Fot. materiały prasowe

Browar Wagabunda znowu zaskakuje – zapowiedział bowiem właśnie bardzo oryginalne piwo. Jest nim Have a Cigar Caballero!, czyli wild imperial brown ale leżakowane w beczce po rumie razem z kubańskimi cygarami.

– Beczka po rumie, została wypełniona po brzegi piwem w wyspiarskim stylu brown ale w wersji imperialnej a więc zdecydowanie mocniejszej, z wyraźnym smakiem brytyjskich słodów karmelowych i balansem zdecydowanie przesuniętym w kierunku słodowości. Przez ponad rok czasu piwo fermentowało przy udziale specjalnego blendu dzikich drożdży, które nadały mu charakterystycznej kwaśności oraz wniosły do piwa nuty wyraźnie owocowe – mówi Piotr Pawlak, piwowar Browaru Wagabunda.

Reklama

Na ostatnie miesiące leżakowania do piwa dodano cygara, które zostały wyselekcjonowane przez ekipę poznańskiego Caballero – Whisky & Cigar Bar. Aby ułatwić ekstrakcję tytoniu, z cygar zostały zdjęte liście okrywowe przez dodaniem do piwa.

To najciekawsze – jak przyznaje Piotr Pawlak – piwo Browaru Wagabunda zostało rozlane również do butelek o pojemności 0,33 litra. Trunek ma 11% alkoholu.

Na początku grudnia Have a Cigar Caballero! trafi do sklepów i pubów w całej Polsce.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama