Nie sześć – jak w tym roku, ale cztery piwa zostaną uwarzone i wypuszczone na rynek w ramach Kuźni Piwowarów 2018. Właśnie zostały ogłoszone pierwsze szczegóły na temat przyszłorocznej edycji oryginalnego w swojej formule konkursu dla piwowarów domowych. Znamy więc już najważniejsze terminy, a także kategorie.

Reklama

Piwa (dwie butelki półlitrowe lub cztery 0,33 litra) zatem należy nadsyłać do 11 stycznia przyszłego roku. Dwa i pół tygodnia później – 27 stycznia – trzy najlepsze osoby z każdej kategorie zostaną zaproszone do Piotrkowa Trybunalskiego, gdzie zostanie przeprowadzony drugi etap konkursu, czyli „przesłuchania”, podczas których wybrani zostaną ci, którzy uwarzą piwo wg własnej receptury w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy – to spośród nich jury wespół z konsumentami wybiorą najlepsze piwo Kuźni, którego autor otrzyma tytuł Piwowara Olbrachta.

W 2018 r. uczestnicy Kuźni Piwowarów będą rywalizować w następujących kategoriach:

  1. Piwo niskoalkoholowe (6-8 BLG)
  2. Dark fruit ale – ciemne piwo z owocami – oprócz orzechów (12-16 BLG)
  3. Coffee pale ale (12-16 BLG)
  4. Milkshake IPA (14-16 BLG)

Wpisowe wynosi 25 zł. Zwycięzca III etapu otrzyma w nagrodę 6000 zł, natomiast zwycięzcy poszczególnych kategorii – 1000 zł. Po pozostałe szczegóły zainteresowanych odsyłam do regulaminu opublikowanego przez organizatorów na Facebooku. Również na ten temat film nagrał i opublikował Tomasz Kopyra:

Reklama