Kolejnym piwem z Browaru Fortuna, najprawdopodobniej z serii Miłosław Warzy Śmiało, będzie weizenbock. Piwo zostało już uwarzone, a użytym przez browar „śmiałym dodatkiem” jest w tym wypadku cascara. Pierwsza lakoniczna jego zapowiedź pojawiła się kilka dni temu na Facebooku. Właśnie poznaliśmy więcej szczegółów

Reklama

Cascara to niejako odpad uzyskiwany przy produkcji kawy. Jest to bowiem susz z miąższu owoców kawowca, z których wnętrza wydobyto doskonale nam znane ziarno pełne kofeiny. Sama cascara również zawiera niewielką ilość tej pobudzającej substancji. Przyrządza się z niej napar, który – jeśli wierząc opisom – jest czymś pomiędzy kompotem owocowym, herbatą a kawą. Jest on popularny w wielu miejscach na świecie – m.in. w Etiopii czy Jemenie. Charakteryzuje się on owocowo-cytrusowym smakiem, w którym wyczuć można m.in. jabłka, wiśnie, czy też suszone śliwki. Brzmi znajomo prawda? Podobne aromaty znamy przecież z piwa!

Do tego samego wniosku doszedł Browar Fortuna. Postanowiono cascarę dodać do weizenbocka, który oprócz nut bananowych i goździkowych, posiada również akcenty rodzynek i śliwek suszonych. Cascara została dodana kotła, ale większość jej trafiła na zimno, co ma wnieść lekko kawowy finisz i akcenty czarnej herbaty z owocami.

Piwo będzie miało ekstrakt początkowy na poziomie 16,5° Plato. Póki co, nie ujawniono daty premiery.

Reklama