Puszki z Browaru Zamkowego w Cieszynie
fot. birofilia.org

Browar Zamkowy w Cieszynie, który do niedawna należał do Grupy Żywiec, a teraz funkcjonuje jako podmiot niezależny, rozpoczął puszkowanie swoich piw. Na początek do nowego opakowania powędrowało Cieszyńskie Double IPA.

Tym samym Browar Zamkowy w Cieszynie jest pierwszym browarem (quasi)rzemieślniczym w Polsce, który nalał piwo nowofalowe do tzw. konserw. Puszki, które w najbliższych dniach trafią na rynek, mają pojemność 0,33 litra.

Jest to niewątpliwie bardzo ciekawa informacja – i to pomimo, iż puszka jest przez wielu niesłusznie demonizowana jako źródło metalicznego posmaku w piwie. Ba, powiem więcej – puszka ma naprawdę wiele zalet, które sprawiają, że wielu beergeeków ceni sobie bardziej puszki niż butelki. Przede wszystkim puszka jest znacznie szczelniejszym opakowaniem, chroniącym piwo od zewnętrznych czynników – jak powietrze, czy też promienie słoneczne. Zarówno tlen, jak i promieniowanie UV, negatywnie wpływa na smak i zapach gotowego piwa. Inną, prozaiczną zaletą jest kształt oraz waga puszki, która jest dużo niższa w porównaniu do ciężaru szklanej butelki.

Ciekawe, kiedy kolejne browary zainwestują w tego typu instalacje – zapewne nastąpi do nieprędko, ale jak myślicie: kto będzie następny? BRJ? Kormoran? Browar na Jurze?  Piszcie w komentarzach :).

Źródło: birofilia.org