W Szczecinie ten tydzień upłynie pod znakiem urodzin dwóch piwnych miejsc – Browaru Wyszak oraz pubu The Office. Jeśli chodzi o inne regiony, to do najciekawszych wydarzeń należą otwarcie lokalu Mikkellera w Warszawie oraz Targi Piwowary w Łodzi. 

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).

Reklama

Zachodniopomorskie

Serdecznie zapraszamy do wspólnego świętowania trzecich urodzin Browaru Rodzinnego Wyszak w Szczecinie. (źródło: Facebook)

Dwa lata temu, dokładnie w Dzień Kobiet otworzyliśmy swoje podwoje po raz pierwszy. Czuliśmy, że będzie to coś ważnego. Po tych dwóch latach The Office to nasz drugi dom i tak też go traktujemy. Wszystko po to, byście czuli się tutaj komfortowo i swobodnie. Po to byście mogli tu zasiąść przy szklance znakomitego, starannie wyselekcjonowanego piwa rzemieślniczego.

Zapraszamy was do wspólnego świętowania naszej rocznicy. Na kranach nie zabraknie piw specjalnie zgromadzonych na tą okazję, a i do przekąszenia szykujemy coś specjalnego. Będzie oczywiście cała załoga oraz mała niespodzianka. Zapraszamy! (źródło: Facebook)

Dolnośląskie

Warzymy z jednym z najciekawszych i najbardziej uznanych browarów na świecie. Większość kooperacji De Molena to Imperialne Stouty. Wspólnie uwarzymy coś innego, ale ciągle czerpiąc z ich doświadczeń w piwach wagi ciężkiej. Zapraszamy by nam kibicować!

Wieczorem na Tap Takeover i Meet the Brewer. Gościem specjalnym John Brus. Wraz z team’em naszych piwowarów o dążeniu do doskonałości, eksperymentowaniu i o naszym wspólnym piwie. Zaprasza Browar Stu Mostów & Brouwerij de Molen!

Tap Takeover zapowiada się bardzo ciekawie. Na kranach Niebo i Ziemia, Piekło i Potępienie, Ogień i Płomienie, Bomby i Granaty, Chmiel i Miłość, Słód i Kawa – barley wine i russian imperial stouty uzupełnione najlepszymi APA i IPA. Jedyny taki wieczór. Nie przegapcie – 9/03. (źródło: Facebook)

Co robicie w kolejny weekend (9-11.03)??? My przejmujemy krany w Kontynuacji i planujemy się tam dobrze bawić.??? Razem ze sobą zabierzemy pyszne przekąski idealnie pasujące do naszych piw???? Kto do nas dołącza?
Dodatkowo do przekąsek w prezencie – książeczki z przepisami w których znajdziecie pomysły na idealny wieczór z piwami Warsztatu Piwowarskiego ?? 
Na kranach będzie 11 naszych piw, w tym 2 PREMIERY! Jakie? Wszystkiego się dowiecie po kolei 🙂 (źródło: Facebook)

Czas trochę rozruszać imprezę!

W piątek 9 marca krany w AleBrowarze przejmuje Browar Kingpin i dopiero wtedy zobaczycie co znaczy prawdziwy rock’n and roll. Panowie przygotowali specjalnie dla nas mieszankę dobrze znanych klasyków z ich sztandarowymi sztosami. 

Na imprezie oczywiście pojawią się przedstawiciele browaru, więc was też nie może zabraknąć.

Pamiętajcie widzimy się w piątek o 20:00! (źródło: Facebook)

Sześć lat temu w Browarze Widawa wybito pierwszą warkę piwa, z tej okazji mamy dla Was niebywałą moc atrakcji! 
Przez cały dzień do Waszej dyspozycji będzie nasz piwowar, który chętnie opowie o tym jak się warzy piwo, jak je degustować i łączyć z jedzeniem oraz oprowadzi po browarze. 
Od godziny 18:00 zapraszamy do „stołu piwowara” Będą opowieści o browarach na świecie, z którymi warzyliśmy piwo i o tych które odwiedziliśmy. Degustacje piw przywiezionych z podróży i oczywiście urodzinowy tort! (źródło: Facebook)

Ostatnia bitwa zakończyła część eliminacyjną trzeciego sezonuPiwoWarZone. Walczyło 24 piwowarów, z czego połowa zakwalifikowała się do dalszych potyczek.

