#824: Maryensztadt/Dziki Wschód – Koń z Walony / Szalony Koń

Lubię, gdy browary kreatywnie podchodzą do wymyślania nazw swoich nowych piw. Takim niedościgniętym dla mnie wzorem wśród...

#177: Browar na Jurze – Wiśnia w Czekoladzie

Piwa z sokiem są często uważane za "kobiece", jednocześnie pogardzane przez facetów. Jest to podejście wielce krzywdzące, ponieważ taki trunek wcale nie musi być...

#414: ?/Inne Beczki – Esteban APA

Marakuja należy do moich ulubionych owoców tropikalnych, choć jeszcze do niedawna jej smak znałem przede wszystkim z soków typu multiwitamina. Gdy po raz pierwszy...

#732: Fortuna – Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale BA

Browar Fortuna ostatnimi czasy mocno się rozszalał. Mam tu na myśli oczywiście warzenie bardzo ciekawych piw. Duża...

#258: Cornelius – Cornelius Tropic

Browar Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego o prawie rok wyprzedził obecnie panujące trendy w polskim piwowarstwie. W tym sezonie mamy istne zatrzęsienie kraftowych piw z...

#378: BeerLab/Inne Beczki – Cherry Elephant

Wiśnie w piwie kojarzą mi się głównie z belgijskimi kriekami, czyli wiśniowym wariantem lambika. No, może jeszcze z kormoranową Wiśnia w Piwie. Sam ten...

#437: Maryensztadt – Sourtime Agrest

Pamiętacie mój wpis o wybuchającym kwasie Sourtime z porzeczką z Browaru Maryensztadt? Oczywiście browar błyskawicznie przeprosił za zaistniałą sytuację i w ramach rekompensaty mi...

#200: Browar na Jurze/PINTA – Kwas Theta

Dwusetna recenzja na blogu to okazja, która aż się prosi, aby uczcić ją czymś specjalnym. Padło więc na piwo Kwas Theta z Browaru PINTA....

#494: Jan Olbracht/Piwoteka&Golem – Przedpiekle

Są w Polsce browary, na których jak dotąd nigdy się nie zawiodłem. Dziś zaprezentuję Wam owoc współpracy...

#418: Świdnica – Endemit

Z Browarem Świdnica nie miałem dotąd styczności. Prawdę mówiąc, to w sumie nawet niewiele o nim słyszałem aż do czasu, gdy pochwalił się na...

Dzień Porteru Bałtyckiego w SŁODACH [minirecenzje #554-559]

Tegoroczny Dzień Porteru Bałtyckiego po raz pierwszy spędziłem poza domem. Zachęciła mnie do tego prapremiera bardzo ciekawego...

#661: Incognito – Mango Wheat

Mango, oprócz marakui, to moje ulubione owoce tropikalne. Robią one robotę nie tylko w wersji przetworzonej, ale...

Szczecin Beer Fest po raz trzeci [relacja]

Termin Szczecin Beer Fest nie jest dla mnie do końca szczęśliwy - pierwszy weekend czerwca pokrywa się...

#525: Łańcut – Das Is Kwass (z owocami)

Berliner weisse to jeden z najbardziej charakterystycznych niemieckich stylów piwa. Jest to trunek lekki i intensywnie kwaśny,...

#597: Sady/Moczybroda – Żar Tropików

Weizen - trudno o bardziej klasyczny styl ;). Niektórzy zapewne słowo "klasyczny" z chęcią zamieniliby na wyraz...

Najlepsze piwa w stylu fruit ale:

#177: Browar na Jurze – Wiśnia w Czekoladzie

Piwa z sokiem są często uważane za "kobiece", jednocześnie pogardzane przez facetów. Jest to podejście wielce krzywdzące, ponieważ taki trunek wcale nie musi być...

#732: Fortuna – Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale BA

Browar Fortuna ostatnimi czasy mocno się rozszalał. Mam tu na myśli oczywiście warzenie bardzo ciekawych piw. Duża...

#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu

Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...

#200: Browar na Jurze/PINTA – Kwas Theta

Dwusetna recenzja na blogu to okazja, która aż się prosi, aby uczcić ją czymś specjalnym. Padło więc na piwo Kwas Theta z Browaru PINTA....

#460: Warsztat Piwowarski – Frutal

Piwa z wrocławskiego Warsztatu Piwowarskiego długo w Szczecinie nie pojawiały się. Ostatnio to się zmieniło dzięki ubiegłorocznemu zwycięstwu w XII edycji Wrocławskiego Konkursu Piw...

Popularne wpisy: