Jutro w końcu rozpocznę krótki, wyjazdowy urlop. Postaram się jednak wykorzystać ten czas na pisanie na blogu. Jak to wyjdzie? Zobaczymy ;). Jako, że muszę jeszcze kilka rzeczy przygotować to przy dzisiejszym Przeglądzie Piwnych Wydarzeń Tygodnia rozpisywał się nie będę. Niestety nie wiem, czy udało mi się wychwycić wszystkie, mogące zainteresować beer geeka, wydarzenia. Jeśli coś przeoczyłem, to bardzo przepraszam – dajcie mi znać, to braki udostępnię. Tym razem tak się jakoś złożyło, że w tym tygodniu eventów nie jest za wiele i rozłożyły się mniej więcej po równo na poszczególne województwa. 

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email kuba@chmielnik-jakubowy.pl lub w komentarzach tu na blogu.

Dolnośląskie

To będzie SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse! Jasne, kwaśne, niezwykle lekkie i orzeźwiające piwo. Fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, wraz z najlepszymi na świecie polskimi porzeczkami. Oprócz barwy, smaku i aromatu porzeczki wprowadziły również dodatkową kwaśność. Partnerem Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek. Porzeczki dodane na późnym etapie fermentacji i leżakowania. W dużych ilościach. Nadały charakterystycznego smaku i aromatu oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil. Wspólnie zapraszamy na pierwszy łyk!

13/07 Prapremiera w Browarze. Wśród gości plantatorzy, członkowie Stowarzyszenia, redakcja Jagodnika i portalu Jagodnik.pl – partnerów medialnych premiery.
14/07 Premiera we WRCLW i w Lublinie
15/07 Dystrybucja na Dolnym Śląsku
16/07 Cały świat 🙂 (źródło: Facebook)

W najbliższy piątek 14. lipca o godzinie 19:00 odwiedzi nas Probus Kraft. Jeśli nie znacie tego oławskiego browaru, to czym prędzej musicie nadrobić braki.
Jacek Przywara, główny piwowar Probusa, przygotował dla Was arcyciekawą ofertę piw. Znajdziecie w niej zarówno klasyki takie jak pils czy witbier, ale też piwa nowofalowe takie jak owocowe berliner weisse i farmhouse. (źródło: Facebook)

Kujawsko-Pomorskie

Ależ mamy dla Was nie lada gratkę! W lipcowe, sobotnie popołudnie odwiedzą Nas przyjaciele z browaru Hopium. Bydgoszcz ich kocha, a oni kochają Bydgoszcz. Autorzy znanych i lubianych piw festiwalowych przygotowywanych na Beergoszcz przywiozą znane klasyki, ciekawe specjały i jedną premierową propozycję. Mamy nadzieję, że przywitacie ich tłumnie, oni zaś chętnie zobaczą twarze znane im już tak dobrze z tylu wizyt w naszym pięknym mieście. Tradycyjnie będzie coś pysznego do zjedzenia i coś do wygrania!

Małopolskie

Mazowieckie

Wraz z Pracownia Piwa i Jameson Irish Whiskey zapraszamy na prezentację wyjątkowego #ProjektHOPS. Rzemieślnicze piwo leżakujące w beczkach po irlandzkiej whiskey? Tak, to właśnie „Baltic Pooka”! (źródło: Facebook)

Opolskie

Centrum Piwowarstwa zaprasza wszystkich zainteresowanych zgłębieniem tajników tworzenia piwa domowego na wspólne warzenie English IPA, które odbędzie się na trawniku przed naszym magazynem. Wspólne warzenie to również dobry czas, by porozmawiać na temat nutrujących Was kwestii dotyczących warzenia i piwa domowego, jako takiego. Dojazd autobusem linii 11 🙂 Zapraszamy! (Źródło: Facebook)

Pomorskie

Ahoj! Razem z Pracownia Piwa zapraszamy na dwudniową imprezę z masą dobrego piwa, konkursami i innymi atrakcjami. Mamy jeszcze trochę czasu, dlatego dodawajcie się do wydarzenia, tutaj będziemy podawać więcej szczegółów! Pozdrawiamy, Ekipy Pracowni i Morza Piwa (źródło: Facebook)

Wielkopolskie

Ruszamy z cyklem kraftowych warsztatów! W co drugą środę spotkamy się na małym wykładzie połączonym z degustacją rzemieślniczego piwa i oczywiście pasującą przekąską z naszej kuchni. Wyjaśnimy co to jest piwo, jak się je warzy, przejdziemy przez gatunki i style piwne.

Zapraszamy miłośników piw rzemieślniczych oraz fanów „koncerniaków”. Tych, którzy dopiero wchodzą w świat kraftów i tych, którzy wiedzą czym się różni PILS od RISa, ale chcieliby uporządkować wiedzę. Tym, którzy nie lubią piwa, pokażemy, że prawdopodobnie nie znaleźli jeszcze stylu dla siebie. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą wiedzieć z czym to się…pije 🙂

Warsztaty poprowadzi Damian Kanikowski, który związany jest z craftowym piwem od paru dobrych lat, tak samo jak z Jeżycami, gdzie mieszka, je i spędza wolny czas. Piwny świat poznawał hobbystycznie, dziś ogląda go od drugiej strony kufla. Jego doświadczenie, wiedza i pasja zaowocowały, między innymi, współtworzeniem Poznańskie Targi Piwne. Lubi wiedzieć co pije, dlaczego tak smakuje, czemu tak wygląda i chętnie się z Wami tą wiedzą podzieli 🙂
O kuchnię zadba oczywiście Maurycy.

Na pierwszym spotkaniu Damian opowie o podstawowych składnikach, pokaże jak wyglądają chmiele i słody. Wyjaśni czym jest górna i dolna fermentacja i przybliży procesy warzenia. Spróbujemy kilku piw, by wyłapać podstawowe różnice i zjemy jakieś dobre mięso 🙂

Cena warsztatów: 60zł
Zapraszam do rezerwacji telefonicznej lub na fb. UWAGA! Uczestnictwo w warsztatach gwarantuje wcześniejsza wpłata na konto: 68 1910 1048 2944 5530 8595 0001 (Źródło: Facebook)

Tego dnia w NaPiwku spotkacie się z szerszą niż zazwyczaj ofertą piw z Browaru Setka. Będą to piwa butelkowe oraz lane, w tym mała niespodzianka na kranie… Będzie to doskonała okazja dla każdego miłośnika piw z Setki, jak i tych którzy chceliby sprawdzić co takiego warzy ekipa browaru. No, i nie zapominajmy, że każda okazja jest dobra by wpaść do NaPiwku 😉 (źródło: Facebook)

Aktualizacja: 12.07.2017, godz. 16:18