Browar Fortuna z Miłosławia nawiązał współpracę z belgijskim Browarem Boon, słynącym z warzenia doskonałych lambików – taką newsową petardę ogłosił dziś na swoim kanale na Youtube Tomek Kopyra z blogu blog.kopyra.com. Owocem kooperacji, który na dniach ma trafić do sklepów, będzie kupaż lambika, piwa Fortuny oraz… soku z pigwy. 

Muszę przyznać, że wiadomość ta jest dla mnie wielce intrygująca. Jest to chyba pierwsza tego typu współpraca nawiązana przez polski browar. Mam tylko nadzieję, że w produkcie końcowym charakter lambika (którego ma być bodaj 30%), nie zostanie przykryty przez piwo bazowe (które niestety nie zostało ujawnione), czy też przez pigwę, z której sok będzie zapewne mocno dosładzany. Trzymam jednak kciuki za ten projekt – być może dzięki niemu ludzie spoza kraftu usłyszą o browarze Boon i o piwach kwaśnych i zaczną zgłębiać ten temat. No nic, czekam z niecierpliwością na premierę tego piwa :).

Przy okazji właściciel Browaru Boon – Frank Boon – wyjawił, że wiśnie wykorzystywane do produkcji krieka (wiśniowego lambika) są importowane… z Polski.

A propos Browaru Fortuna – ostatnio pojawił się też inny news z nim związany. W Miłosławiu na stanowisku specjalista ds. rozwoju produkcji rozpoczął pracę Marcin Ostajewski, od lat związany z polskim piwowarstwem – w tym także rzemieślniczym. Przypomnę, że był on współzałożycielem i piwowarem Browaru Olimp, głównym technologiem Browaru Wąsosz, a ostatnio również pomysłodawcą i piwowarem projektu Whisker.beer.

Cały film nakręcony przez Tomka Kopyrę możecie obejrzeć poniżej: