Centrum wydarzeń piwnych w Polsce jest w tym tygodniou województwo pomorskie – naliczyłem ich tam najwięcej. Tym razem, co zdarzało się ostatnio rzadko, zabrakło niestety województwa zachodniopomorskiego. No, ale trudno. A Wy wybieracie się gdzieś?

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email kuba@chmielnik-jakubowy.pl lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).

Dolnośląskie

SALAMANDER Blueberry Berliner Weisse. Warzony we współpracy z plantatorami z Polish Berry Cooperative. Premiera w trzech regionach, w których zlokalizowane są plantacje PBC. Piwna Stopa zaprasza Wielkopolskę, Lord Jack Rzeszów – Podkarpacie, Św.Michał – pub regionalny – Lubelszczyznę.

Wspólnie wybraliśmy odmianę Chandler. Borówki w wersji schłodzonej szybko, jeszcze na plantacji. Tak zbierane dłużej zachowują walory świeżo zebranych owoców. Dzięki HopGun’owi wydobyliśmy z nich wszystko. Piwo ma piękny borówkowy kolor, jest lekko kwaskowe i bardzo orzeźwiające.

Zaczniemy w Berlinie, podczas największych na świecie targów branży owocowo-warzywnej Fruit Logistica. Zaprosimy importerów polskiej borówki z całego świata. Razem wzniesiemy toast za sukces dwóch branż, które są wizytówką Polski! Kawałek lata w środku zimy!

Foodpairingowo uroczysty bankiet obsłuży Concept Stu Mostów. Partnerem premiery BRLO Brwhouse, który będzie gospodarzem after party dla wspólnych przyjaciół i partnerów. W Berlinie wiedzą, że nasze owoce jagodowe i piwo rzemieślnicze są eksportową wizytówką. Będziemy wspólnie promować jakościowe podejście i produktową innowacyjność. (źródło: Facebook)

Zapraszamy na pierwsze w tym roku kranoprzejęcie! Tym razem odwiedzi nas Browar Spółdzielczy z Pucka! Oprócz selekcji piw ze standardowej oferty browaru będzie na Was czekał prawdziwy #sztos a także długo oczekiwana premiera… o której nie możemy jeszcze powiedzieć ani słowa 🙂 Ale jeśli pamiętacie zeszłoroczny szał na piwa wymrażane od browaru, to możecie domyślić się, że warto czekać! 

Oprócz piw czekać na Was będą także specjalnie przygotowane na to wydarzenie przekąski a także konkursy z nagrodami, które przywiozą dla Was przedstawiciele browaru. Oczywiście będzie też można zamienić z nimi parę słów i dowiedzieć się co sprawia, że Browar Spółdzielczy jest wyjątkowy pośród wszystkich browarów rzemieślniczych w Polsce. 

Zapamiętajcie datę: startujemy 9 lutego o godzinie 19. Nie może Was zabraknąć. Zapraszamy do śledzenia wydarzenia, gdzie stopniowo będziemy ujawniać wszystkie niespodzianki! (źródło: Facebook)

Rzemieślnicze sery, wędliny, pieczywo, ostre sosy domowe i do tego dobre piwo w industrialnej atmosferze naszej fabryki – to nasza recepta na zimową sobotę 10 lutego:-) Zapraszamy na degustację od wczesnego popołudnia, a dla chętnych wieczorem impreza przy muzyce z możliwością potańczenia 🙂

W panelu biorą udział:
– piwa z Warsztatu Piwowarskiego
– Sery Lutomierskie
– ProjektSos
– Kumin. Domowa Piekarnia
– Masarnia 3xM

Przygotujemy dla Was zestawy degustacyjne w cenie 6 zł (np. tacka różnych serów, czy wędlin, piwo: 6 próbek lub cała butelka). 
Będzie też możliwość zakupu części produktów na wynos oraz zaczerpnięcia łyka wiedzy o produkcji 🙂

Dalsze szczegóły wkrótce – zainteresowanych prosimy o zapisy mailem: biuro@warsztatpiwowarski.p(źródło: Facebook)

  • Akademia Drożdżowa FM we Wrocławiu
    • gdzie: Kontynuacja, ul. Ofiar Oświęcimskich 17 we Wrocławiu
    • kiedy: 11 lutego 2018 (niedziela)
    • wydarzenie na Facebooku

ADFM powraca do Wrocławia. Tym razem z nieco zmienionym i odświeżonym programem. Ale spokojnie : o drożdżach wciąż będzie sporo 🙂 Więcej szczegółów ujawnimy bliżej terminu imprezy (źródło: Facebook)

Łódzkie

Świętujemy nasze czwarte urodziny, zapraszamy! 🙂 (źródło: Facebook)

Małopolskie

Pierwsze kranoprzejęcie w BroPubie przed nami!

Na dobry początek zaprosiliśmy ziomeczków zza miedzy – Pracownia Piwa. Z kranów poleje się ich kilka topowych wywarów (szczegóły niebawem), a Wy będziecie mogli spotkać się z nimi osobiście, zadać pytania i zbić piątkę.

Zapraszamy już 9 lutego na Stradomską 11! (źródło: Facebook)

Mazowieckie

Piwna rewolucja wymaga kreatywności! Dlatego powstało Radiowo. Co powiecie na Belgian Specialty Hazy IPA z Browar Karuzela? To połączenie stylu belgijskiego z wyraźnie zaznaczoną słodowością, aromatami owocowo-kwiatowymi wraz nutami przyprawowymi oraz amerykańskiego chmielu .

