Dziś pierwszy w tym roku Przegląd Piwnych Wydarzeń Tygodnia. W ubiegłym tygodniu wpisu z tej serii nie było – w Święta Bożego Narodzenia zrobiłem sobie przerwę od pisania na blogu, a po świętach doszedłem do wniosku, że w tygodniu międzyświątecznym dzieje się na tyle niewiele, że nie ma sensu tworzyć listy tych nielicznych wydarzeń. 

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email kuba@chmielnik-jakubowy.pl lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).

Zachodniopomorskie

Ach, jak ten czas leci. Rok temu świętowaliśmy narodziny Browaru Rockmill i spijaliśmy premierowe piwa chłopaków. Dzisiaj browar ma już rok, a na koncie wiele wspaniałych trunków. Spotkajmy się zatem by uczcić roczek i życzyć wszystkiego najlepszego na kolejny rock.

Z tej okazji poleją się premierowe piwa:
– Going Dark Barrel Aged Jack Daniels
– Episode 9: American Lager Citra & Simcoe
– Episode 10: Rauchbock

Goście specjalni:
– „Większa połowa” Rockmilla, czyli Andrzej.
– „Mniejsza połowa” Rockmilla, czyli Łukasz (na 98%)

Ponadto szykujemy małą niespodziankę, która jednak pozostanie niespodzianką do soboty 😉 (źródło: Facebook)

Dolnośląskie

Garage Beer Co. – nowa gwiazda hiszpańskiego kraftu! Browar restauracyjny i bar ulokowany w centrum Barcelony, specjalizujący się w nowofalowych, inspirowanych Ameryką piwach, ze szczególnym naciskiem na świeże, aromatyczne, mętne IPA, oceniane jako jedne z najlepszych w Hiszpanii.

Downfall / Double Dry Hopped IPA / 7,2%
Soup / Citra & Mosaic New England IPA / 6%
Silver Peel / Barcelona Berliner Weisse / 5,2%
Brisket / New England Session IPA / 4,7%
Sire Fail / Coffee Session Porter / 4%

Garage Beer będzie jednym z gości specjalnych najbliższej edycji Beer Geek Madness (07.04.2018). Jeśli chcecie poczuć przedsmak tej piwnej fiesty zapraszamy Was w pierwszy czwartek Nowego Roku na wyjątkowe wydarzenie do Pogromców Meatow. Na 5 naszych kranach, po raz pierwszy w Polsce, zagoszczą wyjątkowe piwa z tego hiszpańskiego browaru. Do tego smaczne tapas w naszej polskiej kreacji i dużo dobrej muzyki. (źródło: Facebook)

Mazowieckie

Pierwsza premiera 2018 to mały przedsmak tego co szykujemy dla Was w tym roku, pomalutku rozkręcamy nowy koncept, czyli BARREL AGED PROJEKT!!! (szczegóły projektu zdradzimy już niebawem). Po udanym debiucie RaISy leżakowanej w beczkach po Bowmore Whisky, czas i pora na kolejną beczkową wersję tego piwa. Tym razem nasz RIS trafił do beczek po bourbonie, co nadało piwu aromaty trunku, drewna i wanilii, bardzo mocno rozgrzewające i treściwe piwo. RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged po raz pierwszy poleje się z kranów Hoppiness Beer & Food. W sklepach pojawi się w mocno limitowanej wersji, więc wpadajcie na Chmielną, pijcie i oceniajcie, my oczywiście będziemy cała ekipą 🙂 4 stycznia 2018, godz. 19:00 ZAPRASZAMY (źródło: Facebook)

Zapraszamy na oficjalną premierę dwóch nowych piw z Browar Rockmill. Chociaż właściwie, to jednego z tych piw mogliście już spróbować… przeszło 5 lat temu. Wtedy bowiem Andrzej Miller zdobył tytuł Grand Championa na najważniejszym konkursie piw domowych w Polsce. Rauchbock na podstawie zwycięskiej receptury został uwarzony przez browar w Cieszynie i debiutował 6 grudnia 2012 roku.

Tak o premierowych piwach piszą ich twórcy:

Episode 9: American Lager Citra & Simcoe
12,5blg, 5,2% ABV
Piwo dolnej fermentacji, czyste w profilu i orzeźwiające. Do chmielenia użyliśmy dwóch odmian amerykańskich: Citra i Simcoe. Wszystko zbalansowane w stylu od goryczki po odczucie w ustach. Idealna odpowiedź na szybkie ugaszenie pragnienia w zimowe dni.

Episode 10: Rauchbock
16blg, 6,5% ABV
Koźlak warzony z udziałem słodu wędzonego, nadającego mu aromat ogniska, dymu, wędzonych śliwek, pełny w smaku oraz słodowy. (źródło: Facebook)

Gzub po raz pierwszy oficjalnie w Warszawie! 
Zapraszamy na spotkanie w konwencji „Meet the Brewer” – obecni będą obydwaj piwowarzy Jan Staszewski i Wiktor Staszewski. Będziecie mogli z nimi porozmawiać i dowiedzieć się dlaczego browar Gzub powstawał aż 5 lat!

Będą mieć ze sobą 3 piwa:
American Saison ze skórką słodkiej pomarańczy – 12 BLG 5.1% obj. alk. 
White APA – 12 BLG 5.1% obj. Alk. 
Stout Owsiany z solą himalajską 14 BLG 5.8% obj. alk.
Do zobaczenia! (źródło: Facebook)

Zapraszamy na oficjalną premierę Luisa z Ziemi Obiecanej. Odwiedzi nas osobiście twórca browaru Łukasz Kierski. Wpadnijcie zbić piątkę i pogadać. Tym bardziej, że Łukasza nie jest łatwo spotkać poza jego naturalnym środowiskiem, czyli browarem. 😉

Luis to wytrawne belgijskie piwo w stylu saison z intensywnym bukietem przyprawowo-owocowym pochodzącym od fermentacji klasycznym, belgijskim szczepem dla tego stylu oraz zastosowania chmielenia amerykańską, owocową Citrą i australijską owocowo-przyprawową Ellą.

Parametry:
Gęstość początkowa:12,5 plato
Alkohol: 5,6%
Zasyp: słód jęczmienny + płatki żytnie
Chmiele: Citra + Ella
Drozdze: White Labs 566 Belgian Saison II (żródło: Brasserie Dupont). (źródło: Facebook)

Pomorskie

Cześć! Zapraszamy na kolejną bitwę eliminacyjną, tym razem w stylu Whisky Stout.
Od 18tej serwujemy darmowe próbki piwa domowego wraz z kartą do głosowania.
Do boju staną: Piotr KaleńczukŁukasz Pakulski. Serdecznie zapraszamy! (źródło: Facebook)

Wielkopolskie

ADFM powraca z nowym sezonem w 2018 roku. Oczekujcie nowych niesamowitych przygód Waszych ulubionych bohaterów : Gwoździ i bananów, Kalifornijskiej gorączki, Irlandzkich ciemności i innych. Pierwszy odcinek już za niecałe 3 tygodnie w Poznaniu. Postaramy się zadowolić zarówno tych którzy dopiero przymierzają się do używania płynnych drożdży, jak i tych którzy mają już niejakie doświadczenie w tej materii. Z cyklu „dla każdego coś miłego”. Zapraszamy do Dom Piwa – multi-tap Poznań. Impreza organizowana we współpracy z Wielkopolski OT PSPD (źródło: Facebook)