fot. Organizatorzy/Facebook

W najbliższą sobotę, 25 marca, szczecińskich piwowarów domowych, a także tych, którzy dopiero chcą zacząć warzyć piwo, czeka nie lada gratka. Do Szczecina zawita Akademia Drożdżowa Fermentum Mobile, czyli inicjatywa edukacyjna, za którą stoi polska firma zajmująca się badaniami oraz produkcją szczepów drożdży piwowarskich. 

Spotkanie odbędzie się w szczecińskim browarze restauracyjnym Wyszak, mieszczącym się w budynku ratusza mieszczącym się na ul. Mściwoja, tj. na staromiejskim Rynku Siennym. Będzie ono miało formę prelekcji, którą poprowadzi Filip Paprocki – założyciel firmy Fermentum Mobile. Jak czytamy w opisie tego wydarzenia na Facebooku, poruszone zostaną różne teoretyczne zagadnienia z zakresu zymologii – jakie są szczepy drożdży używanych w produkcji piwa i ich ogólna charakterystyka, które szczepy wykorzystać do konkretnego stylu piwa, jak propagować i przechowywać drożdże w browarze domowym, w jaki sposób przeprowadzać prawidłowo fermentację itp.

Całość rozpocznie się o godz. 12:00. Wstęp wolny.

Wydarzenie na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/228393720963781/