Milkshake IPA – kolejny trend w polskim krafcie?

4
189

Po wysypie piw w stylu new england IPA, aka vermont IPA, szykuje się kolejny trend w polskim piwowarstwie rzemieślniczym. W ostatnich dniach pojawiło się bowiem kilka piw mających łączyć cechy mocno nachmielonego po amerykańsku IPA oraz napoju z całkowicie innej kategorii – mlecznego shake’a. 

Taki efekt ma zapewnić dodanie do trunku laktozy, a nawet owoców, znanych nam zazwyczaj głównie z jogurtów, czy też właśnie z shake’ów. I tak na rynku mamy już m.in. Salamander Strawberry Milkshake IPA z Browaru Stu Mostów, Shake The World z AleBrowaru (w tym wypadku jest to akurat pale ale). Podobne piwo – Shakalaka IPA – zapowiedziane też zostało właśnie przez Browar PINTĘ w ramach akcji PINTA Miesiąca.

Próbowaliście tego typu piwa? Jakie macie do nich podejście? Podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach :).

  • Właśnie przymierzam się do warzenia milkshake’a. Laktoza daje ciekawy efekt.

    • Zgadza się, choć niektóre milkshake IPA nie smakują wręcz jak piwo :P. Warzysz pod jakiś konkurs, czy ot tak dla siebie?

      • jestem daleki od wchodzenia w smak soczku, piwo to dla mnie jednak piwo. 🙂 myślę żeby na kuźnię wysłać. zobaczymy czy znajdę na to czas

        • Trzymam kciuki, żeby się udało :).