Przed nami pierwsza z dwóch bitew ćwierćfinałowych, która zostanie rozegrana w Szynkarnia – local food & multitap. Piwowarzy nie mają tym razem narzuconego stylu, mają zaś temat przewodni jakim jest „SUMO”. Zadaniem piwowarów jest zaprezentować piwo, które w charakterze, rodzaju użytych surowców lub dodatków, nawiązuje do tematu przewodniego. Ograniczeniem jest jedynie ekstrakt początkowy w granicach 13-16 blg.

Zapraszamy wszystkich miłośników piwa kraftowego jak i Kraju Kwitnącej Wiśni do wspólnej zabawy. (źródło: Facebook)

Kujawsko-Pomorskie

Na to wydarzenie czekaliśmy bardzo długo! W końcu udało się dograć termin i atrakcje. I tak oto w sobotnie, lutowe popołudnie powitamy w Bydgoszczy jeden z najlepszych polskich browarów- 
Pracownia Piwa! Ekipa zjawi się u Nas i weźmie we władanie nasze krany i Wasze podniebienia. Będzie kilka grubych niespodzianek i atrakcji o, których pisać będziemy Wam na bieżąco. Na pewno warto będzie wpaść i przybić piąteczkę. Zapraszamy! (źródło: Facebook)

  • Piwobranie – poznaj smak prawdziwego piwa w Bydgoszczy

Spotkajmy się 9 i 10 marca by poznać smak prawdziwego piwa. 
Miejsce wydarzenia podamy niedługo. Szukamy odpowiedniego klimatu dla tego eventu 🙂

Piwobranie – to szeroki projekt, skupimy się na jednym – piwie – jak ono powstaje, dlaczego tak dużo go pijemy , jego rodzajów jest tak wile – że nie sposób przyjść się napić. Warzone w małej ilości, unikalne, wyjątkowe, dostosowane wyrobionych gustów.
Będą wystawcy – browary, będzie coś zjedzenia. 

a nie ma, co się rozpisywać… po prostu trzeba przyjść się napić. 

Nie istnieje dobra definicja browarów-rzemieślniczych, których nie zabraknie. Mikrobrowary, browary restauracyjne i kontraktowe (nieposiadające fizycznego browaru), warząc piwo, kierują się zwykle zupełnie inną filozofią. To małe, często rodzinne firmy, w których pracują samoucy, nierzadko prześcigający wiedzą niejednego „profesjonalnego” piwowara wspomaganego działem marketingu. Czasem są to amatorzy, dopiero uczący się prowadzić firmę i twardych reguł rynku. Warzone przez nich piwa są czasem lepsze, czasem gorsze i choć smakują wielu, na pewno nie są dla wszystkich. Aby dojrzeć, potrzebują czasu i uwagi. I z czasem, – kiedy piwowar zdobywa doświadczenie – stają się coraz lepsze. Poślednie browary często próbują podrabiać styl i markę browarów rzemieślniczych, jednak nie są w stanie podrobić ich filozofii. (źródło: Facebook)

Łódzkie

Lubisz piwo? 
My nie tylko lubimy piwo, ale sprawimy, że wy polubicie je jeszcze bardziej!

Piwowary – Targi Piw Regionalnych i Browarnictwa 
9 – 10 marca 
Piątek 14:00 – 24:00 
Sobota 13:00 – 24:00 
Hala Expo, al. Politechniki 4 

Wstęp: 11 złotych
KUP BILET ONLINE 
http://bilety.interservis.pl/index.php/repertoire.html?id=4

#Piwowary2018

Wydarzenie odbywa się nieformalnej atmosferze, odbiegającej od standardowych targów.
Przygotowujemy dla was spotkania z browarami regionalnymi, rzemieślniczymi oraz kontraktowymi, od których będziecie na miejscu mogli spróbować wielu gatunków piwa oraz zrobić zakupy do domu.

