Natłok różnych obowiązków sprawił, że wczoraj nie wyrobiłem się na czas i koniec końców nie opublikowałem Przeglądu Piwnych Wydarzeń Tygodnia. Dzieje się jednak na tyle dużo, że nie mogłem go całkowicie odpuścić i dziś nadrabiam zaległości :). Dajcie znać w komentarzach, na który z poniższych eventów się wybieracie!

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).

Reklama

Zachodniopomorskie

Mówi się, że to przedwczesny finał, że to bitwa tytanów, że piwa będą tak dobre, że umrzemy z rozkoszy.
Faktem jest, że w tej bitwie spotykają się piwowarzy z dużym doświadczeniem. Dość powiedzieć, że obaj pracują jako piwowarzy zawodowi. Liga jednak rządzi się swoimi prawami, więc musieli przygotować piwo na małych garach. Komu wyszło lepiej? Przekonajcie się sami!

Zapisy: [email protected] (źródło: Facebook)

Dolnośląskie

Krasnale atakują! Browar Profesja rządzi!
Wszystkich fanów piwa… dobrego piwa, róźnorodności jego stylów i smaków zapraszamy na karsnaloprzejęcie ?
Wiecie doskonale, że piwowarzy z Browaru Profesja pomysłów mają bez liku, dlatego ten piątkowy wieczór zapowiada się niezwykle interesująco! 
Wszystkie 8 kranów opanują wesołe krasnale… będą kranowe przepychanki, wesoła atmosfera, konkursy, nagrody… ale przede wszystkim będzie mnóstwo dobrego piwa! ??? (źródło: Facebook)

Nie składamy beczek i dalej siejemy ferment w mieście krasnoludków. Po epickim projekcie Beer Geek Selection, gdzie przez 7 tygodni w każdy czwartek odkrywamy przed Wami SZTOS TYGODNIA, przyszedł czas na ROZK#RW OSTATECZNY. Przedstawiamy Wam jesienną odsłonę Beer Geek Pumpkin. Płacisz raz, wkładasz swoje halloweenowe ciuszki – pijesz do wyczerpania zapasów. Będą dynie, pajęczyny, 12 wyjątkowych piw, nalewka z dyni, ziemia, chemia, hemoglobina- TAKA SYTUACJA. Jeśli tak jak my nie dajesz się jesiennej chandrze, to wskakuj w halloweenowy kostium i przybywaj na nasz piwny pogrom.

W cenie biletu 99 pln: szkło degustacyjne, 4 żetony na piwa zagraniczne (150 ml) + żeton na Bartnika (100 ml), polskie piwa do wyczerpania zapasów, welcome shot, rozgrzewający krem z dyni, atrakcje i niespodzianki.

Piwa na żetony (150ml/100ml):
? Hoppin’ Frog Brewery​ – T.O.R.I.S. The Tyrant / Triple Oatmeal Rusian Imperial Stout / 13.8%
? Hoppin’ Frog / LERVIG​ – Sippin’ Into Darkness / Chocolate Martini Imperial Stout / 12%
? LERVIG – SuperSonic / Double Dry-Hopped Double IPA / 8,5%
? Crooked Stave Artisan Beer Project​ – Origins / Burgundy Sour Aged in Oak Barrels / 6,5%
? Browar Profesja​ – Bartnik/ Bragott BA Whisky / 28˚ / 14 %

———————————————————
Piwa w formule: „płacisz raz, degustujesz ile chcesz!”
? Schlenkerla​ – Urbock / 17,5˚ / 6,5% / 40 IBU
? Browar Rockmill​ – Juicy Delight / American India Pale Ale / 16˚ / 6.5%
? Browar Widawa​ – X West / Brett IPA Sauvignon Blanc BA / 16˚ / 6.2%
? Browar Golem​ – Double Dybuk / Imperial Rye Salty Porter / 24˚ / 10%
? Trzech Kumpli – Browar Lotny​ – Pan IPAni Double / Double Wheat IPA / 18,5˚ / 7,7%
? Browar PINTA​ – PUMP IT ALT / 11,5° / 5%
? Browar Stu Mostów​ / Pinta – Art 13 Pumpkin and Bread Ale

Szkło degustacyjne: Craft Master One 19,5 cl, sygnowany logiem Pogromców Meatów

BEER GEEK PUMPKIN
28/10/2017 (sobota)
19:00-2:00
POGROMCY MEATÓW, RYNEK 22 (źródło: Facebook)

