#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019

31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...

#460: Warsztat Piwowarski – Frutal

Piwa z wrocławskiego Warsztatu Piwowarskiego długo w Szczecinie nie pojawiały się. Ostatnio to się zmieniło dzięki ubiegłorocznemu zwycięstwu w XII edycji Wrocławskiego Konkursu Piw...

#135: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2016: Fruit Ale

Od jakiegoś czasu w Polsce pod względem piwnym dzieje się tak wiele, że obecnie nie mam szczególnego parcia, aby spróbować wszystkie nowości w momencie,...

#785: Błonie/Brewery Hills – Banana Peach

Browar Brewery Hills mocno promuje puszki i na każdym kroku podkreśla zalety tego opakowania (a jest ich wiele). Jakiś czas temu jego ekipa wpadła...

#300: Browar Stu Mostów – Salamander Cranberry Sour Ale Bourbon BA

300 recenzja na blogu to dobra okazja by sięgnąć po coś wyjątkowego. Dokładnie tyle (nie licząc zbiorczych minirecenzji w ramach relacji z wydarzeń) piw...

#541: Bytów/Olimp – Hebe

Boże Narodzenie to czas dla mnie wyjątkowy - ale nie z powodu "magii świąt", czy też rodzinnej atmosfery. Dla mnie ma ono wymiar przede...

#760: Błonie/NOOK – Zaraz Wracam Marakuja

Rok 2019 był przełomowy dla kraftowych piw bezalkoholowych. Na rynku pojawiło się ich naprawdę sporo, czym browary pokazały, że nie brakuje im kreatywności. Okazało...

#1022: Miejski Browar Stargard – Orkiszowe Morela/Marakuja

Jak przez długi czas nie miałem do czynienia z piwami z Miejskiego Browaru Stargard, tak ostatnio dwukrotnie w krótkim czasie miałem okazję próbować warzonych...

#829: Profesja/Rockmill & Go For World – Source of Life

O kooperacjach nawiązanych przez polskie browary kraftowe piszę często. Stosunkowo rzadko jednak tego rodzaju współpraca wybiega poza świat piwa. Czasem jednak jest inaczej i...

#655: Niechanowo/Szałpiw – Tropi Hazaj

Do obecności aromatu owoców tropikalnych w intensywnie nachmielonych amerykańskimi chmielami jesteśmy już przyzwyczajeni. A gdyby tak do aromatycznej american ipy dodać jeszcze owoców tropikalnych...

#856: AleBrowar/Maltgarden & Bierland & Ostecx Créative – Pool Party Fantasy

Ostatnimi czasy Browar Maltgarden mocno eksploatuje dwa tematy. Pierwszym z nich są "hejzi ipki", które wyewoluowały z new englandów. Drugim rodzajem piw wypuszczanych w...

#827: Błonie/Brewery Hills – Strawberry

Powoli kończy się sezon na truskawki. Owoce te lubię, ale nie żeby tak jakoś szczególnie. Może to kwestia tego, że w sklepach i na...

#891: Zarzecze/Wrężel – Mangove

Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem w okolicach roku 2011/2012, hefeweizeny były uważane (szczególnie w browarach restauracyjnych) za piwo skierowane do kobiet, w odróżnieniu...

#236: De Brabandere – Petrus Aged Red

Zwolnienie lekarskie ma swoje dobre strony - mogę przynajmniej spokojnie dokończyć recenzje, które zacząłem pisać już jakiś czas temu. Parę tygodni temu w sklepach...

#605: Pracownia Piwa – Kwaśne Przygody Exotic

Pracownia Piwa - odkąd zaczęła rozlewać swoje piwa do butelek - była kojarzona z małymi buteleczkami o pojemności 0,33 litra. Ja osobiście tę pojemność...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
554ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

KPD w Bojanowie: w ramach wpisowego możesz wesprzeć cel charytatywny

Na niecodzienny pomysł wpadli organizatorzy Konkursu Piw Domowych w Bojanowie. W ramach wpisowego piwowarzy domowi będą mogli wesprzeć zbiórkę na specjalistyczny sprzęt rehabilitacyjny dla...

#1153: ReCraft & Gryfus – Gringo

Sytuacja gose i berliner weisse w Polsce jest bardzo podobna. Oba style powróciły do łask browarów kraftowych, ale... w wersjach z dodatkami, głównie owocami....

Kolejny Grand Champion już uwarzony

Tegoroczny Grand Champion, czyli zwycięskiego piwo Mistrzostw Polski Piwowarów Dmowych, zostało już uwarzone. To rauchbock na słodzie wędzonym bukiem.Piwo zostało uwarzone w Browarze Zamkowym...

#1152: ?/Funky Fluid – Blanche de Varsovie

Staram się bacznie obserwować polski rynek i monitorować piwa, które pojawiają się w sklepach. Ale premiera dzisiejszego piwo kompletnie mi umknęła. No, ale nic...

#1151: Browar Zakładowy – 1000% Normy

Browar Zakładowy regularnie świętuje "jubileusze" okrągłych liczb wyprodukowanych warek piwa. Jesienią zeszłego roku browar z Poniatowej świętował wypuszczenie na rynek tysięcznej partii piwa. Z...

Najlepsze piwa w stylu fruit ale:

#732: Fortuna – Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale BA

Browar Fortuna ostatnimi czasy mocno się rozszalał. Mam tu na myśli oczywiście warzenie bardzo ciekawych piw. Duża w tym zapewne zasługa Marcina Ostajewskiego ;)....

#177: Browar na Jurze – Wiśnia w Czekoladzie

Piwa z sokiem są często uważane za "kobiece", jednocześnie pogardzane przez facetów. Jest to podejście wielce krzywdzące, ponieważ taki trunek wcale nie musi być...

#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019

31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...

#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu

Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...

#1051: Brofaktura – Peach Sour Witbier

Witbier to ciekawy, wywodzący się z Belgii styl, który - jak już wiele razy wspomniałem - w pewnym momencie praktycznie zniknął z piwnej mapy...