Od dziś, 18 maja, swoją działalność mogą wznowić – pod pewnymi ograniczeniami – lokale gastronomiczne, w tym m.in. bary, restauracje, kawiarnie, ale również puby i multitapy.

W Szczecinie otwierają się dziś wszystkie browary restauracyjne – Browar Stara Komenda, Nowy Browar Szczecin, Wyszak oraz Browar Pod Zamkiem. Piwa napijemy się również w multitapach: w The Office, SŁODACH oraz w Český’m filmie. Ten ostatni przygotował promocję na wszystkie lane piwa, za które w poniedziałek zapłacimy 10 zł za 0,5 litra.

W lokalach może przebywać ograniczona liczba osób, tj. jedna osoba na każde cztery metry kwadratowe powierzchni. Ponadto Główny Inspektorat Sanitarny przygotował szereg zaleceń dotyczących funkcjonowania obiektów gastronomicznych. Czytamy w nich m.in.:

Zapewnienie bezpieczeństwa klientów

Należy zwrócić szczególną uwagę na:
– Dyscyplinę utrzymania 2-metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (np. naklejki na podłodze lub stojące znaki).
– Obowiązkową dezynfekcję rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu.
– Udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
– Wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych, stosowanie w łazienkach papieru do wycierania rąk.
– Wyznaczenie na podłodze stref zapewniających zachowanie odpowiednich odległości między gośćmi (zachowanie odległości nie dotyczy rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym), uwzględniając ogródki zewnętrzne.
– Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
– Zasadę, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami.
– Przestrzeganie założenia, że w pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż 1 osoba na 4m2.
– Wyraźne, trudno usuwalne oznaczenie wyłączonych stolików i opracowanie planu sali na czas epidemii.
– Ustalenie i kontrolę maksymalnej liczby gości w restauracji – na podstawie liczby dostępnych miejsc siedzących, przy uwzględnieniu zasad zawartych powyżej (nie licząc tych wyłączonych z użytkowania).
– Umieszczenie informacji o maksymalnej liczbie gości przy wejściu do lokalu.
– Wyznaczenie bezpiecznych stref na zewnątrz dla gości oczekujących na wejście. Doprowadzanie gości do konkretnego wolnego stolika.
– Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.
– Wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.
– Należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi) minimum co 15 minut.
– Rekomenduje się zapewnienie, w miarę możliwości, stałego wietrzenia pomieszczeń restauracyjnych.
– Zaleca się wywieszenie w toalecie instrukcji dotyczących:
– mycia rąk
– dezynfekcji rąk
– zdejmowania i zakładania rękawiczek
– zdejmowania i zakładania maseczki.
– Należy wyłączyć z użycia przestrzenie samoobsługowe, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.
– Usługa na miejscu:
– przynoszenie zamówień na tacach,
– mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo po użyciu.
Usługa na wynos:
– wydawanie zamówień na ladzie, w torbach,
– bezkontaktowe wydawanie zamówień,
– zapewnienie bezpieczeństwa przy korzystaniu z ekranów do składania zamówień (tzw. kiosków) poprzez np. dozownik z płynem do dezynfekcji rąk bądź jednorazowe rękawiczki oraz regularne (kilka razy dziennie), przecieranie powierzchni ekranów).
– Usunięcie dodatków (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki) z obszaru sali jadalnej i wydawanie bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.czytamy na stronie GIS.

Dajcie znać, czy wybieracie się już teraz do pubów, czy jeszcze trochę poczekacie, aż sytuacja się ustabilizuje. Ze swej strony apeluję o wyrozumiałość wobec obsługi lokali, która będzie musiała egzekwować zalecenia sanitarne.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku