Co tydzień w sobotę na moim blogu będę publikował warte odnotowania wieści z polskiej sceny piwnej – szczególny nacisk mam zamiar kłaść na informacje o nowych piwach na rynku, nowych browarach, ale także ciekawe piwne zapowiedzi. Jeśli nie chcesz, aby zabrakło w moim cotygodniowym zestawieniu jakiegoś konkretnego newsa, napisz do mnie mejla: [email protected]
Podobnie jak ubiegły tydzień, tak i ten przyniósł piwoszom wiele ciekawych nowości oraz zapowiedzi. Jest ich tak dużo, że nie jestem pewien, czy wszystkie wyłapałem. Jeśli coś ominąłem – proszę o kontakt.
Nowe piwa na rynku:
- Duch z Browaru Baba Jaga – wheat american IPA [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Widmak z Browaru Baba Jaga – weizenbock [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Hurk Hogan z Browaru Hopium – imperial IPA [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Sydney Pollak z Browaru Hopium – australian pale ale [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Winston Cherrychill z Browaru Hopium – belgian speciality fruit beer [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Sztuczna mgła z Browaru Bazyliszek – warschauer weisse [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Dziedzictwo: Lubelski z Browaru Perun – polish pale ale [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Bocian z Browaru Artezan – late hop IPA [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Fest Buba z Browaru SzałPiw – quadrupel [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- INDIAnaPOLISz z Browaru Reden – single hop polish IPA [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Black Yeti uwarzone w kooperacji browarów Bednary i Gzub – double chocolate stout z solą himalajską i laktozą [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Puola|Polska z kooperacji browarów Wąsosz i fińskiego Humalove – finnish extra stout z borówką brusznicą, płatkami z beczki po sherry oraz kawą [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Brettosfera z Minibrowaru Reden w Chorzowie – brett IPA [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Płocha Gocha z Browaru Gloger – belgian blond ale [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Wesołe Ziele z Browaru Gloger – american IPA [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Ale Tea ze Starego Browaru Rzeszowskiego – american pale ale z herbatą
- Pszenica z kwiatem czarnego bzu z Browaru Warsztat Piwowarski – hefeweizen z kwiatem czarnego bzu [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Tadek z Browaru Piwoteka – american bock [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- Piwo na miodzie wielokwiatowym z imbirem z Browaru Jabłonowo – miodowe [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
- 23 Supermocne z Browaru Jabłonowo – strong lager (?) [kliknij, aby zobaczyć etykietę]
Łącznie: 20 piw
Zapowiedzi nowych piw:
- Sekwoja z Browaru Setka – west coast IPA (premiera: 4 marca)
- Mulk z Browaru Baba Jaga – weizen (premiera: początek marca)
- Dementia z Browaru Raduga – imperial american wheat (premiera: 29 lutego)
- Big Sleep z Browaru Raduga – barley wine (premiera: 18 marca)
- Potiomkin z Browaru Raduga – russian imperial stout (premiera: 18 marca)
- Oil Digger z Browaru Spirifer – imperial IPA
- WRCLW Hefeweizen z Browaru Stu Mostów – hefeweizen (premiera: 4 marca)
- ART Imperial Apricot IPA z kooperacji Browaru Stu Mostów i Pizza Boy Brewing – imperial IPA z puree morelowym (premiera: 10-12 marca)
- Mississippi z Browaru Hopkins – american wheat (premiera: początek marca)
- 6 Joseph’s Street single coffee z Browaru Pracownia Piwa – coffee rye stout (2 wersje)
- Imperial Smoked Trouble z kooperacji Browaru Pracownia Piwa i holenderskiego browaru Kompaan – imperialne grodziskie
- Enigma Aroma Single Hop z Browarów Nyskich – pale ale (premiera: pierwszy weekend marca)
- BezGlutenNowe #2 z Browaru Kormoran – ciemne bezglutenowe (premiera: początek marca)
- Pierwsza Zmiana z Browaru Zakładowego – polish pale ale (premiera: 5 marca)
- Bumelant z Browaru Zakładowego – polish dark ale (premiera: 5 marca)
- Behemoth Bafomet z Browaru Perun – russian imperial stout (premiera: 4 marca)
- Mazal Adar Dagim z Browaru Golem – american wheat z mirtem cytrynowym (premiera: 4 marca)
- [nazwa nieznana] z Browaru Kingpin – jasne ale ze słodem wędzonym torfem, z dodatkiem kawy i herbaty Lapsang Souchong (premiera: Warszawski Festiwal Piwa)
- Ordo Ab Chaos z Browaru Kraftwerk
Łącznie: 19 piw
Kolejne podsumowanie nowości już za tydzień :). Tymczasem zachęcam do lajkowania mojego profilu na Facebooku, plusowania na Google+ oraz śledzenia na Twitterze oraz do udostępniania wpisów tam znajdujących się. Niech coraz więcej osób ma świadomość, jak szybko rozwija się polskie piwowarstwo, które już od dawna nie ogranicza się jedynie do jasnego lagera! Ikony z linkami do moich profilów w mediach społecznościowych znajdują się na samej górze mojej strony.