#886: Bayreuther Brauhaus – Bayreuther Hell

Czasem trzeba odpocząć od intensywnej w smaku i aromacie piwnej nowej fali. Ot, tak dla kalibracji kubków smakowych ;). Postanowiłem więc, że w tym...

#295: Warsteiner Brauerei – Warsteiner Double Hopped

Mityczny "polski pils za trzy złote" wciąż jest dla beer geeków w Polsce czymś w stylu świętego Graala. Niestety styl ten wbrew pozorom z...

#52: Kaiser Bräu – Veldensteiner Bavarian Amber Ale

Niemiecki rynek piwa, mimo że należy do największych na świecie, charakteryzuje się tym, że jest hermetyczny i bardzo tradycyjny - tamtejsi konsumenci bardzo ostrożnie...

#916: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Export

Dziś przeniesiemy się na chwilę do Frankfurtu, jednak nie do tego nad Menem, a do tego znacznie nam bliższego, leżącego na zachodnim brzegu Odry....

#485: Binding – Schöfferhofer Hefeweizen

1200. tekst na moim blogu postanowiłem poświęcić piwnej klasyce. Do tego grona zaliczam piwa, które od wielu, wielu lat trzymają poziom i - pomimo,...

#904: Krombacher – Brautradition Naturtrübes Kellerbier

Polskie koncerny jak ognia unikają wprowadzania na rynek niefiltrowanych lagerów. Jest to dla mnie cokolwiek niezrozumiałe, a niszę tę od lat wypełniają tzw. browary...

#504: Störtebeker Braumanufaktur – Nordik Porter

Piwa wymrażane to coś, co w Polsce jest jeszcze rzadkością. Powodów takiego stanu jest wiele. Od trudności procesu produkcyjnego do nieprzewidywalności interpretacji podatkowych. Jakie...

#57: Darguner Brauerei – Darguner Bockbier Dunkel

Dziś chciałbym Wam zaprezentować piwo w jednym z najbardziej klasycznych stylów wywodzących się z Niemiec - Darguner Bockbier Dunkel z Browaru Darguner, mieszczącego się w...

#933: Berliner Kindl Schultheiss Brauerei – Berliner Kindl Bock Hell

Gdy myślimy o koźlaku, nasuwa się nam skojarzenie piwa dość ciemnego, wyraźnie melanoidynowego, opiekanego, czasem trochę karmelowego, które z czasem (wraz z utlenieniem) nabiera...

#349: BRLO – Porter

Polscy konsumenci, którzy w Niemczech sięgają po portery, bardzo często mogą się rozczarować. Niemcy bowiem nazwą tą lubią określać ciemne, niezbyt mocne, ale bardzo...

#728: Spaten-Franziskaner-Bräu – Oktoberfestbier

Oktoberfest - chyba najbardziej znana na świecie impreza kręcąca się wokół piwa - jest już dawno za nami. Choć w swojej nazwie ma "październik"...

#870: Friesisches Brauhaus zu Jever – Jever Pilsener

Mieszkam rzut kamieniem od granicy z Niemcami - mimo to tamtejsze piwa pojawiają się u mnie rzadko. Nie tak dawno miałem okazję wpaść do...

#407: Eichbaum/Perlenbacher – Patronus

Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem mniej więcej w 2011-2012 r., piwnych ciekawostek szukałem głównie w marketach. Sporą zasługę w rozwoju moich zainteresowań miał...

#952: Berliner Kindl Schultheiss – Berliner Kindl Weisse Das Original

Berliner weisse to jeden z nielicznych lekkich i kwaśnych niemieckich gatunków piwa. Jest idealne na lato, chociaż obecnie pogoda na zewnątrz nie napawa optymizmem...

#250: Rügener Insel-Brauerei – Baltic Stout

Obecnie spędzam krótki urlop nad Bałtykiem. Tak się złożyło, że w odmętach wordpressowych szkiców, czyli wśród rozpoczętych już przeze mnie tekstów, znalazło się piwo...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Ogłoszono wyniki Konsumenckiego Konkursu Piw – Chmielaki Krasnostawskie 2024

W miniony weekend odbyła się kolejna edycja Chmielaków Krasnostawskich. Znane są już wyniki przeprowadzonego w trakcie imprezy Konsumenckiego Konkursu Piw.Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów...

Ruszyły zapisy do konkursu Greater Poland

Do 4 października browary mogą zgłaszać swoje piwa do konkursu Greater Poland, który w tym roku odbędzie się w dniach 15-17 października. Piwa będą...

Ashwagandha – moda czy zdrowie?

Słyszałeś/aś o Ashwagandzie, ale zastanawiasz się, czy rzeczywiście warto ją włączyć do swojej rutyny zdrowotnej? Ashwagandha to nie chwilowa moda. Ta roślina ma tysiące...

Restauracja Zapiekankarnia z Zielonej Góry zapewnia rozkosz dla podniebienia!

Restauracja serca województwa lubuskiego zaprasza do skorzystania z naszej bogatej oferty kulinarnej w samym centrum Zielonej Góry, przy malowniczym rynku. Nasze menu zachwyci nawet...

Maryensztadt idzie w ekologię. Otwiera ekobrowar i ekodestylarnię

Dzięki wsparciu z Funduszy Norweskich Browar Maryensztadt uruchamia EkoBrowar, przy którym będzie działała również destylarnia produkująca okowitę, gin oraz whisky.- W ramach projektu EkoBrowar...