Co tydzień publi­kuję dla Was na moim blogu zesta­wie­nie piw­nych nowo­ści mija­ją­cego tygo­dnia – szcze­gólny naci­sk kładę na infor­ma­cje o nowy­ch piwa­ch na rynku, ale także cie­kawe piwne zapo­wie­dzi. Jeśli nie chce­sz, aby zabra­kło w moim coty­go­dnio­wym zesta­wie­niu jakie­goś kon­kret­nego newsa, napi­sz do mnie mejla: [email protected].

We wtorek miną trzy lata od momentu, kiedy wystartowała strona internetowa mojego bloga. Widać to zresztą po numerze aktualnego wpisu z serii Wieści Tygodnia, którą rozpocząłem niedługo po moim blogowym debiucie :).

Reklama

Miniony tydzień upłynął pod znakiem trzech liter – IPA. Pośród nowości pojawiał się on często w różnych konfiguracjach. Ciekawostką jest to, że aż kilka z nich fermentowane było drożdżami kveik. Z takich typowych mocarzy, nie licząc double IPA, zadebiutowały w zasadzie dwa: ris z kooperacji browarów Golem i Åben, który jednak będzie bardzo słabo dostępny w Polsce, a także barley wine z Browaru Probus.

(03.02–09.02.2019 r.)

Nowe piwa na rynku:

Łącznie: 23 piw

Zapowiedzi nowych piw:

  • Ancymon z Browaru Lasowiak – porter bałtycki [premiera: wkrótce]
  • Mjedjed z Browaru Łąkomin – braggot [premiera: 15 lutego]
  • Szofer z Browaru Profesja – bezalkoholowy witbier [premiera: wkrótce]
  • Pilot z Browaru Profesja – niskoalkoholowe american pale ale

Łącznie: 4 piwa

Powroty piw:

Łącznie: 5 piw

Reklama