Łódzkie

Piwoteka Narodowa również wspiera Łódź Restaurant Week. Okazja do świętowania! (20-31.10)!
Wracamy z tematem, który omawialiśmy w zeszłym roku, czyli o sztuce łączenia piwa z jedzeniem 🙂

Zapraszamy osoby, które dopiero rozpoczynają lub chcą rozpocząć swoją przygodę z piwami rzemieślniczymi. Opowiemy Wam historię piwnej rewolucji w Polsce i w jej kolebce, czyli USA, omówimy pokrótce słody, chmiele, drożdże etc. (i ich odmiany) używane do warzenia i ich wpływ na smak/aromat gotowego piwa. Poteoretyzujemy o zasadach degustacji i kilku sztuczkach, które sprawiają, że stanie się ona dla Was prostsza, a następnie przejdziemy do praktyki!
Napijemy się pięciu (próbki ok. 130 ml) wybranych piw w różnych stylach, aby pokazać ich charakterystykę.
Trzy z tych piw połączymy ze specjalnie na tę okazję przygotowanymi przez Szwalnia smaków – słodka nić przekąskami (również trzema 😉 i porozmawiamy o foodparingu, czyli sztuce łączenia smaków. (źródło: Facebook)

Małopolskie

Już niemal tradycyjnie w pierwszą środę po Małopolskiej Lidze Piwowarów Domowych spotykamy się by podyskutować o piwie przy piwie. Zapraszamy piwowarów domowych oraz wszelkich pasjonatów dobrego piwa. (źródło: Facebook)

Mazowieckie

Marek Puta to człowiek instytucja łódzkiej sceny kraftowej. To on założył jeden z pierwszych multitapów w Polsce, zanim to było modne 😉 – Pub Piwoteka Narodowa. To on był pomysłodawcą urodzinowych piw Browar PINTA i AleBrowar oraz pierwszego polskiego RISa – Дед Мороз z Browar Artezan. Wraz z Marcin Chmielarz powołał do życia kontraktowy Browar Piwoteka, który zasłynął m.in ze stoutu ze śledziami czy piwa z chrzanem. Do Samych Kraftów przyjedzie razem z aktualnym piwowarem Piwoteki Mateuszem Cichalem. Przywiozą 7 swoich piw.
Do zobaczenia! (źródło: Facebook)

Zapraszamy na Nocne Warzenie w Browarze Bazyliszek??. To będzie epicka impreza – prawdopodobnie jedyna w tym roku! W programie między innymi: uczestnictwo w całym procesie warzenia i degustacja naszych piw prosto z tanka.

Atrakcje:
✔️Aktywne uczestnictwo w całym 8-godzinnym procesie warzenia piwa (śrutowanie słodu, gotowanie brzeczki, chmielenie itd…)
✔️Zwiedzanie browaru i prezentacja sprzętu
✔️Degustacja świeżych piw prosto z tanków oraz beczek
✔️Spotkanie i rozmowa z piwowarem
✔️Profesjonalne szkolenie sensoryczne i „piwne wykłady” zorganizowane przez Akademia Piwna
✔️Przegląd naszych surowców (słody, chmiele, inne)
✔️Konkurs na najlepsze piwo Nocnego Warzenia

Zapewniamy:
✔️Transport do browaru i powrót do centrum Warszawy wynajętym busem
✔️Grilla
✔️Bar samoobsługowy ze świeżymi beczkowanymi piwami z naszej oferty
✔️Pakiet z prezentami od Bazyliszka
✔️Możliwość luźnej rozmowy z pracownikami browaru

Zapisy -nocnewarzenie@browarbazyliszek.pl (ILOŚĆ MIEJSC
OGRANICZONA)
Cena promocyjna – 350 zł (źródło: Facebook)

Zapraszamy serdecznie na imprezę, w trakcie której ogłosimy zwycięzców i laureatów 7. Warszawskiego Konkursu Piw Domowych 2017 im. Wojciecha Trześniowskiego! Poznamy także zdobywcę tytułu Grand Prix, którego piwo zostanie uwarzone przez Browar PINTA.

Termin: sobota 28.10.2017
– od. godz. 15:00 start Bitwy Specjalnej Piwowarów organizowana przezWarszawska Akcja Warzelna,
– ok. 19:00 wykład Radek Kotarski dot. historii piwowarstwa,
– ok. 20:00 quiz z nagrodami, ogłoszenie wyników i wręczenie nagród.
Miejsce: The Taps, ul. Sienkiewicza 4, Warszawa

Podczas imprezy będzie można wygrać nagrody niespodzianki od sponsorów WKPD: Browar PINTAMarxam BrewingFermentum Mobile,PolishHopsViking Malt i BREWNESS.

Rezerwujcie termin! Z gali przeprowadzimy także ralację live na fan pageuPolskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

Konkurs odbędzie się tydzień wcześniej, tj. 20-22 października. WKPD jest drugim co do wielkości, profesjonalnym konkursem piw domowych w Polsce. W 2017 roku zgłoszono niemal 300 piw w 6 kategoriach:
1. Belgian Blond
2. West Coast India Pale Ale
3. Milk Stout z dodatkiem owoców (piwowar musi ujawnić jakich owoców użył)
4. Wędzony Porter Bałtycki
5. Hoppy Sour Ale
6. Weizenbock

Zarząd Mazowiecki Oddział PSPD

  • Impreza + Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy
    • gdzie: Browar Inne Beczki, ul. Grodziska 15 w Błoniu
    • kiedy: 28 października 2017 (sobota)
    • wstęp wolny
    • wydarzenie na Facebooku

Zapraszamy Was wszystkich – drodzy udziałowcy i przyjaciele – na pierwsze walne zgromadzenie Innych Beczek. Spotkamy się w industrialnej przestrzeni hali z lat 60-tych, w której w ciągu najbliższych kilku miesięcy powstanie nasz browar. Zobaczycie to miejsce jako pierwsi! 

Wydarzenie będzie podzielone na 2 części.
O godzinie 15:00 – część zamknięta wyłącznie dla akcjonariuszy w hali browaru w Błoniu
O godzinie 20:00 – start imprezy dla akcjonariuszy i przyjaciół w Hali Gwardii w Warszawie (źródło: Facebook)

Podlaskie

Już 26.10.2017 BROWAR WASZCZUKOWE w Szuflada Bistro. 
Chcesz się dowiedzieć w teorii i praktyce czym różni IPA od AIPA , co to górna i dolna fermentacja ? Na wszystkie pytania odpowie Mateusz Waszczuk współtwórca i współwłaściel Browaru Waszczukowe. Szuflada zapewnia zakąski i przekąski i piwo oczywiście, z kranu będzie się lało najnowsze Waszczukowe Super Żuber, czyli Polish Pale Ale z trawą żubrową! LUBISZ POLSKI BROWAR MUSISZ BYĆ Z NAMI 
Start godz 19:00
Wstęp 50 zł 
Bilety do nabycia w Szuflada Bistro 
UWAGA ILOŚĆ MIEJSC BARDZO OGRANICZONA (źródło: Facebook)

Pomorskie

Już 25.10 zaczynamy II edycję Gdyńskich Bitew Piwowarów od starcia w stylu American Wheat. Startujemy z darmową degustacją próbek o 18:00, oceniamy piwa do 21:30 Dla zwyciężcy bitwy i 3 głosujących (losowo) przewidywane nagrody. Do zobaczenia w Morzu! (źródło: Facebook)

Odliczamy do naszych urodzin! Morze otworzyliśmy dla Was 28.10.2016 roku! Piękny weekend się nam szykuje, główną atrakcją będzie premiera naszego piwa w kooperacji z niezastąpionym Browar Absztyfikant. Dodawajcie się do wydarzenia, zapraszajcie znajomych – tutaj będziemy informować o wszystkich atrakcjach! Do zobaczenia na Skwerku (źródło: Facebook)

Śląskie

Zapraszamy na premierę naszego najnowszego piwa ?!
Widzimy się w piątek w Biała Małpa ?
Będziemy na Was czekać od 20:00 z całą ekipą i jak to bywa na nazych premierach wpadnie też Tomasz Kopyra z blogu blog.kopyra.com ???

Będą niespodzianki, będzie pięknie ! ???

Do zobaczenia ??? (źródło: Facebook)

Świętokrzyskie

Serdecznie zapraszamy na październikową rundę naszej Ligi. W tym miesiącu stylem, który piwowarzy zechca nam przybliżyć jest staroangielskie Old Ale – trunek bardzo słodowy i rozgrzewający, często leżakowany w drewnianych beczkach. W dawnych czasach był to najmocniejszy rodzaj piwa, jaki był w ofercie angielskich pubów i najczęściej był wizytówką browaru i piwowara. (źródło: Facebook)

Reklama