fot. Brokreacja

Lubicie The Gravediggera – risa warzonego przez krakowski browar Brokreacja? Jeśli tak i jesteście do tego piwowarami domowymi, to mam dla Was dobrą wiadomość! Na swojej stronie internetowej wspomniany kontraktowiec opublikował bowiem pełną recepturę tego piwa. Tym samym nic nie stoi na przeszkodzie, aby każdy z Was mógł spróbować odtworzyć ten zacny trunek w swoich domowych warunkach :). 

The Gravedigger, czyli po polsku: grabarz, został wypuszczony na rynek w kilku wersjach – regularnej oraz w kilku “beczkowych” wariantach. Miałem okazję próbować jedną z tych barrel aged, a dokładniej będącą blendem wszystkich pozostałych. Jest to całkiem spory mocarz, ponieważ jego ekstrakt sięga 24° Plato i przekracza 10% alkoholu – tym samym zasyp jest całkiem pokaźny: ponad 8 kg słodu na 20-litrową warkę!. Jak się domyślam, a doświadczenia piwowarskiego nie mam żadnego, nie jest prosto uwarzyć w domu tak mocne piwo. Niemniej z tego co widzę, opublikowany przez Brokreację przepis jest dokładny i opisany krok po kroku, tak że jeśli tym tematem się interesujecie, to będzie on dla Was czytelny i kompletny.

Jest to już trzecia receptura, którą śladem Brewdoga, opublikowała Brokreacja. Wcześniej poznaliśmy przepis na red IPA “The Butcher” oraz american rye stout “The Lumberjack”. Póki co jest to ewenement na skalę naszego kraju – wcześniej, jak już wspomniałem, receptury wszystkich swoich piw opublikował szkocki Brewdog.

Bezpośredni link do receptury:
http://brokreacja.pl/uwarz-the-gravedigger/