fot. kraftroku.pl

Piwa, cydry oraz miody pitne znalazły się wśród 51 kategorii tegorocznego Konkursu Piw Rzemieślniczych. Każda z nich dzieli się na przynajmniej kilka podkategorii, na których opierać się będzie sędziowanie. Ruszyła już rejestracja, a do końca października browary, miodosytnie i cydrownie mogą przesyłać swoje produkty do konkursu, spośród których wybrany zostanie Kraft Roku.

Konkurs został podzielony na 51 szerokich kategorii, w których będą przyznawane medale. Każda z nich podzielona jest jednak na wąskie podkategorie. W obrębie jednej podkategorii producenci mogą przesyłać maksymalnie jedną pozycję, dlatego w wielu przypadkach możliwym będzie zebranie wszystkich medali przez browar, cydrownię, czy też miodosytnię.

Finałowa gala, na której ogłoszone zostaną wyniki, odbędzie się 10 listopada. 

Poniżej pełna lista kategorii i podkategorii KPR 2018:

1. Brytyjskie ale (9-15º Plato)
A. Bitter
B. Mild
C. English pale ale
D. ESB
E. Brown ale
F. Scottish ale
G. Irish red ale


2. Mocne ale (15-30º Plato)
A. Old ale
B. English barley wine
C. American barley wine
D. Wee heavy
E. Wheat wine
F. Rye wine


3. Dry stout (9-15º Plato)
A. Dry stout
B. American stout


4. Sweet stout (10-18º Plato)
A. Milk stout
B. Oatmeal stout
C. Milk stout z dodatkami
D. Brown porter


5. Stout/Porter z dodatkami
A. Coffee stout/porter
B. Stout/Porter z innymi dodatkami


6. Mocny stout/porter (15-20º Plato)

A. Robust porter
B. Foreign extra stout
C. Tropical stout


7. Imperialny stout/porter (> 20º Plato)
A. Russian imperial stout
B. Imperial porter
C. Imperialny porter/stout z dodatkami


8. Imperialny Stout/Porter leżakowany w drewnie (> 20º Plato)
A. Imperialny stout/porter leżakowany z drewnem (chipsy, wióry)
B. Imperialny stout/porter leżakowany w beczkach


9. Klasyczny porter bałtycki (18-22º Plato)
A. Porter bałtycki


10. Specjalny porter bałtycki (>18º Plato)
A. Porter bałtycki dymiony
B. Imperialny porter bałtycki (>22º Plato)
C. Porter bałtycki z dodatkami


11. Porter bałtycki leżakowany w drewnie (>18º Plato)
A. Porter bałtycki barrel aged


12. American pale ale (10-15º Plato)
A. American pale ale


13. Summer/Blonde ale (10-14º Plato)
A. Summer/Blonde ale


14. American wheat (10-14º Plato)
A. American wheat


15. American amber & brown ale (10-20º Plato)
A. American amber ale (10-15º Plato)
B. American brown ale (10-15º Plato)
C. Red IPA (15-18º Plato)
D. Brown IPA (15-18º Plato)
E. Imperial amber ale (>18º Plato)
F. Imperial brown ale (>18º Plato)


16. Session IPA (<14º Plato)
A. Session IPA


17. West coast IPA (14-18º Plato)
A. West coast IPA


18. East coast IPA (14-18º Plato)
A. East coast IPA


19. New england IPA (13-18º Plato)
A. New england IPA


20. Milkshake IPA
A. Milkshake IPA


21. White IPA (14-18º Plato)
A. White IPA


22. Black IPA (14-22º Plato)
A. Black IPA/Cascadian dark ale
B. Imperial black IPA


23. Imperial IPA (>18º Plato)
A. Imperial IPA
B. Double new england IPA


24. Inne IPA (14-22º Plato)
A. English IPA
B. Belgian IPA
C. Rye IPA
D. Brut IPA


25. Polskie ale (10-22º Plato)
A. Polskie pale ale
B. Polskie IPA
C. Polskie imperialne IPA


26. Grodziskie
A. Piwo grodziskie (7-9º Plato)
B. Nowe grodziskie


27. Hefeweizen (10-15º Plato)
A. Hefeweizen (10-15º Plato)


28. Inne bawarskie pszeniczne i żytnie (10-20º Plato)
A. Dunkelweizen (10-15º Plato)
B. Weizenbock (16-20º Plato)
C. Roggenbier


