fot. Mead Madness Cup/Facebook

Zachodniopomorska miodosytnia Dziki Miód, mieszcząca się w Chwarszczanach koło Dębna, zdobyła dwa medale na największym w Europie konkursie komercyjnych i domowych miodów pitnych – Mead Madness Cup. W sobotę wieczorem podane zostały pełne wyniki tegorocznej edycji MMC.

Konkurs, w którym wzięły udział miodosytnie z całego świata, udało się przeprowadzić pomimo pogarszających się warunków epidemicznych. Zgłoszone do niego miody pitne zostały rozesłane do zespołów sędziów, którzy tym samym nie musieli przyjeżdżać do Wrocławia. Miody były oceniane w 15 kategoriach profesjonalnych oraz 11 kategoriach domowych.

Reklama

Wśród nagrodzonych medalami miodosytni znalazła się odwiedzona przeze mnie latem Pasieka Dziki Miód z Chwarszczan koło Dębna w Zachodniopomorskiem, prowadzona przez Krzysztofa Piwowara. Spośród zwycięzców z poszczególnych kategorii wyłoniono Grand Championów konkursu – domowym miodosytniczym Grand Championem został Jarosław Okulski za “Czwórniak naturalny”, natomiast profesjonalnym – Northern Mead “Bochet” z Niderlandów. Przyznano również tytuł Mistrza Polski Miodosytników MMC2020 – otrzymał go Andrzej Kozak.

Konkurs Mead Madness Cup został wydzielony z „miodowych” kategorii Konkursu Piw Rzemieślniczych.


Wyniki konkursu Mead Madness Cup 2020:

Miodosytnie profesjonalne:

M1A traditional mead dry (7 entries)/ miody tradycyjne wytrawne
1. Meadery Jere „Jere – pure forest dry mead” (Slovenia)
2. Mead in New Zealand „Joy” (New Zealand)
3. Kinsale Mead Co. „Atlantic Dry Mead” (Ireland)

M1B traditional mead medium (12 entries)/ miody tradycyjne półsłodkie
1. Augustowska Miodosytnia „Trójniak Augustowski Późny” (Poland)
2. Miodosytnia Imbiorowicz „Trójniak Dzikie Pszczoły” (Poland)
3. Dragon Rouge „Vieux doux” (France)

M1C traditional mead sweet (22 entries)/miody tradycyjne słodkie
1. PoliHoney „Dwójniak SandomierskI blend” (Poland)
2. Idromele Dei Taurini „Barricato in rovere (aged in oak)” (Italy)
3. Sotirale Family „Ydromeli” (Greece)

M2C Berries (16 entries)/owoce szypułkowe
1. Miodosytnia Dziki Miód „Porzeczkowiec” (Poland)
2. Malmö Meadery „Blueberry Mead” (Sweden)
3. Fallstar Brew I/S „Skovbær” (Denmark)

M2D Stone fruits (12 entries)/owoce pestkowe
1. Šušvės midus „Radvilų” (Lithuania)
2. Northern Mead „Cherry” (Netherlands)
3. Copenhagen Mead Company „Cherry Mead 2017” (Denmark)

M2E Other fruits (10 entries)/pozostałe owoce
1. Ô La Butine „Les rubis de mon oncle 2018” (France)
2. Miodosytnia Dziki Miód „Słodycz Łąki” (Poland)
3. Miód Podlaski „Trójniak Jabłko-Wiśnia Niesycony” (Poland)

M3A Fruit and spice (17 entries)/owocowo-korzenne
1. Askheimer „The Passion no.4” (Norway)
2. The Lancashire Mead Company „Krampus’ Spiced Mead” (UK)
3. Augustowska Miodosytnia „Czwórniak Pieprzna Wiśnia” (Poland)

M3B herbal, spiced and vegetable dry mead (7 entries)/ziołowe, korzenne i warzywne wytrawne
1. Augustowska Miodosytnia „Czwórniak Podlaska Szeptucha” (Poland)
2. Monks Meadery „Stigmata” (USA)
3. Crisada Artesana SL „Black Lottea” (Spain)

M3B herbal, spiced and vegetable medium mead (8 entries) – półsłodkie
1. Kitl s.r.o. „Kitl Mead” (Czech Republic)
2. Včelařství Sláma s.r.o. “Staročeská medovina” (Czech Republic)
3. The Lancashire Mead Company „Jarls’ Mead” (UK)

M3B herbal, spiced and vegetable sweet mead (12 entries) – słodkie
1. Northern Mead „Bochet” (Netherlands)
2. TiM S.A. „MP Dwójniak Kasztelański” (Poland)
3. Grendel Hidromiel „Grendel LIII” (Spain)