W programie znajdą się kursy sensoryczne I i II stopnia, Akademia Drożdżowa, Giełda Birofiliów oraz spotkania, wykłady i prelekcje blogerów i znawców piwa.

Kursy sensoryczne

Z myślą o miłośnikach piwa organizatorzy PIWOWARÓW przygotowali kursy sensoryczne. Poprowadzi je sędzia piwny klasy eksperckiej Michał Zieliński, który opowie miedzy innymi o podstawowych wadach piw, scharakteryzuje surowce piwowarskie oraz przedstawi typologię stylów piwnych.
http://piwowary.com.pl/?page_id=52

Giełda Birofiliów
Giełda kolekcjonerska, to miejsce, gdzie można kupić, sprzedać, wymienić akcesoria związane z piwem, a także poznać ludzi o podobnych zainteresowaniach. Można tu spotkać kolekcjonerów podkładek pod kufle, etykiet, kapsli, otwieraczy, wszelkiego rodzaju szklanek i kufli oraz pozostałych piwnych gadżetów. Giełda to idealne miejsce dla pasjonatów, jak i dla osób dopiero chcących rozpocząć przygodę z piwnym kolekcjonerstwem.

Konkurs piwny

Po raz drugi Bractwo Piwne przeprowadzi konkurs o Złoty Medal Targów. Prezentowane piwa oceniać będzie 18 zawodowych sędziów, a nagrody zostaną przyznane w 5 kategoriach. Będą to: Hoppy Black Ale, Polskie Niepodległościowe Pale Ale (Independence Polish Pale Ale), Piwo Świąteczne (X-mas Ale), Porter Bałtycki, Witbier, New England IPA. Swoje ulubione piwo wybiorą także odwiedzający targi.

Strefa chillout

Aby zapewnić dobrą atmosferę do poznawania piwnego świata w Nowej Hali EXPO zaaranżowana zostanie specjalna „strefa odpoczynku z kuflem w ręku”. Do dyspozycji odwiedzających wydarzenie będą także stoiska z zakąskami do piwa, aromatyczną kawą oraz food trucki.

STREFA BROWARÓW I CYDRÓW:
Antybrowar
Beer Bros.
Brokreacja
Browar Amber
Browar Brodacz
Browar Czarny Kot
Browar Dziki Wschód
Browar Fortuna
Browar Grodzisk
Browar Kazimierz
Browar Koreb
Browar Kormoran
Browar Largus
Browar Łąkomin
Browar Nepomucen
Browar Piwoteka
Browar ROCH
Browar Świebodzin
Browar Rzemieślniczy Rzeka Piwa
Browar Staropolski
Browar Szpunt
Browar wBrew
Browar Witnica S.A.
Browar Za Miastem
Doctor Brew
EDI – Browar Regionalny
Klubopiwiarnia
Spirifer – Browar
Cydr Smykan
Cydr Jabłkowy

STREFA CHILLOUT:
Migrand -Food Truck On tour-
The Meat Makers Poland
Arizona Pastrami
Best Burgers
Coffee Runner

STREFA BRANŻOWA:
Malteurop Polska
Bractwo Piwne
Łódzki Oddział PSPD
Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Piwoszarnia
Stack Cup Polska / Brandmaker (źródło: Facebook)

Mazowieckie

Już 9 marca o godzinie 19, RUDA W AMERYCE (Orange IPA) premierowo zagości w stolicy! Duża dawka cytrusów w połączeniu z amerykańskim chmielem to tylko początek egzotycznej podróży…Tego wieczoru piwa Browaru De Facto, specjalnie dla Was, popłyną szerokim strumieniem na 6 kranach, oczywiście przy udziale piwowara! Sam nawarzył piwa, ale sam nie da rady wypić 😉 Pomożecie? (źródło: Facebook)

  • Mikkeller Bar Warsaw Grand Opening!
    • gdzie: Mikkeller Bar Warsaw, ul. Chmielna 7/9 w Warszawie
    • kiedy: 9 marca 2018 (piątek)
    • wstęp wolny
    • wydarzenie na Facebooku

W końcu! Po długich miesiącach oczekiwania – otwieramy dla Was drzwiMikkeller Bar Warsaw już 10 marca!