Duża ilość surowców niesłodowanych w tym płatków owsianych nadaje piwu delikatną pełnię oraz powoduje zmętnienie. Natomiast zdrowa porcja świeżo startej skórki z cytryn nadaje piwu rześkość oraz cytrusowy sznyt!

To wszystko aż prosi się o piękną, równie zwariowaną, co nazwa i styl, muzyczną oprawę. Co powiecie na premierę w stylu funk, boogie, groove? Zaczynamy w sobotę o 20:00 w partnerskim tap barze i restauracji Eufemia, a o godzinie 21:00 wpadnie zaprzyjaźniony DJ FreedomSound z Funky Duck. Ten rytm pasuje idealnie do Radiowa! (źródło: Facebook)

Pomorskie

Zapraszamy na pierwszy ćwierćfinał, w jakże atrakcyjnym stylu jak West Coast IPA! Przemysław Sudziarski z Grzegorz Krzyżankowski kontra Macias Kowalczyk. Zapowiada się mocny pojedynek! Do zobaczenia na Skwerku! (źródło: Facebook)

Browar wBrew, czyli Jarek, Paweł i Michał przejmą krany w Spółdzielczym 9.02 (piątek)! Chłopaki zabiorą ze sobą 2 premierowe piwa, ale o tym później… 

Dołączajcie do wydarzenia, aby być na bieżąco! (źródło: Facebook)

? Już 9.02 widzimy się w CATHEAD Multitap w Gdańsku gdzie zrobimy Kranoprzejęcie!
Mało tego…
Kolejna premiera przed Wami!
Tym razem Raspberry Milkshake IPA ??
Halo halo to jeszcze nie koniec!
Gościem specjalnym będzie Tomasz Kopyra z blogu blog.kopyra.com

Więcej szczegółów wkrótce !

#DOBRYBRU (źródło: Facebook)

Koniec karnawału będziemy w tym roku świętować z pysznym jedzeniem i dobrym piwem! 

W tym roku postanowiliśmy zorganizować trochę innego Śledzika razem zRestauracja Sztuczka i zaprzyjaźnionymi browarami z Browar BIRBANT,Browar Deer BearBrowar KingpinHimburgs BraukunstkellerBrowar WidawaJan Olbracht Browar Rzemieślniczy

Będzie to to pierwsza w historii kooperacja siedmiu topowych browarów, połączona z kolacją degustacyjną przygotowaną przez Szefa Jacka Koprowskiego, podczas której, każdy piwowar-właściciel, osobiście opowie o stworzonym przez siebie piwie. Dodatkowo podczas tego wieczoru światową premierę będzie miało nasze nowe piwo, Johnny Sour z Ananasem a dwa piwa które będą serwowane znajdują się na liście 50 najlepszych piw w swojej kategorii wg portalu ratebeer.com. (źródło: Facebook)

Maryensztadt rusza na wybrzeże by przejąć krany pubu Graciarnia
To będzie wyjątkowe wydarzenie, bo oprócz tego że napijemy się razem piwa, to zagramy w planszówki. Graciarnia słynie bowiem z połączenia dobrego piwa i świetnej zabawy przy grach planszowych. Tego dnia porzucamy elektronikę i integrujemy się, ruszając szare komórki 🙂 
Kibicujemy i wspieramy takie inicjatywy 🙂 
Już niebawem zdradzimy co pojawi się na kranach! 

startujemy o 18:00 
Zapraszamy do Gdańska ul. Dmowskiego 15 (źródło: Facebook)

Zapraszamy na warsztaty słodowej sensoryki z Pawłem Leszczyńskim zViking Malt

Paweł Leszczyński jest piwowarem domowym i certyfikowanym sędzią piwnym, specjalizuje się w szkoleniach sensorycznych. Jako doradca ds. browarów rzemieślniczych pracuje w słodowni Viking Malt. Jest też współorganizatorem Warszawskiego Festiwalu Piwa.

– Analiza sensoryczna jest jedną z podstaw, po jakie może sięgnąć piwowar wybierając słód – podkreśla Paweł Leszczyński. – Jego smak i aromat w dużej mierze wpływa na ostateczny smak piwa. Zależy nie tylko od procesu słodowania i użytej przy tym technologii, ale też od odmiany jęczmienia i warunków uprawy. Kluczowa w procesie produkcji jest wieloletnia współpraca słodownika z rolnikami. W testach sensorycznych możliwa jest ocena barwy i homogeniczności ziarna oraz zapachu i smaku słodów. Na ćwiczeniach ocenimy słody polskie z tegorocznych zbiorów oraz fińskie słody karmelowe – podsumowuje Paweł Leszczyński.

Podczas Warsztatów Zwiedzimy również Browar Port Gdynia 
z degustacją nowych Piw prosto z tanków, oraz dań na bazie słodów! (źródło: Facebook)

Wielkopolskie

Prawda, że dawno nie było premiery piwa uwarzonego przez nas w kooperacji?
Frankie goes to Hollyfoot to owoc kooperacji z browarem Piwowarownia. Piwo powstało ku czci Franka Taylora, założyciela jednego z najwspanialszych londyńskich pubów Real Ale – The Royal Oak, wielbiciela ciemnych piw i whisky, mentora, który w znaczny sposób przyczynił się do powstania Piwnej Stopy (źródło: Facebook)