#971: Bytów/Maltgarden – I’m Your Barista: Colombia DSB Pink Bourbon

Publikacją dzisiejszego tekstu pozostanę w klimatach kawowych, i to kawy klasy speciality. Po Tiramisu & Coffee Pastry Stoucie z Browaru Waszczukowe dziś postanowiłem zająć...

#954: Brofaktura – 26° Imperial Vanilla Coffee Milk Stout

Restauracyjny Browar Brofaktura z Siedlec przysłał mi ostatnio sporo dobroci. W przesyłkach znalazło się miejsce zarówno na style klasyczne, jak i bardziej nowofalowe -...

#922: Błonie/NOOK – Tajemniczy Ogród

Nastała kalendarzowa zima, a najkrótszy dzień roku jest już za nami. Najwyższy czas, aby sięgać po bardziej "zimowe", ciemniejsze piwa. W ostatnim czasie na...

#913: Bytów/Funky Fluid & Maltgarden – Funky Garden Vol. 6

Piwa typu pastry sour już mi się znudziły - i to na tyle, że powiedziałem sobie, że przez jakiś czas nie będę ich kupował....

#899: ?/Mermaid Brewing – Wypiekowe Mocne

Kilka dni temu, 5 listopada, obchodziliśmy International Stout Day, czyli po naszemu Międzynarodowy Dzień Stoutu. W tym roku z uwagi na pandemiczne warunki, był...

#881: Maryensztadt/Dziki Wschód – Borys Kuloodporny Buffalo Trace BA

Spośród piw, które otrzymałem kilka tygodni temu od Browaru Dziki Wschód, zrecenzowałem już prawie wszystkie - na łamach portalu przeczytacie już recenzje Konia z...

#862: Warsztat Piwowarski – RISzard III

Imperialne stouty - podobnie jak "ipy" - mocno przez ostatnie lata ewoluowały. Od palonych, intensywnie goryczkowych, risy obecnie przeszły w piwa słodkie, czekoladowo-kawowe, do...

#804: Łańcut – Oczi Czornyje

Z Browaru Łańcut testowałem do tej pory wyłącznie piwa lekkie i jasne. Wszystkie, które recenzowałem na portalu, bardzo mi smakowały. Dla odmiany uznałem ostatnio,...

#799: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Igrok

Mało który browar ma u mnie tak dobrą prasę jak Browar Lotny Trzech Kumpli. W zasadzie tylko raz mnie on zawiódł, o czym pisałem...

#792: 8 Wired & PINTA – Opium Cake

Wielkimi krokami zbliżają się święta Zmartwychwstania Pańskiego. Przydałoby się więc pomyśleć nad recenzją jakiegoś świątecznego piwa. Tylko, jakie piwo miałoby mi się kojarzyć z...

#789: Amber – Po Godzinach: Russian Imperial Stout

Tzw. "dary losu" to jeden z przyjemniejszych aspektów blogowania ;). Przesyłane przez browary prezenty są różne - od prostej przesyłki z dostępnymi aktualnie piwami,...

#784: ReCraft/Rockmill & Дідько – Friend or Foe?

Coraz to liczniejsza grupa państw na świecie zamyka swoje granicę w obawie przed rozprzestrzeniającym się koronawirusem. Do tego grona dołączyła również Polska. Niestety, ucierpi...

#773: Bojanowo – Bojan RIS

Na temat dzisiejszego piwa krąży w internecie pewna teoria, że trunek ten pojawia się na rynku nie po raz pierwszy (choć w nieco zmienionej...

#767: ?/Harpagan – Astralny Żar

Uwielbiam kreatywność Browaru Harpagan w wymyślaniu coraz to bardziej oryginalnych nazw swoich piw. Praktycznie każda z nich jest naprawdę śmiechowa, szczególnie w połączeniu z...

#736: Gryf/Harpagan – Buzdygan Rozkoszy

Jak już wiecie, niedawno minęły dokładnie cztery lata od założenia Chmielnika Jakubowego na Facebooku. Datę rocznicy oczywiście przegapiłem, co zauważyłem z niemal tygodniowym opóźnieniem....

Daj lajka! :)

1,904FaniLubię
1,581ObserwującyObserwuj
490ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Krajowa Izba Gospodarcza wspiera legalizację e-sprzedaży alkoholu

Powstała koalicja instytucji oraz przedstawicieli sektorów związanych z produkcją, dystrybucją i sprzedaży alkoholu na rzecz legalizacji handlu tego rodzaju produktami przez internet - informuje...

Opublikowano rozporządzenie odmrażające gastronomię

W Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej opublikowane zostało rozporządzenie, w których zawarto zapisy regulujące kwestię znoszenia lockdownu gastronomii. Jest szansa, że od 6 czerwca zluzowane zostaną...

Browar Śląski Alternatywa nie otworzy się w tym roku

Pomimo zapowiadanego przez rząd otwarcia gastronomii Browar Śląski Alternatywa z Rudy Śląskiej poinformował, że nie otworzy się w tym roku. Właściciele lokalu wierzą, że...

Tomasz Kopyra wraca do publikowania o piwie

Tomasz Kopyra ogłosił powrót do publikowania filmów o piwie. Nie będzie jednak nagrywał piwnych recenzji, ani ślepych testów. Ma zamiar skupić się głównie na...

#972: Brofaktura – Traditional Bock

Siedlecki browar restauracyjny Brofaktura kilkukrotnie zadziwił mnie już poziomem swoich lagerów. W zasadzie wszystkie - Baltic Porter, Dortmunder Export, Kupieckie oraz Marzen - były...

Najlepsze piwa w stylu imperial stout:

#649: Bytów/Maltgarden – I’m Your Barista Monsooned Malabar AA

Lubię kawę i to do tego stopnia, że nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Niestety, ostatnio skończyły mi się zapasy mojej lepszej kawy speciality...

#654: Bytów/Rockmill – 2nd Anniversary

Swoje "urodziny", czyli kolejne rocznice rozpoczęcia działalności, browary świętują na różne sposoby. Niektórzy organizują okolicznościowe kranoprzejęcia, inni imprezy na terenie browaru, jeszcze inni wypuszczają...

#700: Fuller’s – Imperial Stout

Dzisiejszy tekst to 700. recenzja opublikowana na moim blogu. Aż trudno uwierzyć, że aż tyle piw udało mi się już zrecenzować. Zajęło mi to...

#736: Gryf/Harpagan – Buzdygan Rozkoszy

Jak już wiecie, niedawno minęły dokładnie cztery lata od założenia Chmielnika Jakubowego na Facebooku. Datę rocznicy oczywiście przegapiłem, co zauważyłem z niemal tygodniowym opóźnieniem....

#362: Zarzecze/Kingpin – Imperial Geezer

Dziś ostatni dzień karnawału, od jutra rozpoczyna się Wielki Post. Planuję w tym czasie trochę ograniczyć spożycie piwa  - nie wiem niestety, na ile...