Co tydzień w sobo­tę publi­kuję na moim blogu zesta­wie­nie piw­nych nowo­ści mija­ją­cego tygo­dnia – szcze­gólny naci­sk mam zamiar kłaść na infor­ma­cje o nowy­ch piwa­ch na rynku, nowy­ch bro­wa­rach, ale także cie­kawe piwne zapo­wie­dzi. Jeśli nie chce­sz, aby zabra­kło w moim coty­go­dnio­wym zesta­wie­niu jakie­goś kon­kret­nego newsa, napi­sz do mnie mejla: kuba@chmielnik-jakubowy.pl

Wiosna przyniosła do Polski modę na rzemieślnicze piwa z dodatkiem różnego rodzaju owoców. W mijającym tygodniu takich piw naliczyłem bodaj sześć. Praktycznie wszystkie wymienione poniżej premiery to trunki raczej lekkie i orzeźwiające – idealne na ciepłą, wiosenną i letnią pogodę :).

(14.05–20.05.2017 r.)

Nowe piwa na rynku:

Łącznie: 17 piw

Zapowiedzi nowych piw:

  • Sourtime z Browaru Maryensztadt – sour fruit ale (premiera: 27 maja)
  • Weźże Piwo! z kooperacji Browaru Brokreacja i pubu Weźże Krafta – american fruit wheat (premiera: Beerweek Festival)
  • Baltic Pooka z Browaru Pracownia Piwa – porter bałtycki leżakowany w beczkach po whiskey Jameson (premiera: wkrótce)
  • Rastaman z Browaru Dziki Wschód – citrus IPA (premiera: 26 maja)
  • Jasumi z Browaru Deer Bear – american pale ale z herbatą jaśminową i liczi (premiera: wkrótce)
  • Necronomicon z  kooperacji Browaru Piwoteka i zespołu Imperator – imperial IPA (premiera: 2-3 czerwca)

Łącznie: 6 piw