fot. Browar Fortuna/Facebook

Browar Fortuna rozpoczął nowy projekt mający połączyć świat piw leżakowanych w beczce oraz kawy. Na początek nawiązał współpracę z palarnią Fonte, w ramach której do beczki po Komesie Wymrażanym Barley Wine wsypano zielone ziarna kawy, które leżakowano w ten sposób przez kilka tygodni. Efekt tej kooperacji już jest dostępny w sprzedaży.

Do tego eksperymentu użyto kawy z Hondurasu, a dokładniej ziarna odmiany Red Catuai z plantacji Cerro Azul, prowadzonej na wysokości 1450-1900 m.n.p.m., przy parku narodowym Azul Meambar w rejonie Siguatepeque.

Jak pisze Browar Fortuna na swoim fanpejdżu, dzięki wykorzystaniu beczki, w której leżakował najpierw koniak Martell, a potem wymrażany barley wine, udało się uzyskać kawę z nutami czekolady deserowej, migdałów oraz wyraźnym, owocowo-karmelowym akcentem od leżakowania w drewnie.

Kawa jest już dostępna w sprzedaży w sklepie internetowym palarni Fonte.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku