunki. Coraz częściej po nie sięgam poszukując nowych smaków. Polskie miodosytnie rzemieślnicze poczynają sobie...

#971: Bytów/Maltgarden – I’m Your Barista: Colombia DSB Pink Bourbon

Publikacją dzisiejszego tekstu pozostanę w klimatach kawowych, i to kawy klasy speciality. Po Tiramisu & Coffee Pastry Stoucie z Browaru Waszczukowe dziś postanowiłem zająć...

#954: Brofaktura – 26° Imperial Vanilla Coffee Milk Stout

Restauracyjny Browar Brofaktura z Siedlec przysłał mi ostatnio sporo dobroci. W przesyłkach znalazło się miejsce zarówno na style klasyczne, jak i bardziej nowofalowe -...

#922: Błonie/NOOK – Tajemniczy Ogród

Nastała kalendarzowa zima, a najkrótszy dzień roku jest już za nami. Najwyższy czas, aby sięgać po bardziej "zimowe", ciemniejsze piwa. W ostatnim czasie na...

#913: Bytów/Funky Fluid & Maltgarden – Funky Garden Vol. 6

Piwa typu pastry sour już mi się znudziły - i to na tyle, że powiedziałem sobie, że przez jakiś czas nie będę ich kupował....

#899: ?/Mermaid Brewing – Wypiekowe Mocne

Kilka dni temu, 5 listopada, obchodziliśmy International Stout Day, czyli po naszemu Międzynarodowy Dzień Stoutu. W tym roku z uwagi na pandemiczne warunki, był...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...

Najlepsze piwa w stylu imperial stout:

#649: Bytów/Maltgarden – I’m Your Barista Monsooned Malabar AA

Lubię kawę i to do tego stopnia, że nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Niestety, ostatnio skończyły mi się zapasy mojej lepszej kawy speciality...

#736: Gryf/Harpagan – Buzdygan Rozkoszy

Jak już wiecie, niedawno minęły dokładnie cztery lata od założenia Chmielnika Jakubowego na Facebooku. Datę rocznicy oczywiście przegapiłem, co zauważyłem z niemal tygodniowym opóźnieniem....

#654: Bytów/Rockmill – 2nd Anniversary

Swoje "urodziny", czyli kolejne rocznice rozpoczęcia działalności, browary świętują na różne sposoby. Niektórzy organizują okolicznościowe kranoprzejęcia, inni imprezy na terenie browaru, jeszcze inni wypuszczają...

#700: Fuller’s – Imperial Stout

Dzisiejszy tekst to 700. recenzja opublikowana na moim blogu. Aż trudno uwierzyć, że aż tyle piw udało mi się już zrecenzować. Zajęło mi to...

#362: Zarzecze/Kingpin – Imperial Geezer

Dziś ostatni dzień karnawału, od jutra rozpoczyna się Wielki Post. Planuję w tym czasie trochę ograniczyć spożycie piwa  - nie wiem niestety, na ile...