Na Mikroblogu serwisu Wykop.pl (czyli na tzw. mirko) natrafiłem na całkiem ciekawe informacje odnośnie naszego zachodniego sąsiada. W jednym z wpisów użytkownik spokojnie_to_ja podlinkował krótki tekst zamieszczony na niemieckojęzycznym blogu Agrar autorstwa Janoscha T. Gocka. Podana została w nim garść piwnych statystyk za 2016 r.

Źródłem danych, opublikowanych w kwietniu tego roku, jest tamtejszy Federalny Urząd Statystyczny. I tak w tym ponad 80-milionowym kraju w 2016 r. naliczono 1408 browarów, które łącznie wyprodukowały około 88 milionów hektolitrów piwa, nie licząc bezalkoholowego. Najwięcej ich jest oczywiście w Bawarii – aż 624, czyli 44%. Uwarzono tam 24 milionów hektolitrów piwa. Dla porównania sklasyfikowany na drugim miejscu land – Badenia-Wirtembergia – może pochwalić się wynikiem na poziomie 195 browarów i jedynie 5 milionów hektolitrów produkcji. Trzecie miejsce zajęła Nadrenia Północna-Westfalia – 132 tamtejsze browary uwarzyły aż 20 milionów hektolitrów piwa.

Reklama

Dla porównania w Polsce w 2016 r. funkcjonowało około 150 browarów, a roczna produkcja wyniosła około 40 milionów hektolitrów.

Reklama