M4A Braggot and honey beers (7 entries)/Braggot i piwo miodowe
1. Monks Meadery „Abstinence in the Abbey” (USA)
2. Viking Mjød „Coffee Stout” (Netherlands)
3. Cervezas Yria and Mederij Marcus “Dronken Bij” (Spain and Netherlands)

M4C Experimental and other meads (18 entries)/eksperymentalne i inne
1. Askheimer „Blue Chaga no.9” (Norway)
2. Superstition Meadery „Vanilla Blueberry Hex” (USA)
3. The Blacksmith’s Meadery „Lux in Tenebris” (Belgium)

M4S Session dry mead (9 entries)/session wytrawne
1. Berryland LLD „Apricot sparkling melomel” (Ukraine)
2. Lion City Meadery „Hibiscus Blueberry” (Singapore)
3. Heima HM „Sol y palmeras” (Spain)

M4S Session medium and sweet mead (13 entries)/session półsłodkie i słodkie
1. Superstition Meadery „Tiki fruit” (USA)
2. Afon Mel Meadery „Moon Juice” (Wales)
3. Mjøderiet „Pasjonsfrukt” (Norway)

M4X Open category, other alcoholic beverages containing honey (7 entries)/open – inne napoje alkoholowe zawierające miód
1. Monterbe SAS „Aphrodision 664” (Italy)
2. Maxwell „Cask Selection” (Australia)
3. Tomka s.r.o. „Medovec original” (Slovakia)


Miodosytnie domowe

M1A traditional mead dry (6 entries)
1. Jarosław Okulski “Czwórniak naturalny” (Poland)
2. Tomasz Rotuski “DUA LIPA” (Poland/Ireland)
3. Adam Kwarciak “Gryczana Bayka” (Poland)

M1B traditional mead medium (10 entries)
1. Arne Defurne “The Spymastr’s Burn Notice” (Belgium)
2. Tomasz Rotuski “King of the north” (Poland/Ireland)
3. Rob Friskes “FRSK meadery – natural mead” (Netherlands)

M1C traditional mead sweet (9 entries)
1. Peter Nilsson “Asluag” (Sweden)
2. Jonas Andersson “JR” (Sweden)
3. Remigiusz Pospieszyński “Skarby Leszego” (Poland)

M2C Berries (14 entries)
1. Tomasz Osak “Porzeczkowy” (Poland)
2. Wojciech Łabecki “Jeżyk Malinowy” (Poland)
3. Mårten Lagerstedt “Cranberry 2018” (Sweden)

M2D Stone fruits (9 entries)
1. Andrzej Kozak “Barrel aged buckwheat cherry dwójniak” (Poland)
2. Cezary Piotr Lach “Ałyczak” (Poland)
3. Andrzej Kozak “Buckwheat cherry trójniak”

M2E Other fruits including cyser and pyment (16 entries)
1. Arne Defurne “The Botanist’s Cherryshed Apple” (Belgium)
2. Michał Gruszczyński “Miód pitny jabłkowy” (Poland)
3. Jonas Andersson “KH” (Sweden)

M3A Fruit and spice (10 entries)
1. Andrzej Kozak “Chipotle melomel” (Poland)
2. Dariusz Biernacki “Wanda” (Poland)
3. Andrzej Kozak “Biała armia” (Poland)

M3B herbal, spiced and vegetable mead (18 entries)
1. Cezary Piotr Lach “Magnoliak” (Poland)
2. Marcin Zielonkowski “Trójniak różany” (Poland)
3. Grzegorz Łapuć “Czwórniak” (Poland)

M4A Braggot and honey beer (8 entries)
1. Artur Milczarczyk „Słonecznik” (POLAND)
2. Fabio Vaccari „Viking’s breath” (AUSTRALIA)
3. Marcco Parrini „CasaParrini Braggot” (ITALY)

M4C Experimental and other meads (13 entries)
1. Leszek Jamro, Marek Dzierbicki “Musumi” (Poland)
2. Dariusz Biernacki “Pieczone żołędzie” (Poland)
3. Yuriy Silvestrov “Psycho the Rapist” (Ukraine)

M4S Session mead (7 entries)
1. Artur Pasieczny „Bitter-sweet bochet based tonic” (Poland)
2. Wayne Hewett „Banskia Bochet” (Australia)
3. Paweł Knap „Psiwo kozicowe palone” (Poland)

GRAND CHAMPION – domowa miodosytnia
Jarosław Okulski “Czwórniak naturalny” (Poland)

GRAND CHAMPION – miodosytnia profesjonalna
Northern Mead “Bochet” (Netherlands)

MISTRZ POLSKI MIODOSYTNIKOW MMC2020/ MMC 2020 CHAMPION OF POLAND
Andrzej Kozak

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama