fot. Grodziskie Piwobranie/Facebook

Piwo grodziskie z dodatkiem tymianku wg receptury Macieja Palusińskiego i Joanny Mitek zwyciężyło otwartą kategorię tegorocznego Grodziskiego Konkursu Piw Domowych i zostanie uwarzone w przyszłym roku w Browarze Grodzisk. Co ciekawe, w kategorii klasycznego grodziskiego najlepszym okazało się również piwo autorstwa tego duetu. 

Grodziski KPD, do którego w tym roku zgłoszono 82 piwa, po 41 w obu kategoriach, został zorganizowany już 11 raz i towarzyszy co roku imprezie pn. Grodziskie Piwobranie, która odbyła się w miniony weekend. To właśnie na nią warzony jest ubiegłoroczny zwycięski w kategorii otwartej grodzisz. W poprzedniej edycji nagrodę główną zgarnął Marcin Senderski, który uwarzył grodziskie z dodatkiem śliwki wędzonej.

Warto też wspomnieć, że nie pierwszy raz w tym roku słyszymy o duecie Macieja Palusińskiego i Joanny Mirek. Oboje okazali się być triumfatorami tegorocznego Warszawskiego Konkursu Piw Domowych, dzięki czemu Browar PINTA uwarzył stout z pieczonymi bananami wg ich receptury.

Pełne wyniki Grodziskiego KPD 2018:

Kategoria Grodziskie

  1. Maciej Palusiński, Joanna Mitek, 40,9 pkt.
  2. Łukasz Nowak, 33,1 pkt.
  3. Szymon Pioterek, Mateusz Dworniczek, 32,4 pkt. (decydowały tzw. małe punkty u poszczególnych sędziów)
  4. Sławomir Zakrzewski, 32,4 pkt.
  5. Maciej Taberski, 30 pkt.
  6. Robert Gumieniak, 29,7 pkt.
  7. Konrad Jakubik, 28,4 pkt.
  8. Karol Okoń, 25,9 pkt.

Kategoria Wariacja na temat Grodzisza (piwo laureata uwarzymy za niespełna rok na kolejne Piwobranie)

  1. Maciej Palusiński, Joanna Mitek, 41,9 pkt. Piwo grodziskie z dodatkiem tymianku. Uwarzymy je razem z laureatami na kolejne Piwobranie ?
  2. Robert Gumieniak, 37,4 pkt. Piwo grodziskie z liściem kaffiru i pędami sosny.
  3. Michał Przywecki, 34 pkt. Piwo grodziskie z sokiem rabarbarowym.
  4. Łukasz Zych, 33,9 pkt. Piwo grodziskie leżakowane z płatkami z beczki po sherry.
  5. Szymon Jankowiak, 32,3 pkt. Piwo grodziskie ze słowem wędzonym torfem oraz wędzoną herbatą.
  6. Andrew Becker (USA) 31,4 pkt. Piwo grodziskie z samodzielnie dymionym słodem.
  7. Jacek Stachowski 28,4 pkt. Piwo 10,5 Plato fermentowane drożdżami belgijskimi Trappist High Gravity.

Nagroda specjalna komisji byłych pracowników Browaru w Grodzisku

Ex aequo: Maciej Taberski i Robert Gumieniak