Po raz drugi tej zimy załapałem jakiegoś bakcyla i rozłożyło mnie jakieś wredne choróbsko. Przygotowanie dzisiejszego przeglądu szło mi dziś jak po grudzie. Przepraszam, jeśli coś istotnego przeoczyłem i zapraszam do przesłania mi stosownej informacji na priwie, ale w komentarzach. Niezwłocznie się poprawie ;). 

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).

Reklama

Zachodniopomorskie

W ostatnim ćwierćfinale zmierzą się: Krzysztof Pronobis i Piotr Dowlasz. Kolejny raz sięgamy po niemiecką klasykę. Tym razem będzie to Altbier – bursztynowe piwo fermentacji hybrydowej o słodowym charakterze i wyrazistej goryczce. Rzadka rzecz, więc z pewnością warto spróbować.

Zapisy: szczecinskaligapiwowarow@gmail.com (źródło: Facebook)

Dolnośląskie

ART#16 Blueberry Foreign Extra Stout Nitro – efekt współpracy Stu Mostów z Polish Berry Cooperative – europejskim liderem produkcji borówki oraz organizatorem VI Konferencja Borówkowa.

Tradycyjne piwo z wysp ożywione dodatkiem borówek BerryGood słodkiej odmiany Rubel. Połączenie aromatów gorzkiej czekolady, kakao i owoców. Słodycz skontrowana palonością pochodzącą od słodów. Aksamitna tekstura jako efekt azotu. NIEWSTRZĄŚNIĘTE, MOCNO WLANE! Więcejhttps://100mostow.pl/blog/2018/02/20/art16

Wyjątkowe piwo i wyjątkowa premiera. Szukajcie wydarzeń w swoim mieście. Jeśli nie chcecie niczego przegapić zaproście tutaj i/lub zaznaczcie w obserwowanych opcje „wyświetl najpierw” ✓ (źródło: Facebook)

Jeśli mieliście jakieś plany, to jest czas żeby je zmienić. Takie wydarzenie nie powtarza się zbyt często. 
Drugiego marca z 14 kranów w Kontynuacji poleje się piwo jednego z czołowych polskich browarów rzemieślniczych Browar Artezan. Oprócz samego piwa, listę obecności podpisze też ekipa browaru. 
Będzie się działo! (źródło: Facebook)

ART#16 Blueberry Foreign Extra Stout Nitro z Browar Stu Mostów – to efekt współpracy Stu Mostów z Polish Berry Cooperative – europejskim liderem produkcji borówki oraz organizatorem VI Konferencja Borówkowa.

Tradycyjne piwo z wysp ożywione dodatkiem borówek BerryGood
słodkiej odmiany Rubel. Połączenie aromatów gorzkiej czekolady, kakao i owoców. Słodycz skontrowana palonością pochodzącą od słodów. Aksamitna tekstura jako efekt azotu. NIEWSTRZĄŚNIĘTE, MOCNO WLANE! (źródło: Facebook)

Małopolskie

Tego jeszcze w Krakowie nie było!

Craftownia – Krakowski Wielokran zaprasza na Weekend z krakowskimi browarami rzemieślniczymi.

O co chodzi?
Zaprezentujemy Wam szeroki przekrój piw z naszego miasta.
Z 18 kranów będziemy lali tylko piwa z krakowskich browarów, zarówno stacjonarnych jak i kontraktowych.

Piwo rzemieślnicze to przede wszystkim ludzie, dlatego
w piątek i sobotę ekipy browarów pojawią się u nas osobiście. Będziecie mieli okazję poznać rzemieślników, którzy stoją za Waszymi ulubionymi piwami.
Zachęcamy do zabawy we wspólnym gronie, wymiany doświadczeń, zadawania pytań.
Przybijajcie piątki i bierzcie autografy 😀

W wydarzeniu biorą udział następujące browary:
1. Brokreacja
2. Browanza
3. Browar Dwie Wieże
4. HUTA PIWA
5. Browar Kazimierz
6. Browar Marcel
7. Piwojad
8. Browar PiwoWarownia
9. Pracownia Piwa
10. Tattooed Beer
11. TEA Time Brewpub
12. Browar Twigg (źródło: Facebook)

Zapraszamy na drugą edycję specjanej kolacji degustacyjnej „Beer is the new wine”, podczas której ponownie będziemy parować potrawy przygotowane przez szefa kuchni Sissi, Macieja Leonkiewicza, z piwami rzemieślniczymi. Tym razem naszym partnerem będzie krakowski browar kontraktowy Browanza

Browar Browanza miał swoją premierę na jesieni 2016 roku, by już w 2017 roku zdobyć 2 srebrne medale na Konkursie Piw Rzemieślniczych w kategoriach Saison oraz East Coast IPA. 

