Zakończył się VI Szczeciński Konkurs Piw Domowych. Piwowarzy w tym roku  rywalizowali w pięciu kategoriach: single polish hops pils, american saison, oatmeal stout, quadrupel/belgian dark strong ale oraz kwaśne piwo owocowe. Jeśli jesteście ciekawi szczegółowych wyników, zapraszam do rozwinięcia artykułu :).

W tym roku w konkursie wzięło udział aż 181 piw, w tym: 58 stoutów owsianych, 33 pilsy, 33 quadruple, 30 american saisonów oraz 28 piw w stylu fruit sour. W każdej kategorii konieczne były więc eliminacje i sędziowie mieli pełne ręce roboty. Do finału ostatecznie zakwalifikowano mniej więcej po 10 piw z każdego rodzaju. No dobra, nie trzymam Was dłużej w niepewności – najlepszymi piwowarami, docenionymi przez sędziów szczecińskiego konkursu, zostali:

Oatmeal Stout:

  1. Jan Gadomski – 42 pkt.
  2. Ireneusz Misiak – 38,75 pkt.
  3. Leszek Nitschke – 34,25 pkt.
  4. Michał Jakuszewski – 34,25 pkt.
  5. Grzegorz Burczak – 34 pkt.
  6. Paweł Baniel – 33 pkt.
  7. Łukasz Stańko – 32 pkt.
  8. Jonatan Młodziński – 31,25 pkt.
  9. Michał Mikina – 28,75 pkt.
  10. Oskar Kalkowski – 28,5 pkt.
  11. Szymon Synak – 21,25 pkt.

Single Polish Hop Pils:

  1. Łukasz Komorowski – 41 pkt.
  2. Szymon Niebudek – 40 pkt.
  3. Łukasz Śledziński – 37 pkt.
  4. Michał Jakuszewski – 35,2 pkt.
  5. Michał Kordek – 34,4 pkt.
  6. Szymon Kierszniowski – 32,2 pkt.
  7. Marcin Senderski – 30,8 pkt.
  8. Ireneusz Misiak – 26,6 pkt.
  9. Tomasz Podeszwa, Jakub Krupa – 25,6 pkt.
  10. Mariusz Bystryk – 24,4 pkt.

Owocowe kwaśne:

  1. Andrzej Miler – 44,4 pkt.
  2. Piotr Czarny – 42,2 pkt.
  3. Michał Jakuszewski – 41,6 pkt.
  4. Dawid Bobryk – 38,8 pkt.
  5. Łukasz Komorowski – 37,8 pkt.
  6. Łukasz Kryśkiewicz – 36,6 pkt.
  7. Szymon Minojć – 36,4 pkt.
  8. Maciej Osiński – 35,6 pkt.
  9. Artur Kaleta – 34,6 pkt.
  10. Szymon Synak – 33,6 pkt.
  11. Jan Gadomski – 33 pkt.
  12. Wojtek Gasek – 30,4 pkt.

Belgian Dark Strong Ale:

  1. Janusz Švach – 38,6 pkt.
  2. Marcin Senderski – 34,4 pkt.
  3. Leszek Nitschke – 33,8 pkt.
  4. Marcin Stefaniak – 33 pkt.
  5. Michał Kordek – 30,8 pkt.
  6. Andrzej Wójciak – 29,4 pkt.
  7. Jacek Stachowski – 29,2 pkt.
  8. Piotr Antolik – 28,8 pkt.
  9. Paweł Żywiecki – 28,4 pkt.

American Saison:

  1. Andrzej Wójciak – 37,6 pkt.
  2. Jarosław Reczek – 36,4 pkt.
  3. Michał Kordek – 36,4 pkt.
  4. Konrad Sworowski & Krzysztof Pronobis – 35,6 pkt.
  5. Robert Kamiński – 34,8 pkt.
  6. Łukasz Kawczyński – 33 pkt.
  7. Łukasz Rudnik – 33 pkt.
  8. Tomasz Podeszwa & Jakub Krupa – 32,2 pkt.
  9. Maciek Krynicki & Ziębowicz – 31,8 pkt.

Jednocześnie wiadomo już, że w 2018 r. w ramach kwaśnej kategorii oceniane będą lambiki z szeroko pojętymi dodatkami (zarówno z owocami, jak i np. z ziołami – trzeba będzie wyszczególnić dodatki oraz opisać efekt, jaki piwowar chciał uzyskać).

Jak pewnie zauważyliście w kategorii sour ale zwyciężył Andrzej Miler, który do swoich sukcesów chyba nas już przyzwyczaił. Browar Rockmill, którego piwowarem jest Andrzej, po ogłoszeniu wyników opublikował na Facebooku bardzo ciekawy wpis:

fot. Browar Rockmill/Facebook

Czyżby była szansa na komercyjny kwas autorstwa duetu Andrzeja Milera i Łukasza Rokickiego? 🙂

Na koniec wszystkim laureatom serdecznie gratuluję sukcesu!