Kawa w piwie #7

Jakkolwiek w minionym tygodniu nie odnotowałem na rynku żadnej kawowo-piwnej nowości, to jednak postanowiłem opublikować kolejny wpis z serii Kawa w piwie. A to...

Browar Paragraf: czy trzeba podawać w składzie piwa użyte aromaty?

Dawid Siedlecki z blogu Browar Paragraf zajął się tematem aromatów spożywczych w piwie pod kątem podawania pełnego składu na etykiecie. Konkluzja jest taka: jeśli...

Konkursowe rosanke uwarzone w Kormoranie

Już po raz czwarty rosanke, które zwyciężyło w ubiegłorocznym Warmińskiego Konkursu Piw Domowych, zostało uwarzone w Browarze Kormoran. Tym razem autorem zwycięskiej receptury jest olsztynianin, Paweł...

Blog Piwna Zwrotnica przygotował mapę dobrego piwa w polskich górach

Ekipa bloga Piwna Zwrotnica przygotowała infografikę w formie mapki przedstawiającą piwo rzemieślnicze/regionalne dostępne w polskich górach. Jeśli wybieracie się w najbliższym czasie na wypoczynek...

Kilka szczegółów na temat Browaru Jabeerwocky

W jubileuszowym setnym odcinku serii filmów Wocky-Talky in Jabeerwocky, publikowanych na Youtube, ujawniono kilka szczegółów na temat powstającego obecnie rzemieślniczego Browaru Jabeerwocky. Plany zakładają,...

Artur Molenda w wywiadzie na kanale Browar Gdynia

No i nici z regularności wpisów z serii "Chmielnik Jakubowy poleca"... :/. Miały się one ukazywać regularnie co środę, a tu już minął miesiąc...

Robert Makłowicz nagrał program o pilsnerze

Robert Makłowicz rozpoczął nową serię swoich programów. We współpracy z Browarem Fortuna będzie opowiadał o stylu pilsner - przybliżona została jego historia, ale także...

Test piw z Korei Północnej już na Youtube

Test kilkunastu piw z Korei Północnej jest już dostępny na kanale Pozdro z KRLD Emila Truszkowskiego. W filmie gościnnie wystąpił Tomasz Janiak z blogu...

Podsumowanie roku wg Piwnej Zwrotnicy już dostępne!

2457 nowych piw trafiło na rynek w 2019 r. - to o 444 piwa więcej niż przed rokiem. Blog Piwna Zwrotnica opublikował właśnie bardzo...

Świetny wywiad z Grzegorzem Zwierzyną z PINTY

O wpływie Grupy Żywiec na początki piwnej rewolucji w Polsce, o kulisach powstania PINTY, o budowie nowego browaru stacjonarnego - m.in. o tym usłyszycie...

Piwna Zwrotnica opublikowała mapę browarów Warmii i Mazur

Tylko siedem browarów znalazło się na przygotowanej przez Karolinę i Kacpra z bloga Piwna Zwrotnica. Kilka dni temu opublikowali ją na łamach swojej witryny.To...

Reaktywacja podcastu „Na Dnie Fermentora”

Po czterech miesiącach przerwy udostępniony został w internecie dziewiąty odcinek podcastu "Na Dnie Fermentora". Tym razem trio polskich piwnych blogerów - Jurek Gibadło z...

Raport Piwnej Zwrotnicy: w 2018 r. 2013 piwnych premier

Aż 2013 nowych piw pojawiło się na rynku w 2018 r. To o 358 więcej niż w - już wtedy rekordowym - roku poprzednim....

Kraft Magia o dodatkach do piwa „(nie)zgodnych z Duchem Kraftu”

Bardzo dobry tekst na temat prawilności używanych przy warzeniu piwa opublikował Przemek Iwanek na łamach portalu Kraft Magia. Artykuł ten polecam szczególnie tym, którzy...

Kilka słów o projekcie Wędrówki Wesołej Kompanii

Już drugi raz nie udało mi się opublikować w środę wpisu z serii "Chmielnik Jakubowy poleca". Wczoraj jakoś o tym po prostu zapomniałem. No,...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...

Pierwsza warka Brokreacji w Zatorze trafia na rynek

Pierwsza warka piwa uwarzonego w nowym browarze Brokreacji w Zatorze trafia do sprzedaży. To First Batch, czyli jasne pełne.- Żeby sprawdzić, co też nam...