Obecny tydzień, w porównaniu do poprzednich, wygląda dość mizernie pod względem liczby piwnych eventów. Jak zwykle, tak i tym razem, nie zawodzą województwa: dolnośląskie małopolskie, mazowieckie, pomorskie – te regiony pojawiają się praktycznie w każdej odsłonie Przeglądu Piwnych Wydarzeń Tygodnia. Mam nadzieję, że kiedyś dołączy do nich również Pomorze Zachodnie, które dla beer geeków staje się coraz ciekawsze :).

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).

Reklama

Zachodniopomorskie

30.11.2017 (czwartek), 18:00
Premiera: Porter Komendowy 387

Specjalnie na zimę przedstawiamy Państwu Portera Bałtyckiego – nasz Piwowarski Skarb Polski, piwo mocne, bogate i rozgrzewające.
Aby było to coś zupełnie wyjątkowego postanowiliśmy leżakować go 387 dni w beczce po białym winie.
Jakie efekty to dało? Ponad rok leżakowania nadał piwu szlachetny profil. Na pierwszym planie pojawiają się nuty winne czyli aromat winogron i soczystych jabłek, zaraz po nim czuć dębinę, która charakteryzuje się waniliową, lekko kokosową nutą, później dochodzą nuty ciemne, czekoladowe i kawowe.
Porter Komendowy 387 to wersja mocno limitowana, dostępnych będzie tylko 198 numerowanych butelek 0,33 l. 

Jeśli pragniecie spróbować naszego piwa to zapraszamy na jego premierę, która odbędzie się w czwartek 30.11.17 o 18:00 w Starej Komendzie. Podczas premiery można będzie spotkać się z autorem receptury Portera Komendowego 387 – piwowarem Filipem Mazurem.

Premiera odbędzie się również w Warszawie w pubach Same Krafty vis-à-vis i Craft Beer Muranów – Piwny Świat. (Źródło: Facebook)

Dolnośląskie

Zapraszamy Was na drugą edycję kontynuacyjnego przeglądu lokalnych browarów! 
Tym razem zaprezentuje się aż 17 dolnośląskich browarów. (Źródło: Facebook)

Kujawsko-Pomorskie

Jedenasta edycja największego regularnego konsumenckiego konkursu piw domowych w Polsce, organizowanego wspólnie przez Kujawsko-Pomorski OT PSPD oraz Carpe Kraft. Tym razem zmierzą się piwa w stylach: Milk Stout, Polish IPA oraz kategorii semi-open „White Christmas” (jasne świąteczne ale). 

Rejestracja piw: https://goo.gl/forms/DXljov5xC08CbSrT2 (do 24.11, 20:00)
Rezerwacja wejściówek dla gości-sędziów: https://goo.gl/forms/sOqzwWj18Q9WUfKw2 (do 29.11, 20:00)
…oraz przydatne informacje organizacyjne (dla jednych i drugich):https://goo.gl/VSZ3Vm (Źródło: Facebook)

Łódzkie

No i stało się ! 😉 

Robimy drugą edycję naszego piwnego festiwalu! 

Pierwszy weekend grudnia w przestrzeni Before Food Market będzie wypełniony po brzegi chmielową nutą 😉 
Każdy, kto będzie chciał oderwać się od jesienno- zimowej handry znajdzie u nas ukojenie w najlepszym wydaniu! 

Przygotowujemy dla Państwa kilka naprawdę ciekawych niespodzianek, więc bądźcie czujni.. 

To co? Rezerwujcie czas 1-3 grudnia i Wszyscy wspólnie meldujemy się na jedynym w swoim rodzaju Street Beer Festiwalu w odsłonie świątecznej! 😉 (Źródło: Facebook)

Małopolskie

Za nami już targowa premiera XD, oficjalnego piwa facebookowej grupy Jepiwka. Butelki są dostępne w wielu sklepach, czas na oficjalną premierę beczkową w multitapach! Jak każe tradycja Cracow Beer Academy to autor receptury (w tym wypadku Jan Waloszczyk) wskazuje gdzie chciałby gościć z główną premierą piwa. Tym razem wybór padł na wielokran House of Beer – Kraków. Tu będzie można spotkać się z naszą ekipą oraz autorem piwa. Ale zgodnie z zasadami premier CBA – piwo poleje się jednocześnie w wielu lokalach w całym kraju. Śledźcie to wydarzenie, niebawem podamy listę pozostałych punktów na mapie Polski z dostępnym beczkowym „XD”! (Źródło: Facebook)

Mazowieckie

Konkurs Piw Rzemieślniczych, który odbył się ledwie kilka dni temu w Poznaniu to obecnie największy konkurs piw w Polsce. Browar Czarna Owca zgarnął na nim najważniejsze trofeum – Kraft Roku dla piwa Porter Noster Bourbon BA.