Zaczniemy równo o 11:00, inaugurując działalność Mikkeller Running Club Warsaw. Pierwszy bieg poprowadzi sam Mikkel Borg Bjergsø – założyciel i właściciel Mikkeller HQ. Po zakończeniu biegu – wszyscy jego uczestnicy jako pierwsi odwiedzą nowo otwarty bar, a każdy z nich dostanie od nas jedno, regenerujące piwo 🙂

O 14:00 otworzymy nasze drzwi dla wszystkich gości. Nasz Chef Przemek Dłuski przygotuje dla Was pyszne, pełne wędzonki i znakomitej jakości mięsa menu. Przygotowujemy dla Was CHORĄ ilość niesamowitych kegów i butelek, o których opowiemy Wam w ciągu nadchodzących tygodni. A dla pierwszych 300 gości – szykujemy powitalne piwo w prezencie 🙂

Szykujcie się na Mikkeller Bar Warsaw Grand Opening!, będzie się działo!

TAP LIST / 10.03

  1. Mikkeller Spontanwarsaw
  2. Mikkeller Ich Bin Berliner Weisse Organic Passionfruit
  3. Mikkeller Weird Weather Hazy IIPA w. lactose
  4. Mikkeller Spontanquadrupelraspberry
  5. Mikkeller Spontanhexadrupelblueberry
  6. Mikkeller Beer Geek Vanilla Maple Shake 2017
  7. WarPigs Wheezin’ The Juice
  8. WarPigs Smoldering Holes Bourbon BA
  9. Hill Farmstead Florence 2017
  10. Hill Farmstead Anna 2017
  11. Hill Farmstead Arthur 2017
  12. Surly Darkness 2017
  13. Omnipollo Jesus Mud / Omnipollo Magnus Opus
  14. AleSmith Speedway Stout Vietnamese Coffee 2015
  15. Perennial Abraxas 2017
  16. Artezan Samiec Alfa 2016 (b2)
  17. Pracownia Piwa Korczan Pracownianu
  18. Rockmill 1st Anniversary
  19. Browar Zakładowy Podwójny Wniosek Urlopowy
    20.

(źródło: Facebook)

Holenderski browar Brouwerij de Molen to legenda, instytucja, jeden z pionierów piwnej rewolucji w Europie, działający od 2004 roku. I z roku na rok są uważani za czołowy browar na świecie. Wpadają do Polski na serię kranoprzejęć i kooperacyjne warzenie z Browar Stu Mostów. I jak się domyślacie jedno z kranoprzejęć będzie u nas! Odwiedzi nas John Brus, a na kranach pojawi się osiem piw z De Molen, wsparte przez kilka piw z browaru Stu Mostów.
Czego się spodziewać na kranach?
1. Cher & Choco – imperialny stout z kakao i wiśniami
2. Amarillo – imperialna IPA, zgadnijcie na jakim chmielu? 😉
3. Hugs & Kisses – sesyjna IPA
4. Oye & Ohja – porter bałtycki
5. Bommen & Granaten – barley wine
6. Quirks & Qunine – gin&tonic saison
7. Vuur & Vlam – IPA
8. Hemel & Aarde Bowmore BA – imperialny stout

Pomorskie

Cześć! Zapraszamy na kolejną bitwę ćwierćfinałową w niezwykle tajemniczym stylu – Gruit! Piotr Kaleńczuk oraz Michał Piotrowski będą się pojedynkować w środę 7.03.od 18tej!
Darmowe próbki, piwo do wygrania i możliwość oceny domowego trunku!
Do zobaczenia na Skwerku! (źródło: Facebook)

Reklama