Intensywnie nachmielony american witbier z dodatkiem kwiatów jaśminu to owoc ciekawej kooperacji Browaru Fortuna i AleBrowaru. Ze strony lęborskiego browaru na warzeniu w Miłosławiu w środę, 23 maja, pojawił się Michał Saks. 

Piwo będzie miało 14° Plato, 6% alkoholu objętościowo oraz goryczkę na poziomie 40 IBU.  Do nachmielenia zostaną użyte nowofalowe, amerykańskie odmiany Cascade, Centennial, Citra, Mosaic oraz Hallertauer Blanc. Fermentacja zostanie przeprowadzona za pomocą drożdży Vermont Ale, zaś na zimno do piwa trafi spora ilość (dwie palety) kwiatu jaśminu.

Piwo będzie dostępne w ramach Miłosław Warzy Śmiało i oczywiście trafi do butelek. A to nie koniec nowości z Browaru Fortuna – ptaszki śpiewają, że niedługo na rynek trafi coś, co powinno zadowolić miłośników piw nisko- i bezalkoholowych :).