Piwo to trafiło do zaledwie 6 (słownie: sześciu) małych – 20 litrowych beczek i tak się składa, że jedną z nich cały czas mamy w chłodni. Postanowiliśmy więc uczcić zdobycie tej nagrody wraz z twórcami browaru, którzy przyjadą do nas osobiście, a przy okazji przywiozą także kilka innych piw Czarnej Owcy.

Jeśli zatem chcesz się przekonać, jak smakuje piwo uznane przez grono ekspertów za najlepsze w Polsce i poznać jego twórców, to nie może zabraknąć Cię na tej imprezie. 😉 (Źródło: Facebook)

3 URODZINY PIWNEJ JUŻ WKRÓTCE, a dokładnie 2 Grudnia. Będzie to NIE tylko okazja żeby świetnie się z nami bawić, ale również by spróbować kilku premierowych piw. 
O szczegółach będziemy informować w wydarzeniu. Planujemy posiadać w zapasie: dużo piwa, grenek, trochę normalnego jedzenia, i pełno energii do zabawy do białego rana. Zabierz znajomych i dużo gotówki, a przekonasz się jak łatwo stracić to drugie 🙂 NIECH SIE DZIEJE, NIECH PIWNA PĘKA W SZWACH! Zapraszajcie znajomych i udostępniajcie wydarzenie! (Źródło: Facebook)

Już niebawem, w sobotę 2 grudnia pojawi się nowa, ulepszona wersja naszego ulubionego piwa – Scarecrow Russian Imperial Stout. Poprzednia wersja była przez was lubiana (95 na Ratebeer, 4,01 na Untappd), a wydaje nam się że będzie jeszcze lepiej. zapraszamy do Piwnej Sprawy na nasze kooperacyjne piwo. (Źródło: Facebook)

Pomorskie

Mamy ogromną przyjemność zaprosić Was na kranoprzejęcie czterokrotnego medalisty KPR, Browar Łąkomin! W tym roku chłopaki zgarnęli 2 medale, Srebro za Belgijskiego Byka (quadrupel) oraz brąz za Orzełka (polskie ale). 

Lista piw oraz konkursy już wkrótce w wydarzeniu! Dołączajcie, zapraszajcie znajomych i rezerwujcie 1 grudnia w kalednarzach! 

Tego dnia bawimy się w Spóldzielczym, do zobaczenia! (Źródło: Facebook)

Browar Golem wchodzi do Morza!
W sobotę 2 grudnia zapraszamy na kranoprzejęcie z Golemami! (Źródło: Facebook)

Warmińsko-Mazurskie

Barlow Sorbus, czyli najnowsze piwo z Browar Kormoran! Premiera tego Barley Wine’a już w piątek i oczywiście w Czapli będziecie mogli spróbować go z kranu 🙂

Jak piwo opisują jego twórcy?
Barlow Sorbus to piwo w stylu barley wine. Barley wine, tak jak portery bałtyckie, imperialne stouty i mocarne piwa belgijskie stanowi – jeżeli możemy posłużyć się pojęciem znanym z alpinizmu – część „korony piwnych styli świata”.

Nasza interpretacja tego stylu swoje korzenie czerpie z klasycznych wzorów piwowarstwa wyspiarskiego. Jednak nie bylibyśmy sobą, jeżeli nie zaproponowaliśmy byśmy jego autorskiej interpretacji. Barlow Sorbus ma ekstrakt na poziomie 26 plato, z którego uzyskaliśmy 10,5% alkoholu. Jednak o jego wyjątkowości stanowią dwa elementy: jarzębina i czas. Dzięki dodanej na ostatnie miesiące leżakowania jarzębinie udało się nam nieco skontrować potężną słodowość i niemałą słodycz tego piwa nadając jej nieco zadziorności i subtelnej cierpkiej nuty. Jednak największą zaletą tego piwa jest czas dany mu w czasie leżakowania. Po zakończonej fermentacji piwo leżakowało 16 miesięcy! Jesteśmy przekonani, że każdy dzień zwrócił się z nawiązką. W tym czasie nasz barley wine cudownie się zaokrąglił, wygładził, zharmonizował i wyszlachetniał.

Więcej o piwie: http://browarkormoran.pl/piwa-browaru-kormoran/barlow-sorbus  (Źródło: Facebook)

Reklama