Dziś pierwszy w tym roku Przegląd Piwnych Wydarzeń Tygodnia. W ubiegłym tygodniu wpisu z tej serii nie było – w Święta Bożego Narodzenia zrobiłem sobie przerwę od pisania na blogu, a po świętach doszedłem do wniosku, że w tygodniu międzyświątecznym dzieje się na tyle niewiele, że nie ma sensu tworzyć listy tych nielicznych wydarzeń.
Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).
Zachodniopomorskie
- Roczek Rockmilla
- gdzie: The Office – Craft Beer Pub, ul. Osiek 10 w Szczecinie
- kiedy: 6 stycznia 2018 (sobota)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Ach, jak ten czas leci. Rok temu świętowaliśmy narodziny Browaru Rockmill i spijaliśmy premierowe piwa chłopaków. Dzisiaj browar ma już rok, a na koncie wiele wspaniałych trunków. Spotkajmy się zatem by uczcić roczek i życzyć wszystkiego najlepszego na kolejny rock.
Z tej okazji poleją się premierowe piwa:
– Going Dark Barrel Aged Jack Daniels
– Episode 9: American Lager Citra & Simcoe
– Episode 10: Rauchbock
Goście specjalni:
– „Większa połowa” Rockmilla, czyli Andrzej.
– „Mniejsza połowa” Rockmilla, czyli Łukasz (na 98%)
Ponadto szykujemy małą niespodziankę, która jednak pozostanie niespodzianką do soboty 😉 (źródło: Facebook)
Dolnośląskie
- Hiszpański Browar Garage – kranoprzejęcie w Pogromcach!
- gdzie: Pogromcy Meatów, Rynek 22 we Wrocławiu
- kiedy: 4 stycznia 2018 (czwartek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Garage Beer Co. – nowa gwiazda hiszpańskiego kraftu! Browar restauracyjny i bar ulokowany w centrum Barcelony, specjalizujący się w nowofalowych, inspirowanych Ameryką piwach, ze szczególnym naciskiem na świeże, aromatyczne, mętne IPA, oceniane jako jedne z najlepszych w Hiszpanii.
Downfall / Double Dry Hopped IPA / 7,2%
Soup / Citra & Mosaic New England IPA / 6%
Silver Peel / Barcelona Berliner Weisse / 5,2%
Brisket / New England Session IPA / 4,7%
Sire Fail / Coffee Session Porter / 4%
Garage Beer będzie jednym z gości specjalnych najbliższej edycji Beer Geek Madness (07.04.2018). Jeśli chcecie poczuć przedsmak tej piwnej fiesty zapraszamy Was w pierwszy czwartek Nowego Roku na wyjątkowe wydarzenie do Pogromców Meatow. Na 5 naszych kranach, po raz pierwszy w Polsce, zagoszczą wyjątkowe piwa z tego hiszpańskiego browaru. Do tego smaczne tapas w naszej polskiej kreacji i dużo dobrej muzyki. (źródło: Facebook)
Mazowieckie
- Pierwsza premiera 2018! RaISa Bourbon Whiskey BA
- gdzie: Hoppiness Beer & Food, ul. Chmielna 27/31 lok.76 w Warszawie
- kiedy: 4 stycznia 2018 (czwartek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Pierwsza premiera 2018 to mały przedsmak tego co szykujemy dla Was w tym roku, pomalutku rozkręcamy nowy koncept, czyli BARREL AGED PROJEKT!!! (szczegóły projektu zdradzimy już niebawem). Po udanym debiucie RaISy leżakowanej w beczkach po Bowmore Whisky, czas i pora na kolejną beczkową wersję tego piwa. Tym razem nasz RIS trafił do beczek po bourbonie, co nadało piwu aromaty trunku, drewna i wanilii, bardzo mocno rozgrzewające i treściwe piwo. RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged po raz pierwszy poleje się z kranów Hoppiness Beer & Food. W sklepach pojawi się w mocno limitowanej wersji, więc wpadajcie na Chmielną, pijcie i oceniajcie, my oczywiście będziemy cała ekipą 🙂 4 stycznia 2018, godz. 19:00 ZAPRASZAMY (źródło: Facebook)
- Podwójna premiera Rockmilla w Craft Beer Muranów
- gdzie: Craft Beer Muranów – Piwny Świat, ul. gen. W. Andersa 23 w Warszawie
- kiedy: 5 stycznia 2018 (piątek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Zapraszamy na oficjalną premierę dwóch nowych piw z Browar Rockmill. Chociaż właściwie, to jednego z tych piw mogliście już spróbować… przeszło 5 lat temu. Wtedy bowiem Andrzej Miller zdobył tytuł Grand Championa na najważniejszym konkursie piw domowych w Polsce. Rauchbock na podstawie zwycięskiej receptury został uwarzony przez browar w Cieszynie i debiutował 6 grudnia 2012 roku.
Tak o premierowych piwach piszą ich twórcy:
Episode 9: American Lager Citra & Simcoe
12,5blg, 5,2% ABV
Piwo dolnej fermentacji, czyste w profilu i orzeźwiające. Do chmielenia użyliśmy dwóch odmian amerykańskich: Citra i Simcoe. Wszystko zbalansowane w stylu od goryczki po odczucie w ustach. Idealna odpowiedź na szybkie ugaszenie pragnienia w zimowe dni.
Episode 10: Rauchbock
16blg, 6,5% ABV
Koźlak warzony z udziałem słodu wędzonego, nadającego mu aromat ogniska, dymu, wędzonych śliwek, pełny w smaku oraz słodowy. (źródło: Facebook)
- Gzuby w Samych Kraftach!
- gdzie: Same Krafty, ul. Nowomiejska 10 w Warszawie
- kiedy: 5 stycznia 2018 (piątek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Gzub po raz pierwszy oficjalnie w Warszawie!
Zapraszamy na spotkanie w konwencji „Meet the Brewer” – obecni będą obydwaj piwowarzy Jan Staszewski i Wiktor Staszewski. Będziecie mogli z nimi porozmawiać i dowiedzieć się dlaczego browar Gzub powstawał aż 5 lat!
Będą mieć ze sobą 3 piwa:
American Saison ze skórką słodkiej pomarańczy – 12 BLG 5.1% obj. alk.
White APA – 12 BLG 5.1% obj. Alk.
Stout Owsiany z solą himalajską 14 BLG 5.8% obj. alk.
Do zobaczenia! (źródło: Facebook)
- Premiera Luisa z Ziemi Obiecanej w Craft Beer Muranów
- gdzie: Craft Beer Muranów – Piwny Świat, ul. gen. W. Andersa 23 w Warszawie
- kiedy: 6 stycznia 2018 (sobota)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Zapraszamy na oficjalną premierę Luisa z Ziemi Obiecanej. Odwiedzi nas osobiście twórca browaru Łukasz Kierski. Wpadnijcie zbić piątkę i pogadać. Tym bardziej, że Łukasza nie jest łatwo spotkać poza jego naturalnym środowiskiem, czyli browarem. 😉
Luis to wytrawne belgijskie piwo w stylu saison z intensywnym bukietem przyprawowo-owocowym pochodzącym od fermentacji klasycznym, belgijskim szczepem dla tego stylu oraz zastosowania chmielenia amerykańską, owocową Citrą i australijską owocowo-przyprawową Ellą.
Parametry:
Gęstość początkowa:12,5 plato
Alkohol: 5,6%
Zasyp: słód jęczmienny + płatki żytnie
Chmiele: Citra + Ella
Drozdze: White Labs 566 Belgian Saison II (żródło: Brasserie Dupont). (źródło: Facebook)
Pomorskie
- II Sezon GBP – VI Bitwa – Whisky Stout
- gdzie: MORZE PIWA, Skwer Kościuszki 13 w Gdyni
- kiedy: 3 stycznia 2018 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Cześć! Zapraszamy na kolejną bitwę eliminacyjną, tym razem w stylu Whisky Stout.
Od 18tej serwujemy darmowe próbki piwa domowego wraz z kartą do głosowania.
Do boju staną: Piotr Kaleńczuk, Łukasz Pakulski. Serdecznie zapraszamy! (źródło: Facebook)
Wielkopolskie
- Akademia Drożdżowa FM w Poznaniu
- gdzie: Dom Piwa, ul. Mokra 2 w Poznaniu
- kiedy: 6 stycznia 2018 (sobota)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
ADFM powraca z nowym sezonem w 2018 roku. Oczekujcie nowych niesamowitych przygód Waszych ulubionych bohaterów : Gwoździ i bananów, Kalifornijskiej gorączki, Irlandzkich ciemności i innych. Pierwszy odcinek już za niecałe 3 tygodnie w Poznaniu. Postaramy się zadowolić zarówno tych którzy dopiero przymierzają się do używania płynnych drożdży, jak i tych którzy mają już niejakie doświadczenie w tej materii. Z cyklu „dla każdego coś miłego”. Zapraszamy do Dom Piwa – multi-tap Poznań. Impreza organizowana we współpracy z Wielkopolski OT PSPD (źródło: Facebook)