#968: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Pilsener Premium

Dziś kończę przegląd oferty browaru z Frankfurtu nad Odrą. Dzięki uprzejmości mojego kolegi miałem już możliwość zrecenzowania trzech piw: Frankfurter Export, Frankfurter Helles oraz Frankfurter...

#952: Berliner Kindl Schultheiss – Berliner Kindl Weisse Das Original

Berliner weisse to jeden z nielicznych lekkich i kwaśnych niemieckich gatunków piwa. Jest idealne na lato, chociaż obecnie pogoda na zewnątrz nie napawa optymizmem...

#946: Heller-Bräu Trum – Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Piwa dymione to coś, co się kocha lub nienawidzi. Ja zdecydowanie jestem w tej pierwszej grupie. Bardzo ubolewam, że różnego rodzaju rauchbiery w Polsce...

#940: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Hefeweizen

Dzięki uprzejmości mojego kolegi mieszkającego we Frankfurcie nad Odrą mogę przetestować ofertę tamtejszego browaru Frankfurter Brauhaus. Dwa lagery są już opisane na portalu, dziś...

#933: Berliner Kindl Schultheiss Brauerei – Berliner Kindl Bock Hell

Gdy myślimy o koźlaku, nasuwa się nam skojarzenie piwa dość ciemnego, wyraźnie melanoidynowego, opiekanego, czasem trochę karmelowego, które z czasem (wraz z utlenieniem) nabiera...

#927: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Helles

Helles to jeden z najbardziej klasycznych niemieckich stylów. U naszych zachodnich sąsiadów, głównie w północnych landach, funkcjonuje on jeszcze pod inną nazwą - Vollbier....

#916: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Export

Dziś przeniesiemy się na chwilę do Frankfurtu, jednak nie do tego nad Menem, a do tego znacznie nam bliższego, leżącego na zachodnim brzegu Odry....

#904: Krombacher – Brautradition Naturtrübes Kellerbier

Polskie koncerny jak ognia unikają wprowadzania na rynek niefiltrowanych lagerów. Jest to dla mnie cokolwiek niezrozumiałe, a niszę tę od lat wypełniają tzw. browary...

#897: Spaten-Franziskaner-Bräu – Franziskaner Weissbier

W Polsce najszerzej dostępnym klasycznym niemieckim weizenem jest Paulaner. W Niemczech zaś - przynajmniej tak wynika z moich obserwacji w sklepach w Meklemburgii -...

#889: Mauritius Brauerei – Hopfe Pilsener

Do dzisiejszej recenzji zachęciliście mnie Wy - w momencie, gdy trafiło ono do Biedronki, od razu zauważyłem wzrost zainteresowania nim na moim portalu. Jak...

#886: Bayreuther Brauhaus – Bayreuther Hell

Czasem trzeba odpocząć od intensywnej w smaku i aromacie piwnej nowej fali. Ot, tak dla kalibracji kubków smakowych ;). Postanowiłem więc, że w tym...

#879: Maisel & Friends – IPA Intense. Pure. Awesome.

Piwo w Niemczech to przede wszystkim klasyczne style. Tamtejszy kraft już od dłuższego czasu bezskutecznie próbuje przebić szklany sufit swojej niewielkiej popularności i póki...

#870: Friesisches Brauhaus zu Jever – Jever Pilsener

Mieszkam rzut kamieniem od granicy z Niemcami - mimo to tamtejsze piwa pojawiają się u mnie rzadko. Nie tak dawno miałem okazję wpaść do...

#728: Spaten-Franziskaner-Bräu – Oktoberfestbier

Oktoberfest - chyba najbardziej znana na świecie impreza kręcąca się wokół piwa - jest już dawno za nami. Choć w swojej nazwie ma "październik"...

#584: Kulmbacher – Mönchshof Original Pils

Niemieckie piwowarstwo lagerami stoi. Praktycznie każdy browar (a przynajmniej ogromna większość) w swojej ofercie ma mniej lub bardziej udanego pilsa. Określenie to często jest...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...

Pierwsza warka Brokreacji w Zatorze trafia na rynek

Pierwsza warka piwa uwarzonego w nowym browarze Brokreacji w Zatorze trafia do sprzedaży. To First Batch, czyli jasne pełne.- Żeby sprawdzić, co też nam...