29. Witbier
A. Witbier (10-15º Plato)
B. American witbier (10-16º Plato)
C. Grand cru (15-18º Plato)


30. Belgijskie ale (10-18º Plato)
A. Belgian pale ale (10-14º Plato)
B. Belgian blond ale (14-18º Plato)

31. Belgijskie mocne ale (16-24º Plato)
A Dubbel (16-18º Plato)
B. Tripel (18-20º Plato)
C. Quadrupel (20-24º Plato)
D. Belgian golden strong ale (18-22º Plato)


32. Saison (10-18º Plato)
A. Belgian saison
B. American saison


33. Czeski jasny lager (9-14º Plato)
A. Desitka (9-10,9º Plato)
B. Pils czeski (11-14º Plato)


34. Niemiecki jasny lager ( 10-14º Plato)
A. Pils niemiecki (10-14º Plato)
B. Helles
C. Dortmunder
D. Kellerbier
C. Koelsch


35. Inny jasny lager (10-22º Plato)
A. American Pils
B. Polski Pils
C. Strong Lager
D. Inne jasne lagery


36. Bursztynowy lager (10-16º Plato)
A. Marcowe
B. Vienna lager
C. Polotmave
D. Alt


37. Ciemny lager (10-15º Plato)
A. Munich dunkel
B. Schwarzbier
C. Tmave


38. Koźlak (>16º Plato)
A. Koźlak tradycyjny (16-18º Plato)
B. Maibock (16-18º Plato)
C. Doppelbock (>18º Plato)
D. Koźlak jesienny (holenderski)
E. Eisbock


39. Sour ale
A. Berliner weisse
B. Gose
C. Belgian sour ale
D. Sour ale barrel aged


40. Sour ale z owocami
A. Berliner weisse/Gose z owocami lub warzywami
B. Belgian sour ale z owocami lub warzywami
C. Sour ale z owocami leżakowany w beczce


41. Brett Ale
A. Brett ale
B. Brett IPA
C. Lacto brett
D. Brett ale barrel aged


42. Piwo dymione
A. Dymiony jasny lager/ale
B. Lekki dymiony stout/porter (10-14º Plato)
C. Mocny dymiony stout/porter (15-20º Plato)
D. Rauchbier
E. Rauchbock (>16º Plato)
F. Lichtenheiner
G. Inne piwa dymione


43. Piwo z owocami
A. Fruit ale
B. Fruit IPA
C. Grape ale
D. Graff


44. Piwo z miodem
A. Braggot
B. Piwo z miodem


45. Piwo z warzywami
A. Pumpkin ale
B. Piwo z warzywami


46. Piwo z dodatkami
A. Piwo z chili
B. Piwo z herbatą
C. Piwo z kawą (oprócz Coffee Stout/Porter)
D. Xmas ale
E. Piwo z przyprawami
F. Piwo z orzechami
G. Piwo z innymi dodatkami


47. Wood & barrel aged beer
A. Wood & barrel aged beer


48. Piwo niskoalkoholowe i bezalkoholowe
A. Piwo bezalkoholowe
B. Piwo o obniżonej zawartości alkoholu <3%


49. Piwne specjalności
A. Jopejskie
B. Piwa wymrażane
C. Piwa specjalne gdzie indziej niesklasyfikowane


50. Cydr
A. Cydr klasyczny
B. Cydr chmielony
C. Cydr dziki
D. Perry


51. Miód pitny
A. Miód pitny tradycyjny
B. Miód pitny z owocami
C. Miód pitny z przyprawami/ziołami
D. Inne miody pitne

Więcej dowiecie się z oficjalnej strony KPR lub z filmu Tomka Kopyry: