#366: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwoteka – Pół czarnej u Roszka

Choć wielkimi krokami zbliża się marzec, to jednak prognozy pogody na najbliższe dni zapowiadają powrót zimy i siarczystych mrozów. Zanim to jednak nastąpi, postanowiłem...

#365: Gryf/Harpagan – Mroczny Organista

Uwielbiam muzykę organową. Z całej muzyki klasycznej to właśnie gry na organach piszczałkowych słucham najchętniej. A mam dość często ku temu okazję, ponieważ tu,...

#364: Zarzecze/Wrężel – Vermont American IPA

Choć Browar Wrężel zadebiutował w połowie 2014 r., to - co nawet mnie zdziwiło - na moim blogu jak dotąd pojawiał się jedynie we...
Janusz Moczywąs

#363: Waszczukowe – Janusz Moczywąs

Kojarzycie niemieckie piwo DAB Export, które jest powszechnie dostępne nie tylko w Niemczech, ale też i w Polsce? Myślę, że wielu z Was odpowiedziałoby...

#362: Zarzecze/Kingpin – Imperial Geezer

Dziś ostatni dzień karnawału, od jutra rozpoczyna się Wielki Post. Planuję w tym czasie trochę ograniczyć spożycie piwa  - nie wiem niestety, na ile...

#361: Rodenbach – Rodenbach Grand Cru

Medale na World Beer Awards przez trzy lata pod rząd (2014, 2015 i 2016), w tym dwa złote i jeden brązowy, to tylko wycinek...

#360: Bytów – Gryf Pomorski

Z Browarem Bytów miałem styczność jak na razie wyłącznie dzięki warzącym tam kontraktowcom (m.in. Browar Rockmill). Sam się temu dziwię, ponieważ ów producent wypuścił...

#359: Kamionka/Czarnków – Konstancin z Dębowej Beczki

Do tej pory byłem przekonany, że jedynymi większymi browarami, które pokusiły się o użycie płatków dębowych (które są ciekawym substytutem leżakowania w drewnianych beczkach)...

#358: Van Steenberge – Leute Bokbier

Swego czasu, bodaj za sprawą bardzo dobrego kooperacyjnego porteru bałtyckiego Baran z Jajem, uwarzonego przez Pracownię Piwa oraz Browar Podgórz, wybuchła dyskusja na temat...

#357: Browar Świebodzin – Hejzi

Zachodnia część Polski nie ma szczęścia do browarów rzemieślniczych. Jednym z nielicznych na tym obszarze jest Browar Świebodzin, z którym jak miałem do czynienia...

#356: Stone Berlin – Arrogant Bastard Ale

Najsłynniejszym, obok Stone IPA, piwem warzonym przez amerykański Browar Stone jest chyba Arrogant Bastard Ale, od którego zaczęła się cała "arogancka" seria piw. Po...

#355: Profesja/wBrew – American Lag-Air

Jak już wspominałem, dziś w szczecińskim The Office organizowane jest kranoprzejęcie Browaru wBrew. Z tej okazji - jako, że parę dni temu od jego...

#354: Maryensztadt – Wawa Wita

Będąc ostatnio w markecie duńskiej sieci handlowej żółto-czarnym logo, ku swojemu zdziwieniu, trafiłem na całą baterię piw z Browaru Maryensztadt. Muszę przyznać, że ich...

#353: Fortuna – Komes Belgian IPA

W rodzinie Komesów, będącej jedną z trzech linii produktowych Browaru Fortuna, jest obecnie dziewięć piw. Seria znana jest przede wszystkim z mocnych, ekstraktywnych piw...

#352: PERUN/Deer Bear – Yam Yam Ramen IPA

O ramenie, czyli zupie pochodzącej z kuchni japońskiej, słyszałem już wielokrotnie, jednak nie miałem jeszcze okazji, żeby jej spróbować. Osobiście w ogóle za zupami...
  • II edycja Szczecin Beer Fest odbędzie się w dniach 1-2 czerwca na Łasztowni
  • Wraz z końcem lutego zamknie się sklep Elysium Łukasińskiego w Szczecinie
  • Doctor Brew i Inne Beczki uwarzyli kooperacyjne piwo