Fot. Browar Fortuna/Facebook

ArcyIPA to pierwsze piwo, które powstało dzięki współpracy Browaru Fortuna i Roberta Makłowicza. To session hazy IPA z dodatkiem soku chorwackich mandarynek uprawianych w dolinie rzeki Neretwy.

– Do nachmielenia ArcyIPA użyliśmy szerokiego wachlarza chmieli z różnych zakątków Europy. Po pierwsze, z Pawłem Piłatem z PolishHops wybraliśmy kompozycję polskich odmian nowofalowych dającą najbardziej rześki, owocowy profil. Po drugie, profil ten wzbogaciliśmy o odmianę Hallertau Blanc przywodzącą na myśl białe wino, francuski chmiel Elixir (kultywar o wybitnie tropikalnym charakterze, użyty prawdopodobnie po raz pierwszy w Polsce) oraz niemiecki chmiel Mandarina Bavaria – informuje Browar Fortuna.

Reklama

Do „ipy” dodano sok z wyciśniętych całych owoców mandarynek kupionych bezpośrednio od Chorwatki prowadzącej znane gospodarstwo Klaudii Krstičević.

– Niewielki dodatek soku wspaniale uzupełnił bukiet piwa, nie zmieniając go jednak z IPA w radlera. Całość zamyka zwiewna baza słodowa z dodatkiem pszenicy i płatków owsianych – dodaje Fortuna.

Piwo ArcyIPA ma 12,2° Plato i 4,2% alkoholu.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama