Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple syrup, vanilla & salted caramel

Sezon na pumpkin ale, czyli na piwa dyniowe, przypada na późną jesień – koniec października, początek listopada. To wtedy przypada bardzo przeze mnie nie lubiane Halloween, którego jednym z symboli jest właśnie dynia. Gwoli ścisłości, za piwami we wspomnianym wyżej stylu nie za bardzo przepadam i dlatego też nigdy za pumpkin ale’ami się nie uganiam, a ich recenzje rzadko się tu pojawiają. Dzisiejsze piwo – Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple syrup, vanilla & salted caramel z kooperacji browarów Nepomucen i Funky Fluid – jest jednak na tyle złożone, że nie mogłem się powstrzymać przed sięgnięciem po nie.

Classic with a Twist: No. 9 to pumpkin ale z całą gamą interesujących dodatków – w składzie oprócz dyni znalazły się: syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon oraz… sól. Nie ma na szczęście tu laktozy. Mamy za to aromat naturalny – ciekaw jestem, jaki dokładnie. Niestety tego już napisano. Syropu klonowego zapewne nie będzie czuć. Sól została zapewne po to, aby uzyskać efekt słonego karmelu, ale również po to, aby podbić słodycz.

Reklama

Seria Classic with a Twist to bardzo interesujący wspólny projekt browarów Nepomucen oraz Funky Fluid – polega ona na jednoczesnym wypuszczaniu dwóch piw – klasycznego bez dodatków oraz tego samego, ale wzbogaconego o nietypowe składniki. To już dziewiąta odsłona tej serii – do tej pory miałem okazję degustować tylko jedno piwo spod szyldu Classic with a Twist. Był to quadrupel z figami rodzynkami, daktylami, wanilią oraz zestem z pomarańczy.

Etykieta jest utrzymana w pomarańczowo-czerwonawych barwach, które faktycznie mogą kojarzyć się z dynią. Jest czytelna, zawiera komplet informacji. Ciężko się do czegoś przyczepić.

O Browarze:

Browar Nepomucen mieści się w Szkaradowie w dolinie rzeki Baryczy, na granicy Dolnego Śląska i Wielkopolski. Działa od 2015 r., a jego założycielami są Piotr i Mariusz Musielakowie. Aktualnie jego głównym piwowarem jest Mateusz Kupracz.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Skład piwa Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple syrup, vanilla & salted caramel:

woda, słody jęczmienne, puree z dyni, słody pszeniczne, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, sól, chmiel, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, drożdże, aromat naturalny.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane

Parametry piwa Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple syrup, vanilla & salted caramel:

Styl: pumpkin ale
Ekstrakt:
  21° Plato
Alk. obj.:
 9%
IBU:
 b/d
Hop rate: b/d

Data przydatności do spożycia: 20.10.2022

Kolor: Ciemnopomarańczowe, wpadające w bursztyn. Dość klarowne.
Piana: Niska, tworzy się z trudem. Szybko opada do nieregularnej wyspy i wyraźnie zaznaczonej obrączki przyklejonej do ścianek szkła.
Aromat: Kojarzy mi się z keksem, z jakimś świątecznym ciastem.
Smak: Zaskakująco złożony. Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple syrup, vanilla & salted caramel to piwo dość słodkie, na pewno czuć wanilię, być może też syrop klonowy – ale on akurat jest składnikiem mało intensywnym i być może jego wyczuwanie jest autosugestią. Dalej przyjemne nuty przyprawowe, które mi kojarzą się z jakimś piernikiem ze sporą ilością miodu. Goryczka przyprawowa, niska.
Wysycenie: Umiarkowane.

Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple syrup, vanilla & salted caramel

Jak nie lubię pumpkin ale’i, to akurat to mi smakowało. Pomimo bogatego składu, nie ma się wrażenia, że Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple syrup, vanilla & salted caramel jest przeładowane dodatkami. Całość skojarzyło mi się z fajnym świątecznym piernikiem. Smakowało mi.

Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy barterowej ze szczecińskim sklepem Chmiel – Świat Piwa ze Szczecina

Reklama