Podczas kolacji, założyciel i piwowar Browanzy, a jednocześnie sędzia piwny Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz Beer Judge Certification Program, Mateusz Wachowicz, opowie nam nie tylko o degustowanych trunkach, ale o piwie w ogóle.

MENU:
1) Dojrzewający ser kozi (Serowarnia „Magdalenka”), długo pieczony antrykot, focaccia
Piwo 1 – I’m easy (session IPA)
Piwo 2 – Enjoy Oatmeal! (Sherry Oatmeal Stout)
3) Kaczka (sous-vide), konfitura z borówki i jałowca, karmelizowana gruszka
Piwo 3 – Bear with a beer (Belgian Brown IPA)
4) Żeberka wieprzowe w domowym sosie barbeque, muślinowe puree z ziemniaków, papryczki piklowane
Piwo 4 – TBA
5) Francuska tarta cytrynowa, lody z trawą cytrynową i imbirem
Piwo 5 – TBA (źródło: Facebook)

Wpadajcie na imprezę, podczas której 8 kranów zajmie znany i lubiany Browar Rockmill, zaś 4 nalewaki pozostaną w rękach Trzech Kumpli, z którymi wszyscy jesteśmy „Zapanbrat” !

Rozkład jazdy na kranach to istna bomba ! 

Trzech Kumpli – Browar Lotny
1. Ragnar – pierwsza warka ( ostatnia beczka w Polsce ! ) 
2. Ragnar – nowa warka przedpremierowo !
3. Pan IPAni przez zest cytrusowy !
4. Pils
5. Idiota w przedpremierze ! 

Browar Rockmill
1. Juicy Delight
2. Juicy Melody
3. Juicy Symphony
4. Episode 12: Hazy IPA Citra & Galaxy
5. Maverick
6. CaliforniCATion
7. Florida Passion
8. Black Noble

Bum ! ?? (źródło: Facebook)

Mazowieckie

W sobotę, 3 marca mamy zaszczyt zaprosić Państwa na Podwójną premierę nowych, prawdziwych rarytasów z Browar Łańcut

Pierwszy z nich to Przybij Piątkę, AIPA z 5 rodzajami zbóż. Mamy tu słód jęczmienny, żytni, pszeniczny, ryż oraz płatki owsiane 🙂 15,4 BLG oraz 6,3%. 
Drugie premierowe piwo to, Czarna Poleczka, Owsiany Stout z Czarną Porzeczką. Brzmi dobrze? Zapraszamy do degustacji oraz oczywiście na spotkanie z przedstawicielami browaru 🙂 

Aby tradycji stało się zadość, przygotujemy specjalne dania w ramach foodpairingu. Będziemy informować o smakołykach Patrizia 😉 Na razie możemy zdradzić, że będzie szponder wołowy z porzeczkowym demi-glace. 
Do zobaczenia! (źródło: Facebook)

Pomorskie

Cześć! Razem z Warsztat Piwowarski zapraszamy na kranoprzejęcie w Morzu.

Przegląd zapowiada się bardzo szeroki stylowo, oczywiście zapewniamy atrakcje, dobrą zabawę i świetne piwa!

Do zobaczenia na Skwerku! (źródło: Facebook)

Powoli odmarzamy po zimowej stagnacji. W związku z tym, chcielibyśmy zaprosić Państwa w piątek 2.03 do naszych przyjaciół w AleBrowar Gdynia iAleBrowar Wrocław u których to przejmiemy krany! Zaprezentujemy nasze aktualne pozycje (min. pierwsze piwo z serii Playground), oraz przedpremierowo naszego Imperialnego Milk Stouta i to w specjalnej wersji, która pojawi się tylko na tej imprezie! Oczywiście podczas całego wydarzenia będziemy do waszej dyspozycji – Tomek we Wrocławiu, a Karol w Gdyni! Zapraszamy na wspólny, spokojny wieczór przy piwie! Do zobaczenia 😉 (źródło: Facebook)

Pierwszy wypad totalnie udany ? Tak jak obiecaliśmy, zbieramy się na następny ? Dla tych podejrzliwych, jak wygląda wypad do AleBrowar, mamy mały ReCap z pierwszej wyprawy ?

⬇⬇Reszta bez zmian ⬇⬇

Jeżeli od piwa oczekujecie doznań, a nie tylko alkoholu, to bankowo nie raz wybraliście AleBrowar ?
Chłopaki od kilku lat, przelewają swoją pasję do kegów i butelek, dla Hop Headów i Hop Headek jak Wy ?
Butelki na pewno kojarzycie, bo trzymaliście je w rękach, do lokaluAleBrowar Gdynia zajrzeliście? Może nie, nie wiemy, ale polecamy, bo w atmosferze tylko chmiel i chill ?

Ale Hey, byliście kiedyś świadkami narodzin ulubionych kraftów?
Poland by Locals i AleBrowar mają dla Was propozycję:
? Zabierzemy Was na włości browaru AleBrowaru i pokażemy od kuchni jak chłopaki warzą swoje piwka!
W skrócie:
✅ Spotkamy się pod AleBrowar Gdynia.
✅ Zapakujemy się do vintagowego Ikarusa (ok. 1h jazdy). Spokojnie, mamy przygotowany quiz z piwnymi nagrodami.
✅ Michał i Arek oprowadzą nas po swoim browarze, gdzie nakarmią naszą piwną ciekawość.
✅ Nieskromna degustacja: 5 aktualnie warzonych piw, +1 enigma, która skrzętnie chowana jest w czeluściach browaru!
✅ Po części oficjalnej, rozpalimy BBQ, zjemy autorską karkówkę i wymienimy się wrażeniami.

AleBrowar przygotuj się, here we come! vol.2 ? (źródło: Facebook)

Śląskie

Kolejny krok milowy za nami 😀 Pomysł który kiełkował w naszych głowach od samego otwarcia dobregochmielu w końcu zostaje zrealizowany. Batalia papierologiczna trwała jak zwykle zbyt długo ale się udało 😀

JAKO JEDYNI NA GÓRNYM ŚLĄSKU OFERUJEMY LANE PIWA W SKLEPIE SPECJALISTYCZNYM!

Ruszamy zatem z kopyta 🙂
* 3 rotacyjne krany
* Chłodnia do przechowywania kegów
Dzięki tej opcji dostaniecie najświeższe piwa dostępne na rynku 🙂

Selekcje będziemy prowadzili dla Was bardzo dokładnie, jednak liczymy także na wasz udział w wybieraniu zarówno browarów jak i piw, które będą u nas gościły w przyszłości.

Kolejną świetną informacją jest to, że stajemy się elementem projekt Browar PINTA – PINTA MIESIĄCA. Co miesiąc na naszym kranie pojawiać się będzie eksperymentalna nowość prosto od Ojców piwnej rewolucji w Polsce 😉

A teraz konkret (no prawie :P) – co mamy dla Was.

Pierwszym z zaprezentowanych piw będzie PINTA MIESIĄCA Marca z Browaru Pinta – co to będzie dowiecie się niebawem.

Na kolejnym kranie pojawi się najnowsze dzieło Browar Monsters – Willy Tonka – Milkstout uwarzony z udziałem ziaren tonki. Gładkie i kremowe, dlatego sporą część zasypu stanowią płatki owsiane. Piwo jest słodkie, dzięki dodatkowi laktozy, a miks palonych i czekoladowych słodów, wspierany dodatkiem dużej ilości ziaren kakaowca, powoduje, że piwo jest na maksa czekoladowe 🙂

Trzecim wyjątkowym piwem, od którego zaczynamy naszą i waszą przygodę z piwami lanymi w naszych skromnych prograch będzie Nagie Piwo z Browaru Pracownia Piwa. To kooperacja z Nago Sushi & Sake, specjalistami od sake i kuchni japońskiej. W piwie pojawiły się wiśnie, trawa cytrynowa i liście shiso (Pachnotka zwyczajna). Shiso smakuję trochę jak kmin rzymski (kumin) oraz ziele angielskie, z lekką, ziołową – miętową nutą

Zapraszamy Was serdecznie na #DOBREKRANOOTWARCIE

Pamiętajcie – to dopiero początek (źródło: Facebook)

Warmińsko-Mazurskie

Serdecznie Zapraszamy 3 marca (sobota) na godz. 19:00 do Browarni Stara Warszawska w Olsztynie na Premierę West Coast Double IPA „Pan Demonium” z Browaru DZIKI KOCUR

West Coast Double IPA w naszym wydaniu to wytrawne, jasne IPA z potężną goryczka 100 IBU i dużą ilością alkoholu 8% zamknięte w wysoko pijalny trunek gdzie smaki i aromaty pochodzą z chmieli: Mosaic, Citara i Columbus wnosząc do piwa aromaty i smaki grejpfruta, mango, owoców tropikalnych (źródło: Facebook)

Reklama