Fot. materiały prasowe

Browar Wagabunda przygotował piwo inspirowane staropolską zupą, a mianowicie żurem. Trunek trafi do wybranych sklepów i pubów w całej Polsce pod koniec marca.

– Pomysł na Bier de Żur powstał zaś już wiele lat temu, ale do tej pory brakowało chyba odwagi w jego realizacji – mówi właściciel Browaru Wagabunda Piotr Pawlak.

Reklama

Inspiracją dla tego pomysłu był popularny szczególnie w okresie wielkanocnym żur staropolski, czyli kwaskowa zupa, z wyraźnie wędzonym charakterem, z dodatkiem majeranku i co najważniejsze, tradycyjnego żytniego zakwasu. I tak powstało żytnie grodziskie, w którego zasypie – oprócz słodu żytniego – znalazł się też słód pszeniczny wędzony drewnem dębowym.

– W piwie nie mogło też zabraknąć najważniejszej przyprawy żuru czyli majeranku. Za fermentację zaś odpowiadają drożdże piwowarskie, które działały przy współudziale tradycyjnego żytniego zakwasu. Dzięki temu piwo ma właśnie tą charakterystyczną kwaśność i zarazem nawiązuje do „wiejskości” znanej m. in. z francuskich piw – dodaje Piotr Pawlak.

Trunek ma 9° Plato ekstraktu i 3% alkoholu.

Premiera Bier de Żur odbędzie się już w najbliższy piątek, tj. 24 marca, podczas jednego z najważniejszych piwnych festiwalu w kraju – Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama